Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Jezdectví 2024

Nezapomenutelné góly, špičkový fotbal a také Rusko. Mistrovství světa začíná

Velkolepý fotbalový turnaj, jedna z největších sportovních událostí vůbec, začíná v největší zemi světa. Mistrovství světa ve fotbale vítá Rusko. Na 12 stadionech v 11 městech v evropské části širé země na východě se představí po čtyřech letech ti nejlepší z nejlepších. Až 15. července zvedne v Moskvě nad hlavu vítězný tým krásnou zlatou trofej, bude se hodně slavit. Ale nejsou tu zdaleka jen důvody k bezbřehému veselí. Šampionát rozehrají domácí Rusové se Saúdskou Arábií. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 16:15.

Tady to všechno vypukne i skončí - stadion Lužniki v Moskvě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Řeklo se a napsalo o volbě pořadatele letošního šampionátu už hodně. Zákulisní machinace a korupce, to jsou nepříjemné stíny, které jen tak nezmizí. Právo uspořádat mistrovství dostalo Rusko od FIFA v roce 2010, dva roky po válce s Gruzií. Většina expertů tehdy spíš sázela na Británii, která ale zůstala v poli poražených. Ve druhém kole hlasování zástupců FIFA za Ruskem tehdy skončilo Španělsko a Portugalsko.

"O sport nejde, hlavní je propaganda," odhalila dřeň nedávno ruská agentura Rosbalt. Ruský režim ve světle reflektorů. Kdepak izolace, fotbal má spojovat. Pro Rusy je šampionát potvrzením nově nabyté velikosti. Po zimních olympijských hrách v Soči před čtyřmi lety bude hrát sport zase důležitou roli v získávání politického kapitálu. Po okupaci Krymu a intervenci na východní Ukrajině, po dopingovém skandálu nebo vojenském angažmá v Sýrii to přijde vhod.

Prezident Vladimir Putin, znám pro svou zálibu ve sportu, vnímá šampionát jako krach snahy Západu jeho zemi separovat. "Je-li toto izolace, pak si ji docela užíváme," komentoval fotbalový svátek nejmenovaný ruský činitel.

Šampionát je podle Putina "grandiózní oslavou sportu" a jedním dechem varoval před vlivem "nesportovních faktorů". Že by se neměl sport s politikou spojovat? Čím dále od trávníku se o fotbale mluví, tím větší sportovně-politický propletenec vzniká. "Sportovní stránka mistrovství je pro Putina podružná. Kreml turnaj využije jako důkaz, že Rusko není v izolaci a západní sankce proti němu jsou bezzubé," napsala agentura Rosbalt.

Poslechněte si speciální FOTBAL FOKUS podcast o mistrovství světa:

Organizace se vším všudy

Listopadová generálka v Moskvě, kdy hrála domácí reprezentace s Argentinou, nevyšla zcela podle představ. Ze stadionu v Lužnikách se desetitisíce fanoušků těžko dostávaly domů. Spousta z nich musela jít až dvě hodiny na metro. Policie totiž z bezpečnostních důvodů bližší stanice uzavřela, stejně jako mnohé z okolních ulic.

Rusové se o bezpečnost postarat umějí, a to všemi prostředky. Situaci budou monitorovat drony s kamerami. Myslí se na všechno, přichystané budou bezpečnostní jednotky i odborníci na práci s třaskavinami na každém stadionu.

Ilustrační foto

Také odstřelovači budou ve střehu. Například v Jekatěrinburgu policie varovala obyvatele domů u stadionu, aby během zápasů neotevírali okna a nepřibližovali se k nim, nepoužívali dalekohledy a na balkony už aby vůbec nechodili. Mohlo by totiž dojít k záměně s útočníky. Nejbližší budovy pak oddělili organizátoři od arény raději vysokým plotem.

Přečtěte si více o bezpečnosti a organizaci MS (//sport/ms-ve-fotbale-2018/375911-rusko-vseho-schopny-poradatel) i o situaci v Jekatěrinburgu (//sport/ms-ve-fotbale-2018/376250-bydlite-u-stadionu-pro-fotbalovy-sampionat-dostanete-plot-jako-v-zoo).

Bude očekávaný střet kultur také vítaný?

Očekává se velký příval zahraničních fanoušků. Některá média i cizí úřady nicméně varují před možnými nástrahami. "Rasismus, homofobie a násilí," vypočítal britský list The Times. Prezident Mezinárodní fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino ale nedávno uklidňoval, že Rusko je "stoprocentně připraveno" a fanoušci se nemusí ničeho bát, na šampionátu je čeká krásný zážitek.

Při březnovém zápase, v němž Francouzi vyhráli v Petrohradu nad Ruskem 3:1, připomněli tamní fanoušci svou odvrácenou tvář. Rasistickou. Ruský svaz za to dostal pokutu 30 tisíc švýcarských franků (cca 645 tisíc korun). Zenit Petrohrad měl už dvakrát za podobné projevy svých příznivců trest v evropských pohárech. "Ušli jsme dlouhou cestu a podařilo se nám podobné incidenty minimalizovat. Ale nikde na světě je nejde úplně vymýtit," ujistil nicméně předseda organizačního výboru MS Alexej Sorokin.

Policista dohlíží na příjezd chorvatské reprezentace
zdroj: Reuters

Mezinárodní organizace hájící lidská práva Amnesty International (AI) chce nicméně využít vzácné příležitosti a upozornit na případy lidí v Rusku, kteří jsou za obranu lidských práv pronásledováni, zastrašováni i vězněni. Sestavila proto takzvaný tým Odvážných, který tvoří jedenáctka pronásledovaných osobností ze všech regionů, kde se šampionát koná. Nejen fotbalové fanoušky vyzývá, aby jim posílali vzkazy solidarity a ukázali těmto 11 statečným, že nejsou sami. Tým zahrnuje aktivisty a aktivistky, kteří bojují za ukončení mučení, za ochranu životního prostředí, brání práva sexuálních menšin nebo podporují oběti domácího násilí. "To jsou ti skuteční šampioni v Rusku," uvedl vedoucí kampaní Amnesty International ČR Martin Balcar.

Pořádek musí být

"Je možné, že přimhouříme oko kvůli maličkostem, ale za vážné delikty budou přísné tresty," varoval šéf meziresortního štábu pro bezpečnost šampionátu Alexej Lavriščev. Výstraha je podle listu Moskovskij komsomolec určena nejen fanouškům slavícím vítězství či utěšujícím smutek z porážek v ulicích, ale i taxikářům či poskytovatelům ubytování. Za nadsazené ceny hrozí obvinění z podvodu.

Cosi podobného se už dělo za moskevské olympiády v roce 1980, tehdejší režim se ale více než teroristických útoků bál "protisovětských fám", a tak po dobu olympiády z hlavního města vysídlil "příživníky, alkoholiky, nádražní prostitutky, recidivisty a nelegální migranty", zavzpomínal list Komsomolskaja pravda, podle kterého šlo o desítky tisíc lidí.

Teď platí zákaz demonstrací, koncertů a dalších veřejných shromáždění. A média spekulují, zda vláda využije chvíli, kdy veškerá pozornost bude upřena na fotbalový trávník, aby ohlásila zvýšení věku pro odchod do penze.

Zbrusu nové arény jako vždy

Zimní olympijské hry v Soči zůstávají nejdražšími Hrami v dějinách, a to včetně těch letních. Pozadu nechtělo Rusko zůstat, ani co se týká MS ve fotbale. Do šampionátu a jeho příprav investovalo 678 miliard rublů (asi 235 miliard korun). Velká část šla na infrastrukturu a rekonstrukci stadionů.

Ilustrační foto

Všechny arény byly dostavěny včas, neopakovaly se obavy z příprav v Brazílii, byť i v Rusku došlo k mnohým zpožděním oproti plánům. Všech 12 stadionů je buď zcela nových, nebo alespoň kompletně rekonstruovaných.

Centrem dění budou nepochybně moskevské Lužniki, které toho pamatují už hodně. V Petrohradu, druhém nejdůležitějším stánku, zase na všechny čeká jedna z nejdražších fotbalových staveb na světě.

Přečtěte si více o stadionech MS (//sport/ms-ve-fotbale-2018/375994-kde-se-vse-rozhodne-podivejte-se-na-12-stadionu-ms).

Obhájí Němci titul? A kdo by mohl překvapit?

Před čtyřmi lety se na trůn vrátili Němci. I tentokráte patří mezi největší adepty na titul. Zuby si však na příčku nejvyšší brousí také Brazilci, Španělé, Francouzi či Argentinci.

Brazilci jsou ve formě. Na rozdíl od Argentinců prošli jihoamerickou kvalifikací bez problémů. Za úspěchy stojí trenér Tite. Z posledních 20 zápasů prohráli kanárci jediný a v 15 případech ani neinkasovali. Gól nedostali už 477 minut a mohou snít o rekordním šestém titulu. "Musíte věřit a snít. Sníme o tom víc a víc. Snění přeci není zakázáno," prohlásila největší brazilská hvězda Neymar.

"Hodně jsme se poučili z roku 2014. Tentokrát jsme jiný tým," vzpomenul obránce Thiago Silva nejpotupnější porážku brazilské historie 1:7 v semifinále s Německem.

Ilustrační foto

Svěřenci trenéra Joachima Löwa si sice do Ruska nepřivezli ideální formu a z posledních šesti zápasů porazili jen Saúdskou Arábii, ale v minulosti už několikrát ukázali, že na velkých turnajích ze sebe dokážou vymáčknout maximum. Od roku 1962 se mohou stát prvními obhájci titulu. "Každý může vyhrát. Vždyť kdo by si myslel, že Řecko vyhraje mistrovství Evropy 2004. Když bych měl říct, tak favority jsou Francie, Brazílie, Španělsko, Anglie, Argentina, ale vyhrát může úplně kdokoli, kdo si to zaslouží," dodal.

Tentokrát se na závěrečný turnaj probojovaly premiérově dvě země. Nováčky mezi světovou elitou jsou Panama, která je největším outsiderem, a Island. Seveřané už překvapili na předloňském mistrovství Evropy a pokusí se zazářit i na MS, ačkoli je čeká velmi těžká skupina s Nigérií, Argentinou a Chorvatskem.

Anglie nepatří mezi favority, ale s omlazeným týmem může všechny překvapit. O Belgii se mluví už hezkých pár let a kádr hochů z Beneluxu je stále plný hvězd. Nebezpeční mohou být koneckonců i Uruguayci, čtvrtí z MS před osmi lety. Světové šampionáty jsou okouzlující především v tom, jaké nové příběhy připraví, a nakolik různorodé ve svých překvapujících výsledcích jsou.

Podívejte se na profily všech účastníků (//sport/ms-ve-fotbale-2018/profily-t%C3%BDm%C5%AF/).

Kdo přijde po Messim a Cristianu Ronaldovi?

Velká očekávání vyvolávají dvě největší hvězdy současnosti. Lionel Messi touží konečně dotáhnout Argentinu k titulu, poté co před čtyřmi roky nestačili Jihoameričané ve finále na Němce. Pokud neuspěje, nezařadí se po bok Pelého nebo Maradony, jak je mu často předhazováno. Něco na tom ale přeci jen bude.

Ilustrační foto

Messi zachránil v závěru kvalifikace svůj celek od potupy a Argentina na něm staví stále. Jenže už dlouho se nestalo, aby k vítězství vedl jen výkon založený na jedné osobnosti. Německý triumf v Brazílii podtrhl důležitost týmovosti.

Přečtěte si více o favoritech šampionátu (//sport/ms-ve-fotbale-2018/375906-pet-velkych-favoritu-fotbaloveho-sampionatu-se-predstavuje).

A co Portugalec Cristiano Ronaldo? Fenomenální fotbalista by rád zopakoval triumf z mistrovství Evropy 2016. Tam ukázal, že pokud se podřídí právě týmovému duchu a taktice, má šanci na velký úspěch.

Cristiano Ronaldo
zdroj: Reuters autor: RAFAEL MARCHANTE

V sezoně se s oběma útočníky pral o roli největší hvězdy i Egypťan Muhammad Salah, u něj je otázkou, v jaké bude formě po zranění z finále Ligy mistrů, a zda si vůbec pořádně zahraje. Od jeho týmu se nicméně umístění na předních příčkách neočekává.

Kdo se na MS nepodívá? Přečtěte si článek o smutných nenominovaných (//sport/ms-ve-fotbale-2018/376042-icardi-sane-ci-nainggolan-hvezdy-ktere-nechali-treneri-doma).

Video a konec debatám

Zahajovací utkání mezi domácím Ruskem a Saúdskou Arábií bude mít na starosti Néstor Pitana. Zkušený dvaačtyřicetiletý sudí z Argentiny ale na složitý úkol nebude zdaleka sám. Kromě jeho krajanů na čarách bude mít poprvé v dějinách MS k dispozici i kolegy u videa.

Zatímco v české lize je videorozhodčí hlavnímu k ruce jen v jednom zápase ligového kola, na mistrovství světa je video k dispozici ve všech 64 zápasech. V Rusku, podobně jako v bundeslize, není videorozhodčí přítomen na jednotlivých stadionech, ale bude sedět v centrále v Moskvě, odkud posoudí veškeré situace.

Přečtěte si, jak bude systém se zapojením videorozhodčích fungovat (//sport/fotbal/373259-videorozhodci-na-ms-co-a-kdy-mohou-posuzovat-jak-pracuji-a-co-uvidi-divaci-na-stadionech).

Nové studio, měsíc fotbalového šílenství

Jako obvykle nabídne Česká televize všech 64 utkání v přímém přenosu. Většinu z nich budou moci sledovat diváci na ČT sport, některé pak na ČT2 a úplně všechny na webu ctsport.cz.

Celkem nabídne ČT 223 hodin premiérového vysílání. "Hlavní program budeme směřovat k večernímu utkání, před ním vždy odvysíláme třicet minut úvodního studia a po něm hodinový závěrečný komentář," upřesnil výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský. Doprovodný program zakončí každý večer pětačtyřicetiminutový sumář ze všech utkání dne.

Studio České televize k MS ve fotbale
zdroj: ČT

Zápasy základní části provede diváky přímo z ruských stadionů dvojice Jaromír Bosák a Luděk Zelenka. Další utkání odkomentují Vlastimil Vlášek, Jiří Štěpán, David Kalous a Ondřej Prokop, které v rolích spolukomentátorů doprovodí Martin Hyský, Pavel Karoch, Josef Němec, Erich Brabec, Luboš Kalouda a Tomáš Pešír. Doprovodnými studii budou provázet Pavel Čapek, Petr Kubásek a David Kozohorský. Navštíví je i řada hostů jako třeba Tomáš Rosický, Petr Čech, Karel Poborský a další legendy českého fotbalu.

Nenechte si ujít MS v ČT a na jejím webu (//sport/ms-ve-fotbale-2018/376309-fotbalovy-svatek-roku-v-podani-ct-vsechny-zapasy-zive-do-studia-prijde-i-rosicky).

Vítěz MS dostane od FIFA požehnanou prémii 38 milionů dolarů (asi 825 milionů korun). Co povede k zisku tohoto obnosu? Doba tiki-taky je tatam, na zrychlení, různorodosti v přeskupování řad, variabilnosti nyní stojí cesta k úspěchu. Dočkáme se útočných hodů nebo bude šampionátu vládnout taktická sevřenost? Jaká éra začíná? A především: čí éra? Nechme se krásně překvapovat.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články