Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Fanoušci se v Lužnikách málem upískali. Francii i Dánsku kýžený bod stačil

Před vzájemným zápasem bylo jasné, že nerozhodný výsledek zaručí Francii první místo ve skupině C a Dánsko posune do osmifinále z druhé pozice. Podle těchto not se také od úvodního hvizdu hrálo a přes 78 tisíc diváků v ochozech sledovalo nudné představení světových hvězd v čele s Antoinem Griezmannem či Christianem Eriksenem. Konečný výsledek 0:0 stačil hráčům i trenérům, ale fotbal na moskevském stadionu plakal. 

Dánsko - Francie
zdroj: Reuters

Reprezentace ze země galského kohouta, jeden z hlavních favoritů šampionátu, nepřehrála soupeře ani ve třetím vystoupení. Přesto ziskem sedmi bodů při skóre 3:1 opanovala svou skupinu a postoupila mezi šestnáct nejlepších víceméně s přehledem.

Pevnou defenzivní vozbu Seveřanů, jež v průběhu duelu podporovalo všech jedenáct fotbalistů, zaměstnal snad jen střídající Nabil Fekir. Ani dva nadějné pokusy ofenzivního záložníka Olympique Lyon v závěru utkání však první bezbrankovou dělbu bodů na letošním mistrovství světa neodvrátily.

Čekalo se na ni rekordních 38 střetnutí. Dosavadní maximum patřilo MS v roce 1954, kde nedošlo k remíze 0:0 šestadvacetkrát za sebou. "Stačil nám jeden bod a hráli jsme proti týmu, který má jedny z nejlepších protiútoků na světě. Byli bychom hloupí, kdybychom proti němu hráli otevřený fotbal. Náš výkon bych označil za disciplinovaný. Nedali jsme soupeři prostor hrát to, co umí," uvedl dánský kouč Aage Hareide.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dánsko - Francie

Francouzský trenér Didier Deschamps vzhledem k jistotě osmifinále radikálně zamíchal základní sestavou. Na lavičce zůstali například Paul Pogba, Kylian Mbappé, Samuel Umtiti nebo brankář Hugo Lloris.

Jejich nástupci si ovšem o zařazení do elitní jedenáctky neřekli. V prvním poločase se o slovo přihlásil pouze Ousmane Dembélé dalekonosnou ranou, jež skončila na reklamním panelu vedle pravé tyče. "Na naší hře se mimo jiné podepsala skutečnost, že jsem rozhodl nenasadit kartami ohrožené hráče, ale i tak jsme Dány skoro k ničemu nepustili a naopak sami jsme několikrát zahrozili," hodnotil Deschamps.

Dánská obrana nechybovala, ale pomalá hra soupeře bez jakéhokoli nápadu jí situaci výrazně ulehčovala. Stoperská dvojice Andreas Christensen – Simon Kjaer dominovala ve vzduchu a množství nepřesných centrů krajních beků osamoceného Oliviera Girouda nenacházelo.

I proto se z tribun linul pískot už před odchodem do kabin. Jedinou pohlednou akci Seveřanů v celém utkání zneutralizoval Llorisův náhradník Steve Mandanda včasným vyběhnutím ve 30. minutě, kdy uzmul míč nabíhajícímu Eriksenovi.

Utkání Dánsko - Francie
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Po přestávce se nulové tempo nezměnilo a nespokojení diváci dávali čím dál tím více najevo, co si o nudném herním projevu obou týmů myslí. Z letargie je neprobral ani Eriksenův přímý kop, který nadvakrát lapil Mandanda, ani dvě zmíněné střely Fekira.

Konečná remíza stačila Dánům k postupu do osmifinále, v němž se představí poprvé od roku 2002. Jejich soupeřem bude téměř jistě dosud suverénní Chorvatsko. Francie si naopak musí počkat na výsledky večerních zápasů.

"Před zápasem bylo jasné, že bod bude stačit oběma týmům, a podle toho také trenéři připravili taktiku. My i Dánové jsme se zaměřili na obranu, ale chtěli jsme vyhrát základní skupinu a to se nám povedlo," řekl francouzský záložník N'golo Kanté.

Mistrovství světa ve fotbale - skupina C:

Dánsko - Francie 0:0

Rozhodčí: Ricci - De Carvalho, Van Gasse (všichni Braz.) - Vigliano (video, Arg.). ŽK: M. Jörgensen (Dán.). Diváci: 78.011.

Dánsko: Schmeichel - Dalsgaard, Kjaer, Christensen, Larsen - Delaney (90.+2 Lerager), M. Jörgensen, Eriksen - Sisto (60. Fischer), Cornelius (75. Dolberg), Braithwaite. Trenér: Hareide.

Francie: Mandanda - Sidibé, Varane, Kimpembe, Lucas (50. Mendy) - Dembélé (78. Mbappé), Kanté, N'Zonzi, Lemar - Griezmann (68. Fekir), Giroud. Trenér: Deschamps.

Aage Hareide (trenér Dánska): "Stačil nám jeden bod a hráli jsme proti týmu, který má jedny z nejlepších protiútoků na světě. Byli bychom hloupí, kdybychom proti nim hráli otevřený fotbal. Pokud bych měl popsat náš výkon jedním slovem, tak bych ho označil za disciplinovaný. Nedali jsme soupeři prostor hrát to, co umí. Náš cíl byl postoupit do osmifinále, a když se podíváte na soupeře v základní skupině, tak se nám to povedlo. Stačí se podívat na Peru, které podle mě hrálo nejlepší fotbal, ale má jen tři body a nepostoupilo. Teď nás čeká Chorvatsko, to má velmi dobrý tým a mohlo by tady pořádně překvapit."

Didier Deschamps (trenér Francie): "Nebyl to moc hezký zápas, protože Dánové se spokojili s remízou, kterou potřebovali k postupu. Nakonec ani my jsme nemuseli riskovat, protože i nám nerozhodný výsledek vyhovoval. Proti dánskému bloku bylo těžké se prosadit, a navíc nám k tomu chyběla rychlejší rozehrávka a lepší pohyb. Na naší hře se také podepsala skutečnost, že jsem rozhodl neriskovat kartami ohrožené hráče. Ale i tak jsme Dány skoro k ničemu nepustili a naopak sami jsme několikrát zahrozili."

N'golo Kanté (záložník Francie):  "Před zápasem bylo jasné, že bod bude stačit oběma týmům, a podle toho také trenéři připravili taktiku. My i Dánové jsme se zaměřili na obranu. Ale chtěli jsme vyhrát skupinu a to se nám povedlo."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články