Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Věřte svým snům, prohlásil po egyptské derniéře rekordman šampionátů Haddarí

Je posledním pamětníkem úspěšné generace egyptských fotbalistů, která čtyřikrát vyhrála mistrovství Afriky, ale na mistrovství světa nikdy nepostoupila. Brankář Ísam Haddarí se svého snu nevzdal a v pondělním utkání proti Saúdské Arábii se v 45 letech a 161 dnech stal nejstarším hráčem v dějinách šampionátů. V závěru první půle dokonce chytil pokutový kop Fahádu Muváladovi a radost z historického milníku mu zkazila jen těsná porážka 1:2.

Ísam Haddarí
zdroj: AP autor: Andrew Medichini

"Je to vzkaz všem fotbalistům i ostatním lidem na celém světě, že mají věřit svým snům a dřít, aby se splnily," řekl Haddarí, který se krom chycené penalty blýskl i dalšími povedenými zákroky. Na dvě střely soupeřů ovšem nestačil a Egypťané odjedou z MS bez bodu.

I proto neměl po zápase důvod k oslavám a byl k sobě až překvapivě kritický. "Chtěl bych se omluvit lidem v Egyptě za sebe i za spoluhráče kvůli třem porážkám. Snažili jsme se, jenže jsme neměli štěstí. To je fotbal," konstatoval.

V prvních dvou zápasech zůstal Haddarí pouze na lavičce, ale když už Egypt neměl šanci na postup, rozhodl se ho kouč Héctor Cúper nasadit. "Mezi našimi třemi gólmany nejsou moc velké rozdíly a včera to byl on, kdo měl nastoupit. Věřím, že všichni v Egyptě mají radost, že překonal ten rekord," řekl argentinský trenér.

Brankář přezdívaný Vysoká přehrada podle známé stavby na Nilu debutoval v reprezentaci v březnu 1996, kdy nejmladší člen současného egyptského kádru Ramadán Subhí ještě nebyl na světě. Od té doby odehrál Haddarí v dresu "faraonů" přes 150 duelů, ale premiérového startu na MS se dočkal až nyní.

Ještě kurióznější mohl být fakt, že se velezkušený kapitán sejde v jednom týmu se svým zetěm. Záložník Mahmúd Abdal Munaím přezdívaný Kahraba se totiž loni zasnoubil s Haddarího dcerou, avšak po necelých dvou měsících vyšlo najevo, že už je zasnoubený s jinou ženou a z plánované svatby nakonec sešlo.

Haddarí začínal v druholigovém Dimjátu, v 23 letech přestoupil do Al Ahlí, s nímž během dvanácti sezon vyhrál osm ligových titulů a čtyřikrát africkou Ligu mistrů. V roce 2008 podepsal bez svolení celku z Káhiry smlouvu se Sionem, což disciplinární komise FIFA označila jako protiprávní a potrestala ho čtyřměsíčním zákazem činnosti. Sportovní arbitrážní soud trest později zrušil, ale Haddarí v Evropě díru do světa neudělal.

Na africkém kontinentu nicméně platil za hvězdu. Kromě několika egyptských klubů působil i v Súdánu. Čtyřikrát slavil vítězství v africkém Poháru národů, třikrát byl vyhlášen nejlepším brankářem turnaje. Loni měl na dosah pátý triumf, jenže Egypt ve finále nestačil na Kamerun. Ani to ovšem ostříleného veterána nepřimělo k tomu, aby se vzdal svého snu.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články