Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Studio Time Out

Obléhání s vítězným koncem. Španělé vyzráli na urputné Íránce

Španělsko našlo cestu téměř neprostupnou íránskou defenzivní houští a zvítězilo 1:0. V 54. minutě skóroval Diego Costa a připsal si už třetí gól na šampionátu. Favorité se posunuli v tabulce skupiny B na druhé místo před svého dnešního soupeře. Asijský tým zřejmě bude potřebovat v posledním utkání porazit úřadující mistry Evropy Portugalce, aby prošel do dalších bojů.

Írán - Španělsko
zdroj: Reuters

Rozhodla 54. minuta. Iniesta krásnou přihrávkou našel Diega Costu a ten i s pomocí obránce posunul šťastně míč do sítě. Írán inkasoval teprve ve druhém z posledních 15 soutěžních zápasů. 

"Měl jsem trochu štěstí u své branky, ale jsem spokojený. Ukázali jsme potřebnou trpělivost a klid," zhodnotil duel lakonicky Costa.

Většinou se hrálo hlavně na jednu branku. Chvílemi to byla velmi široká červená linie, přes kterou se museli mistři světa zpřed osmi let dostávat. Byl to boj od začátku do konce. Bitva, vřava. Španělská technická dominance byla očividná, silové pojetí Íránců však způsobovalo hráčům z Pyrenejského poloostrova hodně starostí.

Nakonec to ale dopadlo pro favorita dobře. A to i díky tomu, že branka Sajjeda Ezatolahího neplatila kvůli ofsajdu. Španělsko protáhlo neporazitelnost trvající od mistrovství Evropy 2016 na 22 zápasů a nový trenér Fernando Hierro si připsal první výhru.

"Jsme velmi šťastní za tři body," podotkl kouč Španělů Fernando Hierro. Jedním dechem také vysekl poklonu svému protějšku: "Je neuvěřitelné, co Carlos (Queiroz) provedl s Íránem. Jako trenér odvedl skvělou práci."

"Jsem na své hráče pyšný a oni by měli být pyšní sami na sebe. Přijeli jsme sem jako outsider, od kterého nikdo nic nečekal, a teď za sebou máme dva velmi dobré zápasy a pořád máme šanci hrát o postup. A přestože dnes odcházíme jako poražení, tak jsme i vítězi, protože dnes jsme se toho hodně naučili," pronesl trenér Íránu Carlos Queiroz.

Dobývání íránské tvrze v Kazani

Írán podle očekávání začal s velmi semknutým blokem a důrazně, což okusil na vlastní kůži i ostřílený Ramos. V páté minutě ukázal outsider, že se nechystá jen bránit, ale první kontr mu nevyšel.

Španělé hledali zpočátku cestu k brance ve vzduchu, ale urostlí obránci si potenciálně nebezpečné situace pohlídali. V 17. minutě se ocitl k překvapení všech za španělskou defenzivou Taremí, ale zpracování balonu mu trvalo neúměrně dlouho a šanci zakončit nebo připravit zakončení propásl.

Diego Costa slaví vítězný gól proti Íránu
zdroj: Reuters

A tak se obléhalo před íránskou brankou. Nebo spíše před pokutovým územím, přihrávky do jeho nitra nepřicházely. Pomoci mohly standardní situace, s fauly si totiž Írán nedělal starosti. Zatímco Ramos zeď nepřekonal, David Silva s drobnou tečí vystrašil gólmana Baíranvánda.

S chutí hrál Isco, který z otočky oslovil ve vápně Iniestu. Jeho přihrávka však byla sražena na roh. Pak se spíš čekalo, než běhalo. Nejdříve se na zemi zdržel íránský kapitán Hadžsáfí, poté trochu času získal gólman Baíranvánd, kterého poškádlil kopačkou Costa. Před koncem poločasu se probil na hranu vápna Silva, ale nepropálil míč k brance.

V druhém poločase byl obrázek hry totožný. Piqué nebezpečně hlavičkoval a vzápětí měl Baíranvánd plné ruce práce s dalekonosnou střelou. Nadvakrát ji ale zneškodnil a uklidil míč před dotírajícím Lucasem Vázquezem.

V 53. minutě však byli prvnímu gólu blíže Íránci, když Ansárífárd střílel těsně vedle. O minutu později už šli do vedení podle předpokladů Španělé. Ze šťastné trefy se radoval Costa.

Írán se musel osmělit. Mahdí Taremí se pokoušel prosadit hlavou, ale nezamířil přesně. Pak přišla velká záplava íránské radosti. Po přímém kopu překonal De Geu Ezatolahí a celá lavička se ho jala stíhat. Mezitím už ovšem rozhodčí Cunha konzultoval věc s asistenty u videa a potvrdil, že šlo o ofsajd.

K vidění byly vidět někdy až humorné okamžiky, když Piqué na brankové čáře okopával protihráče a snažil se všemi způsoby prosadit míč do branky. Nepovedlo se a Írán stále živil naději. A 10 minut před koncem mohlo být srovnáno. Jesličky, centr a důrazný náběh. Jenže Taremí hlavou přestřelil a Španělé už si výhru pohlídali.

Írán - Španělsko 0:1 (0:0)

Branka: 54. Diego Costa. Rozhodčí: Cunha - Taran, Espinosa (všichni Urug.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: Amirí, Ebrahimí (oba Írán). Diváci: 42 718.

Írán: Baíranvánd - Rezajíán, Hosejní, Púralígandží, Hadžsáfí (69. Mohammadí - Ezatolahí, Ebrahimí - Ansárífárd (74. Džahánbachš), Amirí (86. Ghoddos), Taremí - Azmún. Trenér: Queiroz.

Španělsko: De Gea - Carvajal, Piqué, Ramos, Alba - Busquets, Iniesta (71. Koke) - David Silva, Isco, Vázquez (79. Asensio) - Diego Costa (89. Rodrigo). Trenér: Hierro.

Carlos Queiroz (trenér Íránu): "Předvedli jsme bojovný výkon proti jednomu z hlavních kandidátů na titul. Ukázali jsme, že jsme schopni se s takovými celky měřit. Zasloužili jsme si lepší výsledek, i když není pochyb o tom, že Španělé jsou skvělí fotbalisté, a já jim gratuluji."

Fernando Hierro (trenér Španělska): "Bylo velmi těžké dostat se do dobrého rytmu, protože oni hodně zahustili prostor a často se hra přerušila. Ale nelhali jsme na předzápasové tiskové konferenci, když jsme říkali, že Írán je velmi těžký soupeř. Věděli jsme, co nás čeká. A hráči to zvládli jako jeden tým."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články