Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

Rusové musí vrátit další medaile ze Soči, dopovali Zubkov a Fatkulinová

Dvojnásobný vítěz z olympijských her v Soči, bobista Alexandr Zubkov, je jedním z dalších čtyř Rusů, které Mezinárodní olympijský výbor potrestal v souvislosti s dopingovou kauzou ruských sportovců na domácích hrách v roce 2014 doživotním vyloučením z OH. Další potrestanou medailistkou je rychlobruslařka Olga Fatkulinová. Oba přijdou po vyškrtnutí z výsledkových listin o cenné kovy.

Alexej Vojevoda a Alexander Zubkov (vpravo)
zdroj: ČTK/AP autor: Michael Sohn

Zubkov, jenž po olympiádě v Soči ukončil kariéru a nyní je předsedou ruského svazu bobistů, musí vrátit zlaté medaile ze závodu dvojbobů i čtyřbobů, Fatkulinová přijde o stříbro z pětistovky. Dalšími potrestanými jsou bobistka Olga Stulněvová (9.) a rychlobruslař Alexandr Rumjancev (11. na 5000 m).

Fatkulinovou čeká vyškrtnutí i z výsledků závodů na 1000 m (4.) a 1500 m (9.). Česká rychlobruslařka Karolína Erbanová se tak na dvou nejkratších tratích posune na 9. místo, na patnáctistovce bude nově dvanáctá.

Je nám líto, video expirovalo.
Zubkov a Fatkulinová musejí kvůli dopingu vrátit medaile ze Soči

Mezi bobisty se české posádky posunou na 23. místo ve dvojbobech a na 15. mezi čtyřboby. Tituly připadnou Beatu Heftimu a Alexi Baumannovi ze Švýcarska a lotyšské posádce Oskarse Melbardise.

MOV už kvůli dopingové kauze od začátku listopadu potrestal doživotním zákazem startů pod pěti kruhy 14 ruských závodníků. Dosud dostalo distanc šest běžců na lyžích včetně šampiona z padesátky Alexandra Legkova a čtyři skeletonisté v čele s olympijským vítězem Alexandrem Treťjakovem.

Celkem bylo na seznamu komise Denise Oswalda, který vyšetřuje sportovce na základě McLarenovy zprávy, 28 jmen, dvanáct z nich jsou medailisté ze Soči.

Rusko už kvůli dopingové aféře přišlo o devět olympijských medailí, z nichž byly čtyři zlaté. V hodnocení národů, které původně ovládlo s bilancí 33 medailí (13-11-9) se tak propadlo z prvního místa na třetí, výš se posunulo Norsko s jedenácti a Kanada s deseti zlatými medailemi.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články