Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Kolarovova trefa z přímáku přinesla Srbům proti Kostarice tři body

Fotbalisté Srbska splnili důležitý cíl: odnést si z utkání s Kostarikou tři body. Ty vystřelil z volného kopu Aleksandar Kolarov. Srbové měli po celou dobu navrch a mohli zvítězit i vícebrankovým rozdílem, naopak Kostarika bude mít další účinkování na mistrovství světa značně složité.

Hlavičkový souboj v utkání Kostarika - Srbsko
zdroj: REUTERS autor: David Gray

Jestliže chtěli Kostaričané pomýšlet na navázání čtyři roky starého senzačního postupu do čtvrtfinále, po utkání se Srbskem je jasné, že podobné vize se budou naplňovat poměrně těžko. Ve skupině E jsou totiž i Brazílie se Švýcarskem – a logicky rozhodně ne do počtu.

Srbové zvítězili zaslouženě. Vytvořili si několik šancí, z nichž gólový byl Kolarovův volný kop z 56. minuty, po němž se Navas jen ohlédl. Naproti tomu Kostarika byla dopředu vcelku jalová.

"Nejdůležitější pro mě je, že jsme hráli jako tým a byli maximálně soustředění. Musíme však zůstat pevně nohama na zemi a jako tým i pokračovat," řekl novinářům trenér Srbska Mladen Krstajič.

Středoamerický čtvrtfinalista minulého šampionátu na MS prohrál poprvé po pěti utkáních. V dalších zápasech Kostaričané budou hrát s Brazílií a Srbové rovněž v pátek se Švýcarskem. "Myslím, že to bylo hodně vyrovnané utkání, ale nedokázali jsme využít šance jako soupeř. Teď nás čeká druhý a šestý tým žebříčku FIFA. Bude to těžké, ale řekl jsem týmu, že ještě není konec," upozornil kouč Kostariky Óscar Ramírez.

Úvod přitom naznačoval opak a začal v sympaticky svižném tempu. Mitrovič se hned po výkopu hnal do zakončení, Ureňa zase na druhé straně kontroval náběhem za obranu.

Kostarika má sice nejstarší tým na šampionátu s průměrným věkem 29 let a 7 měsíců, na trávníku ale zpočátku hýřila větší aktivitou. Z rohu se mohl při nekoncentrované srbské defenzivě prosadit do prázdné González, ale z velmi dobré pozice hlavičkoval nad.

Navas se po čtvrthodině hry konečně dostal do akce, kdy si Ivanovič nakličkoval do vápna a krásně servíroval, gólman Realu Madrid však balon vypíchl a stopeři Kostariky jej rychle poslali do bezpečí.

Srbové svůj tlak začali stupňovat. Většinu hry tahali z hloubky po obou stranách a po polovině první pětačtyřicetiminutovky, kterou řídili rozhodčí ze Senegalu, byli stále na míči. Skulinku v obraně ani dlouhý nákop ovšem Mitrovič nezužitkoval. Navase nepřekvapila ani Kolarovova standardka od rohu, kterou zkušeně vyboxoval.

Kostaričané vystřelili z kopačky Ureni až po půl hodině. Soubor Oscara Ramiereze to lehce probudilo, obránce Duarte pěkně polekal z pravačky Stojkoviče.

Největší šanci poločasu měl nicméně na kopačce Milinkovič-Savič, který zkusil překvapit nůžkami. Navas hezkou akci kryl, sudí navíc signalizoval ofsajd. O ten se ale v žádném případě nejednalo.

A brankář Kostariky držel její šance i po přestávce při nebezpečném průniku Mitroviče. Jenže Navase v tutovce obstřelit nedokázal. Skóre otevřel až v 56. minutě z parádního přímáku obránce AS Řím Kolarov. Na šlehu do pravého rohu byl už jednatřicetiletý gólman Kostaričanů krátký. "Ten přímák přišel v důležité chvíli. Věděl jsem, že pokud to trefím, mohu tím změnit celý zápas. Přesně to jsem udělal a jsem za to rád," konstatoval obránce AS Řím Kolarov.

Ramirez na to okamžitě reagoval změnou v záloze, Venegase nahradil Bolaňos, na něhož šla rázem většina míčů, za matného Ureňu přišel hbitý Campbell, kterému ale nefungovala koncovka.

Srbové vyčkávali a čtvrt hodiny před koncem začali opět šlapat na plyn. Stvrdit výhru mohl Mitrovič, jenže jasný balon se od Kostiče odrazil z vápna. Útočník Fulhamu Mitrovič pak ještě zbytečně reklamoval penaltu. Samotný závěr zápasu, kdy se nastavovalo osm minut, k tomu poznamenaly rozmíšky Srbů s kostarickou lavičkou a přezkum možné červené karty pro Prijoviče, stav ale zůstal neměnný.

"Hráči měli správný přístup a postoj, byli jednotní. V posledních týdnech jsme udělali hodně práce. Museli jsme být kompaktní v obraně i útoku a to bylo klíčové," prohlásil Krstajič, jehož výběr se dostal na MS poprvé od roku 2010.

Kostarika - Srbsko 0:1 (0:0)

Branka: 56. Kolarov. Rozhodčí: Diedhiou - Camara, Samba (všichni Sen.) - Turpin (video, Fr.). ŽK: Calvo, Guzmán - Ivanovič, Prijovič. Diváci: 41 432. 

Kostarika: Navas - Gamboa, Acosta, González, Duarte, Calvo - Venegas (60. Bolaňos), Guzmán (73. Colindres), Borges, Ruiz - Ureňa (67. Campbell). Trenér: Ramírez.

Srbsko: Stojkovič - Ivanovič, Milenkovič, Tošič, Kolarov - Matič, Milivojevič - Tadič (83. Rukavina), Milinkovič-Savič, Ljajič (70. Kostič) - Mitrovič (90. Prijovič). Trenér: Krstajič.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články