Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Japonci slaví po podivném závěru postup, poslední minuty s Poláky odchodili

Japoncům se sázka na jistotu přece jen vyplatila. Prohráli sice svůj poslední zápas ve skupině H s Polskem 0:1, přesto slaví spolu s Kolumbií díky méně žlutým kartám postup, smůlu má Senegal. Jediný gól vstřelil v 60. minutě Jan Bednarek a posledních deset minut se vzhledem k vývoji souběžně hraného zápasu už takřka nehrálo.

Japonské postupové oslavy
zdroj: Reuters

Pakt o neútočení a pískot na závěr. Japonský kalkul ale vyšel. V 60. minutě se trefil po přímém kopu Bednarek. Asijský tým na chvíli znervózněl, protože v tu chvíli nepostupoval, jenže pak se rozhodlo jinde a to byl konec fotbalu, i když se ještě muselo hrát.

Diváci pískali. Byli svědky něčeho absurdního. Nikdo nechtěl udělat chybu, míč líně putoval mezi kopačkami hráčů a čekalo se. A asijský tým se nakonec dočkal. Postupu s návdavkem trapnosti. "Na konci jsme udělali těžké rozhodnutí a drželi status quo. Nebyli jsme šťastní, že jsme zůstali na místě, spokojili se s porážkou a spoléhali na výsledek druhého zápasu. Byla to velmi obtížná a riskantní situace," hodnotil japonský trenér Akira Nišino.

Japonci mají po třech zápasech stejně jako Senegal čtyři body a skóre 4:4, vzájemný zápas skončil remízou 2:2, takže o postupujícím poprvé v historii MS rozhodovalo až disciplinární kritérium. Asijský tým dostal čtyři žluté karty, Afričané o dvě více.

"Samozřejmě že tato situace s postupem je velmi zvláštní, ale postoupili jsme do osmifinále a jsme spokojení. Musíme nicméně v osmifinále proti Belgii nebo Anglii hrát lépe a všichni tvrdě makat jako jeden tým," doplnil kapitán Makoto Hasebe.

Fotbal s podivnou dohrávkou

Japonci překvapili hodně pozměněnou sestavou. Na lavičce zůstaly opory Inui, Honda nebo Kagawa. Grosicki hledal v 5. minutě ve vápně Lewandowského, ale Šibazaki napravil chybu a odehrál míč včas. Hrálo se rozvážně, hlavně na Japoncích byla vidět tíha zodpovědnosti.

Ve 12. minutě vyrobil děsivou chybu Bednarek, asijští fotbalisté se dostali do přečíslení, ale Ókazaki hlavou minul. Vzápětí pálil zpoza šestnáctky Muto, ale gólman Fabianski si situaci u své pravé tyče pohlídal. Svého spoluhráče napodobil Sakaj a Fabianski sebou opět mrsknul na zem včas.

Na sklonku 20. minuty se užuž dral do zakončení Kurzawa, ale obránce Sakaj odhlavičkoval na roh. Po hluchých minutách se do vyložené šance prosadil Grosicki. Uprostřed pokutového území si sám naskočil na centr zprava a téměř jistému gólu zabránil na brankové čáře Kawašima. S odpovědí přišel záhy Usami, ale gólmani dominovali.

Na Polácích bylo vidět, že se snaží rozloučit důstojně. Zelinski se řítil do protiútoku, ale přihrávku na rozeběhnutého Lewandowského nepropasoval.

Japonsko - Polsko
zdroj: Reuters

V 53. minutě utíkali obráncům Grosicki se Zielinskim, ovšem znovu se nepovedla finální přihrávka. Pohotovými nůžkami se blýskl na druhé straně Makino.

Poláci se dopředu nehnali, ale pomohla jim dobře kopnutá standardní situace. Centr z přímého kopu si našel Bednarek a trefil se k tyči. "Jsme z mistrovství světa rozčarovaní. Chtěli jsme postoupit do osmifinále, což by fanoušci mimořádně ocenili. Chtěli jsme odehrát náš poslední zápas se ctí a vrátit se domů s výhrou. Je to pro nás lekce do budoucna. Věřím, že se zlepšíme a tohle už se nebude opakovat," řekl střelec jediného gólu zápasu.

Šlo do tuhého, do hry přišel kanonýr Inui, neuvedl se však kvalitní střelou. Na asijských hráčích byla vidět zvýšená snaha, ale nadějné pozice se nerodily snadno. Jošida hlavou po rohovém kopu mířil hodně vedle. Naopak přišel další brejk. Grosicky tentokrát Lewandowského našel, polský kanonýr přestřelil.

Závěrečnou desetiminutovku odstartovala polská šance, Makinovu teč musel vytěsnit gólman Kawašima. Pak oba týmy přestaly hrát. Japoncům i Polákům výsledek stačil. Evropanům k povedené rozlučce, Asiatům k postupu.

Japonsko - Polsko 0:1 (0:0)

Branka: 59. Bednarek. Rozhodčí: Sikazwe (Zamb.) - Dos Santos (Angola), Siwela (JAR) - Orsato (video, It.). ŽK: Makino (Japonsko). Diváci: 42 189.

Japonsko: Kawašima - Sakai, Jošida, Makino, Nagatomo - Jamaguči, Šibasaki - Sakai, Okazaki (47. Osako), Usami (65. Inui) - Muto (82. Hasebe). Trenér: Nišino.

Polsko: Fabiaňski - Bereszyňski, Glik, Bednarek - Kurzawa (79. Peszko), Krychowiak, Góralski, Jedrzejczyk - Zieliňski (79. Teodorczyk), Lewandowski, Grosicki. Trenér: Nawalka.

Akira Nišino (trenér Japonska): "Japonsko už se do osmifinále mistrovství světa dostalo poněkolikáté. Zasloužili jsme si to. Jsme rádi, že jsme postoupili, i když nás v osmifinále čeká těžký soupeř: Belgie, nebo Anglie. Snad jsme si ještě nějaké síly pošetřili. Riziko bylo vždycky, jak v našem zápase, tak v tom druhém. Na konci jsme udělali těžké rozhodnutí a drželi status quo. Nebyli jsme šťastní, že jsme zůstali na místě, spokojili se s porážkou a spoléhali na výsledek druhého zápasu. Byla to velmi obtížná a riskantní situace."

Adam Nawalka (trenér Polska): "Po nepovedených duelech se Senegalem a Kolumbií jsme se museli vypořádat se zaslouženou kritikou, na kterou jsme chtěli proti Japonsku nějak odpovědět. Tým ukázal, že má charakter a umí bojovat až do konce. Tahle výhra může dát trochu radosti fanouškům v Polsku i celému našemu týmu, ale nijak nenapraví výsledky z prvních dvou utkání. Musíme si zanalyzovat, proč jsme tady neuspěli."

Jan Bednarek (obránce Polska, střelec gólu): "Jsme z mistrovství světa rozčarovaní. Chtěli jsme postoupit do osmifinále, což by fanoušci mimořádně ocenili. Chtěli jsme odehrát náš poslední zápas se ctí a vrátit se domů s výhrou. Je to pro nás lekce do budoucna. Věřím, že se zlepšíme a tohle už se nebude opakovat."

Makoto Hasebe (kapitán Japonska):  "Samozřejmě že tato situace s postupem je velmi zvláštní. Ale postoupili jsme do osmifinále a jsme spokojení. Musíme nicméně v osmifinále proti Belgii nebo Anglii hrát lépe a všichni tvrdě makat jako jeden tým."

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články