Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FORTUNA: NÁRODNÍ LIGA 2023/2024

GLOSA: Konec světa na německý způsob? Ne, jen se potvrdila stará pravda

Je to marný, je to marný, je to marný… Pevný bod ve vesmíru neexistuje. Ani v tom fotbalovém. Němci poprvé nepostoupili ze základní skupiny světového šampionátu. Mění se definice - i ta Garyho Linekera o jednoduché hře, v níž se dvaadvacet chlapů honí za míčem a nakonec vždycky vyhrají Němci, kterou ovšem sám bývalý anglický reprezentant bleskově upravil - ne vždycky.

Tak zase příště
zdroj: ČTK/imago stock&people

Ovšem nebýt to Němci, tak se vlastně nestalo nic divného. Obhájci titulu totiž končí ve skupině světového šampionátu potřetí za sebou. Na minulém mistrovství to potkalo Španělsko, před tím Itálii, a když se vrátíme ještě o dalších osm let zpět – v roce 2002 si naběhli na vidle Francouzi. Takže? Běžná praxe.

Ale divné to je. Fotbalové kolosy plné zkušených a výborných fotbalistů najednou selžou a jak je vidno, začíná se to stávat pravidlem. Jak to, že se vyspělé fotbalové země nepoučí? A jaké dělají chyby?

Je v tom trocha zahleděnosti do sebe, trocha víry kouče v hráče, kteří už mu mnohokrát pomohli, i když třeba teď nemají zrovna tu nejlepší formu. Tlak, pod nímž do šampionátu vstupují a který se projeví hned po prvním klopýtnutí. A taky růst trpaslíků, kteří to sice neumějí tak dobře s balonem, ale zase mají naběháno, jejich trenér zvolí správnou taktiku, a i když se na to často nedá moc koukat, překvapení je na světě (i na mistrovství světa).

Jeden z český trenérů mi ještě před šampionátem říkal směrem k Polsku, že je to skvělý tým, všechno v něm funguje stejně jako v polském svazu, je jen otázkou, jestli už nejsou za zenitem. Upozornil, že spoléhání na stále stejné hráče je cesta do pekel, o čemž se přesvědčily mnohé týmy, včetně českého na konci Brücknerovy éry.

A teď na to doplatila kromě Poláků i neotřesitelná německá mašina, která na minulém mistrovství světa vypráskala všechny s jistotou učitele Igora Hnízda z filmu Obecná škola. Jenže čtyři roky se se čtyřmi roky sešly a všechno je jinak, tým, který v Brazílii v semifinále oloupal tamním hvězdám sedm banánů (7:1), teď balí kufry a trenér Joachim Löw, jenž z předchozích pěti světových či evropských šampionátů vždycky přivezl medaili, nyní zvažuje rezignaci.

Inu, časy se mění. A žádný strom neroste do nebe. Další staré přísloví, které varuje před zahleděním do sebe. A zase nic. Musíte do toho holt šlápnout, abyste se přesvědčili, že to opravdu nevoní. Takže žádný šok, žádný konec světa – stará pravda v novém kvádru. Můžeme jen čekat, kdo bude na podání příště.

A nakonec můžeme být rádi, že i v tomhle přepláceném fotbalovém světě plném korupce, reklamy a tvrdých loktů pořád ještě platí, že je to sport a vyhrát může kdokoli, kdo pro to na hřišti hodně udělá.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články