Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

IBU a tvrdší tresty za doping? Vidím hodně zadních vrátek, upozorňuje Šlesingr

Michal Šlesingr se vždy stavěl k boji proti dopingu otevřeně a patřil mezi nejvýraznější osobnosti v poli biatlonistů, které usilovaly o přísnější tresty. Nová pravidla regulující nedovolenou podporu, která představila Mezinárodní biatlonová unie, však podle českého závodníka nejsou ani zdaleka dostatečná.

Michal Šlesingr
zdroj: ČT sport autor: Petr Paseka

"Vidím v tom tolik zadních vrátek, že naprosto nepovažuju tyhle změny pravidel za efektivní a nepovažuju je za to, co by nás sportovce mělo uspokojit, a za to, co jsme očekávali od biatlonové unie," řekl před odletem do Östersundu.

Šlesingr společně s Francouzem Martinem Fourcadem a Američanem Lowellem Baileym vedli skupinu, která od IBU požadovala tvrdší postup proti dopingovým hříšníkům i jejich federacím.

Je nám líto, video expirovalo.
Mezník pro Koukalovou? Olympijské hry, ujišťuje Rybář

IBU krátce před nedělním startem Světového poháru oznámila přísnější sankce za porušení dopingových pravidel. Například státy, které budou mít opakovaně hříšníky, budou moci nasadit do závodů méně reprezentantů. Zvýšily se také finanční postihy.

Kde hledat mezery?

Za možnou cestu, jak se vyhnout trestu, považuje elitní český biatlonista například ustanovení, že mezinárodní federace nemusí potrestat národní svaz, který prokáže, že nemohl ovlivnit dopování určitého sportovce.

Jaká bude letošní sezona? Poslechněte si Biatlon fokus podcast:

"Když se podívám do historie, tak si nevybavím jediný případ, kdy by se federace stavěla k případu takhle: 'Oukej, my jsme tady tomuhle sportovci něco dávali nebo mu pomáhali'. Nevybavím si jediný případ, kdy sportovec řekl, že ho federace k něčemu tlačila, a podobně," řekl. Má obavy, že k prominutí trestu pro federaci bude stačit, že dopingový hříšník vezme celou vinu na sebe.

Snižování počtu závodníků, které mohou státy do závodů nasadit, navíc hrozí teprve v případě, že jsou během jednoho roku přistiženi alespoň dva biatlonisté z jedné země. "To znamená, že biatlonová federace se zřejmě domnívá, že vlastně mít jednoho nadopovaného sportovce v rámci jedné národní federace během 366 dnů je v pořádku," poznamenal Šlesingr.

Nelehké je se odpoutat

V létě se snažil od dopingových kauz odpoutat, až na podzim je zase začal sledovat. Prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza na tiskové konferenci řekl, že by jednání o dopingu rád vzal na sebe, aby se závodníci v čele se Šlesingrem v olympijské sezoně nerozptylovali. Šlesingr si není jistý, jak to půjde. "Je to věc, která mě nějakým způsobem užírá. Úplně nejsem ten typ člověka, který by to dokázal úplně hodit za hlavu," doplnil čtyřiatřicetiletý biatlonista.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články