Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Alžírsko: "Pouštní lišky" s fanatickým národem v zádech

Praha - Druhá účast v řadě čeká fotbalovou reprezentaci Alžírska. Celkově čtyřikrát se už její hráči probojovali na závěrečný turnaj. Poslední cesta do Brazílie vedla přes dramatickou baráž, po které umírali lidé. Při oslavách zemřelo dvanáct fanoušků, dalších 240 bylo zraněno.

Sufján Feghoulí
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Trocha zeměpisu před fotbalovou tématikou neuškodí: Rozlohou největší africká země (čtyřikrát větší než Texas) je z 80 % pokryta pískem – odtud přezdívka Lišky z pouště. Na severu jsou hory a úrodná údolí. Vývozním artiklem je ropa a zemní plyn. A druhý nejoblíbenější sport v zemi hned po fotbale? Stolní hra domino.

Na MS debutovali v roce 1982, kde ve skupině šokovali výhrou 2:1 pozdějšího finalistu Německo. Evropský tým porazili jako první africký národ v historii. Alžírsko si celkově připíše čtvrtou účast. Přičemž druhou (1986) a třetí (2010) dělilo dlouhých 24 let. Zatím se jim nikdy nepodařilo postoupit ze skupiny. Naposled Jižní Africe vybojovali pouhý bod po remíze 0:0 s Anglií. Ve zbývajících zápasech s USA a Slovinskem ani jednou neskórovali. Vystoupení na šampionátu v Jižní Africe tak bylo hodně nepovedené.

Program Alžírska v základní skupině H:

17. června 18:00 Belgie - Alžírsko (Belo Horizonte)

22. června 21:00 Jižní Korea - Alžírsko (Porto Alegre)

26. června 22:00 Alžírsko - Rusko (Curitiba)

Protest u FIFA ustáli

V červnu 2011, na počátku kvalifikačního cyklu, přišel nový trenér - Bosňan Vahid Halilhodžič, dřívější kouč Pobřeží Slonoviny. Suverénní jízda kvalifikací vyvrcholila dvojutkáním play-off s Burkinou Faso. Po prohře venku 2:3 vyhráli domácí odvetu 1:0. Rozhodlo pravidlo o větším počtu vstřelených gólů na půdě soupeře. Přestože se hrálo ve večerních hodinách, stadion pro 35 tisíc diváků byl zaplněn už v poledne.

Jediný gól utkání vstřelil bývalý hráč glasgowských Rangers Madžíd Búghirra, jenž ale podle představitelů Burkiny Faso neměl hrát, protože v úvodním utkání dostal žlutou kartu a měl být suspendován. FIFA později uvedla, že nebylo zjištěno žádné porušení pravidel ze strany alžírské fotbalové asociace. Navíc prý nebyly splněny formální podmínky podání protestu.

Mužstvo Halilhodžiče je vyzrálejší než bylo v Jižní Africe. Kostru tvoří stoper a kapitán v jedné osobě Madžíd Búghirra, tvůrcem hry je Sufján Feghoulí. Záložník Valencie je v současnosti největší hvězdou týmu, jehož potenciál se právě v Brazílii může naplno ukázat.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Alžírsko

V útoku nastupuje nejlepší střelec z kvalifikace Islám Slimaní (Sporting Lisabon). V portugalské lize v FC Porto působí další forvard Nabíl Ghilas. "Myslím, že s těmito hráči můžeme dosáhnout lepších výsledků než s předchozími výběry," řekl bývalý kouč Rabah Saadane. Rozestavení hráčů je nejčastěji 4–2–3–1 nebo 4–3–3.

Jak se jim povede, se uvidí už 17. června proti Belgii. "Belgie je v současné době jedno ze dvou nebo tří nejlepších mužstev v Evropě. Má spoustu talentovaných hráčů. Třeba Eden Hazard, kterého znám ze společného působení v Lille," vzpomínal kouč.

O postup ze skupiny H se ještě poperou s Jižní Koreou a Ruskem. Před Feghoulím a celým Alžírskem tak stojí velká výzva. "Kdybych nevěřil, že můžeme dosáhnout svých cílů, vůbec bych fotbal nemohl dělat. Malá mužstva už kolikrát favority dokázala potrápit. Nepřijedeme jako turisté," nechal se slyšet si Halilhodžič.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 4. místo v základní skupině

Konečná nominace Alžírska pro fotbalové MS:

Brankáři: Muhammad Zimmamúš (USM Alžír), Raís Mbulhi (CSKA Sofia/Bulh.), Cédric Si Muhamed (CS Constantine).

Obránci: Carl Medžání (Valenciennes/Fr.), Ajsa Mandí (Remeš/Fr.), Madžíd Búghirra (Lechvíja), Fauzí Ghulám (Neapol/It.), Rafík Hallíš (Coimbra/Portug.), Saíd Bilkalím (Watford/Angl.), Ljajsín Cadamuro (Mallorca/Šp.), Džamil Misbáh (Livorno/It.), Mahdi Mustafá (Ajaccio/Fr.).

Záložníci: Sufján Feghoulí (Valencia/Šp.), Safir Tajdir (Inter Milán/It.), Mahdí Lasín (Getafe/Šp.), Abdal Múmin Džabú (Club Africain), Jasín Brahímí (Grenada/Šp.), Nabíl bin Tálib (Tottenham/Angl.), Hasan Jibdá (Udine/It.), Rijád Mahriz (Leicester/Angl.).

Útočníci: Islám Slimaná (Sporting Lisabon/Portug.), Hilál Súdání (Dinamo Záhřeb/Chorv.), Nabíl Ghilas (Porto/Portug.).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články