Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Rusko: Organizovaný dril s příchutí italské školy

Rusko vyhlíží ve skupině postup spolu s Belgií, zároveň však svůj 10. světový šampionát, počítáme-li i sovětskou éru, bere jako generálku před vlastním mistrovstvím světa za čtyři roky. I tak ale současný trenér ruské reprezentace Fabio Capello nenechal nic náhodě a mančaftu se během kvalifikace a přípravy snažil vštěpit disciplínu, týmového ducha a důraz na defenzivní činnost. "Musíme dát do hry srdce a mít svůj cíl. Důležité je se pořád zlepšovat," uvádí bývalý kouč Anglie, kterému na poslední chvíli vypadl ze sestavy důležitý článek - zraněný kapitán Roman Širokov.

Alan Dzagojev
zdroj: AP autor: Petr David Josek

Sovětský svaz debutoval na MS v roce 1958. S věhlasným gólmanem Lvem Jašinem postoupil do čtvrtfinále a totéž zopakoval v roce 1962. Zatím nejúspěšnější byli Sověti v Anglii, kde se probojovali až do semifinále. Po zániku Sovětského svazu sehrála ruská reprezentace první utkání v roce 1992 a o dva roky později postoupila v USA společně s Brazílií, na výkony ve skupině ale pak navázat nedokázala.

"Ruský ani sovětský fotbal nemá ve své historii tolik hvězd nebo úspěchů na velkých turnajích, na druhou stranu ale mívá tradičně dobře organizovaný tým a pro soupeře bývá úspěchem, když ruské národní mužstvo porazí," tvrdí ruský novinář Victor Balagadde.

Fabio Capello
zdroj: AP autor: Kirsty Wigglesworth

Rusko mělo v kvalifikační skupině F skvělý start. Vyhrálo první čtyři zápasy a nedostalo ani gól. Když Rusové v Moskvě porazili Portugalce, vypadalo to pro ně hodně nadějně. "Díky tomu jsme si začali věřit, že můžeme skupinu klidně vyhrát. Druhý zlomový moment byla prohra v Severním Irsku, ta přišla hned po prohře v Portugalsku," popisuje kapitán Roman Širokov.

Porážky tým vyburcovaly. "Hráčům jsem připomínal, že jsme stále v čele skupiny a pokud vyhrajeme zbývající utkání, nic se neděje. A to se také povedlo, našli jsme znovu vítěznou vlnu, postoupili přímo a vyhnuli se baráži," vzpomíná kouč Fabio Capello, který přišel k týmu ze štace u reprezentace Anglie. Do funkce se dostal v roce 2012.

Po neúspěšném vystoupení na mistrovství Evropy nastolil v týmu organizovanost a disciplínu. A také stereotypní italskou defenzivu, což potvrzuje pouhých pět obdržených gólů v kvalifikaci. "Já ale používám hodně útočně naladěných hráčů. Moje týmy byly vždy dobře organizované v defenzivě, ale uměly dávat i góly," říká Capello. V závěrečné kvalifikační fázi přišly tři výhry Rusů a jedna remíza.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Rusko

Capello má víc možností, ale většinou volí rozestavení 4-2-3-1. Akinfejev nechyběl v kvalifikaci v brance ani minutu. Obranu před ním diriguje Berezuckij, v záloze pak operuje Denisov a ve středu je jeden útočník – Keržakov nebo Kokorin. "Jako všechny moderní špičkové reprezentační týmy se snažíme hrát hodně vysunutý presink a bráníme jako tým, začínáme od útočníků. Vždycky se snažíme, aby to bylo co nejrychleji, jak je to možné," dodává Akinfejev.

"Musíte hrát systém, na který máte typy fotbalistů, máte-li šikovné hráče, kteří ale nemají takové fyzické dispozice, jako třeba Španělsko, snažíte se držet míč a přihráváte si v malých trojúhelnících. Když máte vysoké hráče, což je třeba příklad Belgie, hrajete fyzicky náročnější fotbal," tvrdí Capello.

Ten během kvalifikace prostřídal 26 hráčů, tým je zkušený, nicméně stále pracuje na zlepšení. "Rád bych, abychom na tom byli ještě lépe technicky a dokázali víc držet balon. Musíme také efektivněji napadat a naučit se provádět brejky ještě rychleji," uvádí Širokov.

Právě kapitán ruského národního týmu, který jarní část ruské ligy strávil v Krasnodaru, bude na MS kvůli poraněné Achillovce chybět. V konečné nominaci jej nahradil mladý Pavel Mogilevec z Kazaně.

Rusové porazili v generálce na šampionát Maroko (2:0), které mělo sloužit jako typově podobný tým Alžírsku. Právě s ním se Rusko na MS mimo jiné střetne. Mužstvo pod Capellem patří spolu s Belgií k favoritům skupiny H, v níž je ještě Jižní Korea. Šampionát Rusové zahájí proti Koreji v Cuiabě a pokud chtějí pomýšlet na postup ze skupiny, bude pro ně tenhle duel asi nejdůležitější. V Riu si pak zahrají s Belgií, závěrečný souboj s Alžírskem bude teprve jejich druhým vzájemným utkáním.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: Osmifinále

Konečná nominace Ruska:

Brankáři: Igor Akinfejev (CSKA Moskva), Jurij Lodygin (Zenit Petrohrad), Sergej Ryžikov (Rubin Kazaň).

Obránci: Vasilij Berezuckij, Sergej Ignaševič, Georgij Ščennikov (všichni CSKA Moskva), Vladimir Granat, Alexej Kozlov (oba Dinamo Moskva), Andrej Ješčenko (Anži Machačkala), Dmitrij Kombarov (Spartak Moskva), Andrej Semjonov (Těrek Groznyj).

Záložníci: Igor Denisov, Jurij Žirkov (oba Dinamo Moskva), Alan Dzagojev (CSKA Moskva), Pavel Mogilevec (Kazaň), Viktor Fajzulin, Oleg Šatov (oba Zenit Petrohrad), Alexander Samedov (Lokomotiv Moskva), Denis Glušakov (Spartak Moskva).

Útočníci: Alexej Ionov, Alexander Kokorin (oba Dinamo Moskva), Maxim Kanunnikov (Amkar Perm), Alexander Keržakov (Zenit Petrohrad).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články