Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Jižní Korea: Mladý celek touží zopakovat alespoň minulé mistrovství

Že by se jim povedlo navázat na dvanáct let starou "bramboru" z domácího mistrovství, věří asi jen ten největší jihokorejský snílek. Asijský celek však do Brazílie neodjíždí pouze zúčastnit se. Mladý tým pod vedením ambiciózního trenéra Hong Mjong-pa by rád zopakoval minimálně výsledek z JAR, kdy došel do osmifinále, ale pokukuje i po příčkách vyšších.

Fotbalisté Jižní Koreje
zdroj: ISIFA/AFP PHOTO autor: Mladen Antonov

Jižní Korea a mistrovství světa ve fotbale, to již tak nějak patří k sobě. Asijský tým, který se na světový šampionát poprvé kvalifikoval v roce 1954, na největší fotbalové akci světa nechyběl od roku 1986.

Dlouhá léta ale na první výhru na turnaji a nějaký větší úspěch čekal. Jeho cesta totiž vždy skončila již v základní skupině. Vše se změnilo až v roce 2002, kdy se šampionát konal právě v Jižní Koreji a Japonsku. Celek pod vedením zkušeného trenéra Guuse Hiddinka byl od prvního zápasu obrovskou senzací. Nejprve 2:0 zdolal Polsko, potom uhrál remízu s USA a na závěr porazil i jednoho z velkých favoritů Portugalsko 1:0, což zároveň znamenalo, že tým z Pyrenejského poloostrova na mistrovství skončil.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Jižní Korea


Doslova snová jízda však tímto neskončila. V osmifinále si Korejci vyšlápli na Italy, nad kterými zvítězili 2:1, a ve čtvrtfinále zase na Španělsko. To porazili po penaltách. Nutno však dodat, že jim v obou případech hodně pomohli rozhodčí. Celá Jižní Korea, potažmo i celý fotbalový svět tehdy nevěřil vlastním očím. Domácí výběr ale nakonec na medaili nedosáhl, když nejprve podlehl Německu a v boji o bronz Turecku. Na velký úspěch Korejci zatím navázat nedokázali. V Německu 2006 vypadli těsně v základní skupině a na posledním šampionátu v JAR je v osmifinále vyřadila Uruguay.

Program Jižní Koreje v základní skupině H:

18. června 00:00: Rusko – Jižní Korea (Cuiabá)
22. června 21:00: Jižní Korea – Alžírsko (Porto Alegre)
26. června 22:00: Jižní Korea – Belgie (Sao Paulo)

Trenérské rošády

Dlouhodobě jeden z nejlepších asijských celků nebude chybět ani v Brazílii, i když v kvalifikaci se dosti natrápil. Korea sice z její první fáze postoupila z prvního místa, ale nevýrazné výkony a prohra s Libanonem stála místo trenéra Cho Kwang-Rae, jehož nahradil Čche Kang-hi. Avšak i pod ním to tak říkajíc skřípalo. Korejci v závěrečné části dvakrát prohráli s Íránem, remizovali s Libanonem či Uzbekistánem a jen díky lepšímu skóre nakonec postoupili z druhého místa skupiny přímo do Brazílie.

Špatné výsledky odnesl i druhý trenér Kang-hi. Toho nahradil v červenci 2013 ambiciózní kouč Hong Mjong-po, jenž jako kapitán byl u největšího úspěchu v roce 2002 a za reprezentaci odehrál hned 135 zápasů. Mjong-po začal malou revoluci. Místo taktiky s dlouhými nakopávanými balony, která běhavým a rychlým Korejcům příliš nesvědčila, přešel na hru na brejky s využitím rychlých křídleních hráčů a především aktivní pressing. Došlo i ke změně rozestavení na 4-2-3-1.

Silná záloha, problémová defenziva

Důvod této změny je poměrně jasný. Hlavní síla korejského výběru spočívá totiž především v záloze. Zde má kouč Mjong-po z čeho vybírat. Hned tři talentovaní hráči, Kim Bo-Kyung, Ki Sung-Yueng a Lee Chung-Yong, působí v Anglii.

A zejména od třetího z nich, pětadvacetiletého fotbalisty Boltonu, se očekává nejvíce. Formu si na šampionát rovněž přivezl záložník či útočník Bayeru Leverkusen Son Heung-Min, jenž v letošním ročníku Bundesligy nasázel deset branek.

Naopak Achillova pata je v obraně a také brance, což se prokázalo již v kvalifikaci. Obrovské potíže Korejcům dělají zejména standardní situace, z nichž dostali vůbec nejvíc gólů ze všech. 

Jestli Mjong-po s tímto faktem něco dokáže udělat, ukáže již první zápas na mistrovství, kdy se Jižní Korea střetne s Ruskem. A právě tento zápas by mohl hodně napovědět o šancích asijského celku na postup do vyřazovací fáze. V dalším duelu totiž narazí na hratelné Alžírsko a základní skupinu uzavřou duelem s favoritem "háčka" a černým koněm celého šampionátu Belgií.

Tip redakce portálu ČT sport na umístění: 3. místo v základní skupině

Nominace Jižní Koreje na MS 2014:

Brankáři: Jung Sung-Ryong (Suwon), Kim Seung-Gyu (Ulsan), Lee Bum-Young (Busan).

Obránci: Park Joo-Hoo (Mainz), Yun Suk-Young (Queen's Park Rangers), Kim Young-Gwon (Guangzhou), Hwang Seok-Ho (Sanfrecce Hiroshima), Hong Jeong-Ho (Augsburg), Kwak Tae-Hwi (Al-Hilal), Lee Yong (Ulsan), Kim Chang-Soo (Kashiwa Reysol).

Záložníci: Ki Sung-Yong (Sunderland/Swansea), Ha Dae-Sung (Beijing Guoan), Han Kook-Young (Kashiwa Reysol), Park Jong-Woo (Guangzhou), Son Heung-Min (Leverkusen), Kim Bo-Kyung (Cardiff), Lee Chung-Yong (Bolton).

Útočníci: Koo Ja-Cheol (Mainz), Lee Keun-Ho (Sangju), Park Chu-Young (Watford/Arsenal), Kim Shin-Wook (Ulsan), Ji Dong-Won (Augsburg).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články