Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Rozjedou Češi proti San Marinu gólový kolotoč? Je o co hrát, burcuje Jarolím

Neúspěšná kvalifikace mistrovství světa je sice u konce, před českými fotbalisty je nicméně alespoň výzva v podobě účasti v nově vznikající Lize národů. Proti San Marinu však jednoznačně musí navázat na výhru 2:1 v Ázerbájdžánu. Tři body jsou proti jednomu z nejslabších výběrů naprostou povinností. A trenér Karel Jarolím se navíc díky výkonu jeho svěřenců v Plzni může přiblížit prodloužení smlouvy. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 20:15.

Vladimír Darida v utkání se San Marinem
zdroj: ČTK/FAČR autor: Jan Tauber

Se San Marinem, podle žebříčku FIFA osmou nejhorší reprezentací na světě, by si měl český celek s chutí zastřílet. Za malý stát obklopený Itálií hrají amatéři, kteří ve 147 zápasech jen pětkrát neprohráli. Jedinou výhru si připsali v roce 2004 doma nad Lichtenštejnskem.

San Marino prohrálo posledních dvacet zápasů a s 46 inkasovanými góly má nejhorší obranu kvalifikace. Dosavadní jediné dvě branky ale vstřelil na hřištích soupeřů při prohrách 1:4 v Norsku a 1:5 v Ázerbájdžánu.

Úvodní vzájemný duel skupiny vyhráli Češi v březnu v Serravalle 6:0 hlavně díky pěti gólům v první půli. V dosavadních dvou domácích zápasech se San Marinem reprezentace vždy zvítězila vysoko 7:0. Soupeř doma naposledy utrpěl debakl 0:8 s Nory.

Český tým potřebuje po kvalifikaci skončit do 24. místa žebříčku UEFA, aby startoval ve druhé ze čtyř úrovní Ligy národů. Nový projekt od příštího roku nahradí přípravná utkání a nabízí také dodatečnou šanci postoupit na evropský šampionát. Zároveň se od něj bude odvíjet nasazení pro klasickou kvalifikaci.

"Je o co hrát. Chceme se rozloučit s kvalifikací vítězstvím, nic jiného samozřejmě proti San Marinu nepřipadá v úvahu," řekl Jarolím, který má smlouvu do léta příštího roku s následnou opcí, ale zatím není jasné, zda bude u týmu pokračovat.

Jarolím nechtěl spekulovat, zda mu před úterním zasedáním výkonného výboru, který by se měl jeho budoucností u reprezentace zabývat, pomohla čtvrteční výhra v Baku. "Takhle to nevnímám. Jde o osobní věci. Co bude, ukáže čas. Teď se tím vážně nezabývám."

Karel Jarolím
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Na západě Čech se samostatné reprezentaci daří, v Doosan areně vyhrála všechny tři předchozí zápasy. Na utkání v Plzni se těší hlavně současní hráči Viktorie Michael Krmenčík s Janem Kopicem a také Vladimír Darida, který tam začínal s kariérou.

"Je to speciální. Je to můj čtvrtý zápas tam, co jsem odešel, je to vždy po nějakém roce nebo dvou, co jedu do Plzně. Těším se moc, jsou to zápasy na mé domácí půdě. Celkově stadion, lidi, atmosféra, vše je tam výborné. Daří se nám tam, tak doufám, že to bude pokračovat," uvedl Darida. "Věřím, že závěr kvalifikace odehrajeme co nejlépe. Přál bych si, aby padlo hodně branek a diváci se bavili," dodal Kopic.

Předpokládané sestavy:

ČR: Koubek - Bořil, Suchý, Kalas, Novák - Kopic, Darida, Barák, Dočkal, Zmrhal - Krmenčík.

San Marino: A. Simoncini - Brolli, Della Valle, Cevoli, Grandoni - F. Berardi, Tosi, Gasperoni, Battistini, Palazzi - Bernardi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články