Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Dopovali i ruští fotbalisté? Na Moskvu se před losováním MS valí další skandál

Páteční pompézní akci, kterou chystá Moskva u příležitosti losování skupin nadcházejícího mistrovství světa ve fotbale, může zcela zastínit hrozící skandál. Podezření ze zapletení do státem organizovaného dopingu, s nímž přišel britský deník Daily Mail, se snáší na řadu ruských fotbalistů včetně těch, kteří oblékají dres národního týmu.

Zklamaný Rus Oleg Šatov
zdroj: REUTERS autor: Gonzalo Fuentes

Informátor Grigorij Rodčenkov přes svého amerického právníka přišel s prohlášením týkající se důkazů ukazujících na desítky ruských fotbalistů včetně reprezentantů, kteří spadali pod státem organizovaný dopingový systém. Celou věc může mít na stole Mezinárodní fotbalová federace FIFA. "Ano, mobil mám zapnutý, e-mail taky," prohlásil Rodčenkov, který je nyní pod ochranou USA.

Ruští zástupci v čele s předsedou tamního olympijského výboru Alexandrem Žukovem obvinění o státem řízeném dopingu nadále odmítají. Už nyní je ovšem jisté, že dopingové kontroly vzorků během MS ve fotbale, který bude Rusko v létě příštího roku hostit, bude provádět některá ze zahraničních laboratoří.

Vitalij Mutko s prezidentem FIFA Giannim Infantinem
zdroj: Reuters

Rozlosování skupiny světového šampionátu bude provázet bývalý britský fotbalista a nyní komentátor a moderátor Gary Lineker spolu s ruskou novinářkou Marií Komandnayovou. Akci, na níž se protočí řada známých tváří a celebrit, uvidí živě miliony fanoušků z celého světa. Show by se měl osobně zúčastnit minimálně ruský ministr sportu Vitalij Mutko.

Všechny důkazy z organizace státem řízeného dopingu směřují právě proti němu. Ten jakákoli obvinění odmítá. Za dopingový skandál, který poznamenal zimní olympijské hry 2014 v Soči, jsou podle něj odpovědné Mezinárodní olympijský výbor (MOV) a Světová antidopingová agentura (WADA). Mutko tvrdí, že Rusko je bez viny, neboť obě organizace tehdy zanedbaly své povinnosti.

WADA už dříve rozhodla, že ruské antidopingové agentuře (RUSADA) zatím nevrátí akreditaci pro provádění testů. Kauzu systematického dopingu v ruském sportu by měl MOV uzavřít na zasedání výkonné rady 5. až 7. prosince. Ve hře je také účast ruských sportovců na zimních olympijských hrách v Pchjongčchangu.

Podle WADA Rusové nesplnili dva klíčové požadavky. Prvním je veřejně uznat výsledky nezávislé McLarenovy zprávy o státem řízeném dopingu v zemi. Druhým zásadním bodem je fakt, že o manipulaci s podezřelými vzorky během her v Soči v roce 2014 vědělo ruské ministerstvo sportu. O vrácení akreditace bude WADA znovu jednat na příštím zasedání začátkem května.

Zdroj
ČT sport, ČT24, ČTK, Daily Mail

Hlavní zprávy

Nejčtenější články