Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Pět velkých favoritů fotbalového šampionátu se představuje

Přehlídka fotbalových hvězd se blíží. A je na co se těšit. Mezi dvaatřiceti týmy chybí z tradičních veličin jen tápající Nizozemsko a Itálie, kterou vyřadili v baráži Švédové. Těžko vybírat favority, ale Německo, Brazílie, Argentina, Španělsko a Francie jsou jednoznačně konstantou kvality. A kdyby se rodila překvapení, bylo by je možné hledat někde mezi týmy Uruguaye, Portugalska, Mexika, Belgie a Anglie. Těch pět je konstantou výkonnosti. Přímé přenosy sledujte od čtvrtka na ČT sport, ČT2 a webu ctsport.cz.

Obhájce zaskočili Brazilci i Rakušani. Löw je v klidu 

Mistry světa z posledního šampionátu v Brazílii jsou Němci a jejich fotbal po krátkém přešlapování na místě už opět funguje skvěle. Výborná technika, žádný problém se zpracováním míče v pohybu, což samozřejmě neschází nikomu z nejlepších celků, ale Němci tomu nasadili turbo. Po zisku míče hned dopředu. Žádná házená, žádné tiki-taka, ale německá preciznost, dokonalý herní systém a tvrdá práce.   

A ta je za nimi vidět. Na šampionátu Němci chyběli jen dvakrát (1930 a 1950) a z osmnácti startů na MS mají dvanáct medailí, jež s německou pečlivostí rozdělili rovnoměrně: 4 zlaté, 4 stříbrné a 4 bronzové. Strůjcem současných úspěchů je trenér Joachim Löw, který už vedl tým na třech šampionátech a nikdy se nevrátil s prázdnou, kromě titulu přivezl dvakrát bronz.  

Tým plný hvězd už může počítat i s uzdraveným Manuelem Neuerem v brance. Je ale otázkou jestli bude mít dvaatřicetiletý gólman po dlouhé pauze na hru týmu takový vliv jako před tím, než si po třech zápasech v bundeslize obnovil únavovou zlomeninu zánártní kosti a musel na operaci. Nicméně v Bayernu za něho zaskakoval Sven Ulreich, který na sebe upozornil obrovským kiksem v odvetě semifinále Ligy mistrů s Realem, ale ani fatální chyba ho nerozhodila a zápas dochytal ve velkém stylu. A pak je tu ještě jistota z Barcelony Marc-André ter Stegen. 

Kdo je favorit MS? Kdo překvapí a kdo zklame? Poslechněte si nový Fotbal Fokus podcast:

Obhájci trofeje v březnu téměř po dvou letech prohráli - podlehli Brazilcům doma 0:1. Ti se jim tak pomstili za debakl 1:7 v semifinále světového šampionátu, který Brazílie pořádala. Předtím Löweho parta uspěla ve dvaadvaceti utkáních za sebou, ovšem ve třech posledních duelech před porážkou s Brazílií jen remizovala. A v přípravě podlehla i v Rakousku tamnímu výběru 1:2 a jen tak tak udržela výhru 2:1 se Saúdskou Arábií. 

Löw je však podle všeho v klidu: "Přátelské zápasy slouží k tomu, abychom si mohli vyzkoušet určité věci, výsledek není tak důležitý," řekl.

Neymar zvedne sílu Brazílie  

Brazilci mají ještě o jeden titul mistrů světa víc než Němci - pět. A poté, co je před čtyřmi lety na jejich rodné hroudě v semifinále světového šampionátu tvrdě sestřelili Němci a v zápase o třetí místo Nizozemci 0:3, se zvedli. Z posledních dvaceti zápasů prohráli jen v přáteláku s Argentinou 0:1 a remizovali v Bolívii, Kolumbii a v Anglii.  

Slavící Neymar
zdroj: Reuters autor: Andrew Yates

Země, která nemá nouze o hvězdy, měla vždycky jednoho vůdce - od Pelého, přes Zika, Ronalda, Ronaldinha, má teď Neymara. Nejdražší fotbalista světa toho ale po operaci zlomeniny nártní kůstky (k tomu měl vymknutý kotník) moc neodehrál a trénovat začal v půlce května. Že je rozený vůdce, což po přestupu z Barcelony do Paris St. Germain dokazuje stále, předvedl i v přípravě proti Chorvatsku, kdy po půli poprvé nastoupil a hned dal krásný vítězný gól (nakonec 2:0).  

Našlapaný tým je zase sebevědomý. A celá země myslí na šestý titul. O tom, že vše ostatní by bylo zklamání, svědčí i fakt, že tamní svaz vypsal prémie až za účast ve finále a za titul dvojnásobek – jaká částka to je, ale uvedeno nebylo. Obraně dodávají jistotu Marcelo a Felipe Luís, v záloze tvoří například Casemiro, Fernandinho, Paulinho a Philippe Coutinho i Willian. V útoku hrozí soupeřům kromě Neymara hlavně Douglas Costa, Firmino a Jesus. 

Španělská tiki-taka zrychluje

Před Němci patřil titul Španělům, ale na posledním šampionátu už jejich fotbalový model značky tiki-taka narazil. Teď už se ale zdá, že když zrychlí hru, musí soupeři opět vyhlásit stav nejvyššího nebezpečí. O tom se v Madridu přesvědčili v přípravném utkání Argentinci, kteří dostali výprask 1:6. "Nečekali jsme od soupeře takovou sílu," přiznal tehdy trenér argentinského výběru Jorge Sampaoli. 

Španěl Iniesta v souboji s tureckým reprezentantem Sahinem
zdroj: Panoramic autor: Anthony BIBARD

Zdá se, že španělský kouč Julen Lopetegui udělal ze španělské reprezentace opět postrach soupeřů. Ale zůstává na zemi: "Porazili jsme tým s fantastickou historií a finalistu posledního mistrovství světa. Mají skvělé mužstvo, i když jim chyběli hráči jako Messi, Agüero a Di María, kteří jsou pro ně klíčoví," dodal trenér, jenž má k dispozici hráče z klubových kolosů. Jména jako De Gea, Alba, Piqué, Nacho, Rámos, Carvajal, Iniesta, Isco, Asensio dávají záruku, že bude na co se dívat. 

Motivaci týmu země, v níž se fotbal blíží náboženství, se rozhodl tamní svaz zvýšit i prémiemi za případný zisk titulu. Každý z hráčů by dostal za titul 800 tisíc eur, což je v přepočtu 20,3 milionu korun. 

Argentina s Messim má svaly

Argentinci zachránili postup na šampionát až v posledním utkání v Ekvádoru. Tam se opět projevila hlavní síla týmu - Lionel Messi. Fotbalový tulák po hvězdách, když si vezme míč a rozkmitá nohy, tak se dějí velké věci. V Ekvádoru vyhrála Argentina 3:1 a právě Messi dal všechny tři góly.  

Lionel Messi se raduje z gólu do sítě Ekvádoru
zdroj: REUTERS autor: Daniel Tapia

Hvězda Barcelony je zárukou kvality, i když tým celkově zatím velkým strašákem není, ale co není, může být a nejspíš bude. Před zápasem v Madridu, v němž právě Messi nehrál, Argentinci naznačili v Moskvě ruskému výběru, kde je jeho místo na fotbalové mapě světa. Vyhráli tam 1:0 gólem Sergia Agüera, který v závěru utkání zhodnotil převahu vítězného celku. 

Kromě Messiho je na soupisce argentinského celku celá řada dalších slavných jmen jako Dybala a Hiquaín, Otamendi, Di María, Agüero. 

Francie nezáří, ale…

A jak je na tom Francie? Další fotbalový kolos si definitivně vybojoval postup ze skupiny před Švédskem, Nizozemskem a Bulharskem až výhrou v posledním zápase s Běloruskem 2:1. Prohrál jen ve Švédsku a také dvakrát remizoval – jednou v Bělorusku a pak šokoval ještě víc, když v Toulouse nedokázal vstřelit gól Lucembursku. 

Antoine Griezmann v utkání s Lucemburskem
zdroj: Reuters autor: Fred Lancelot

Kapitán francouzského týmu Hugo Lloris po zpackaném zápase hledal chyby. "Musíme udělat víc, být chladnokrevnější v pokutovém území a víc přemýšlet ve finální fázi," řekl brankář Tottenhamu. Takže tým kolem Antoina Griezmanna zatím nezáří tak, jak se od něho čeká. Přesto by měl opět patřit k favoritům, umí se připravit a s hráči jako Mbappé, Umtiti, Pogba, Giroud se může opět dostat hodně daleko.

To potvrdil i přímo v dějišti šampionátu, když v březnu v Petrohradu porazil Rusko 3:1. A stejně ztrestal na domácí půdě v přípravném zápase také Itálii, která má velkou touhu ukázat, že její neúčast na šampionátu byla jen omyl. 

Hlavní zprávy

Nejčtenější články