Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Kostarika byla blízko další senzace. Nizozemci rozhodli až po penaltách

Salvador - Sto dvacet minut žila jejich naděje, že se na mistrovství světa postarají o další senzaci. Fotbalisté Kostariky však na vysněné semifinále nakonec nedosáhli. Středoamerický celek sice po remíze 0:0 dotáhl duel s Nizozemskem až do penalt, ale v nich již dominoval favorit a střídající brankář Tim Krul. Oranjes, kteří byli po celé utkání lepším týmem, tak postoupili mezi nejlepší čtyři a o finále si to rozdají s Argentinou.

Slavící fotbalisté Nizozemska
zdroj: ČTK/EMPICS autor: Nick Potts

Oba celky do utkání vstupovaly s tím, že na turnaji nepoznaly ještě ani jednou hořkost porážky.Tento fakt však nic neměnil na tom, že duel měl jasného favorita, a to Nizozemce.

A Oranjes také od začátku svoji pozici potvrzovali. Svému soupeři téměř nepůjčovali míč a nepouštěli ho za polovinu, jenže při útočení měli potíže na zataženou a vyčkávající obranu Kostariky něco vymyslet. Jejich rozehrávce chyběl nápad, odvaha a větší rychlost. Naopak hráči středoamerického státu se snažili přecházet do brejků proti vysoko hrající obraně.

S přibývajícím časem se Kostarika začala osmělovat a několikrát se propracovala i před vápno favorita. Jenže to znamenalo spíš nebezpečí pro ně samé. Nizozemcům se totiž nabízely možnosti přecházet do rychlých protiútoků a v jednadvacáté minutě byli blízko vedoucí brance. Po rychlé kombinaci se dostal míč až k van Persiemu, který se ocitl sám před Navasem. Útočník Manchesteru United ale kostarického brankáře nepřekonal.

Proč byl Navas klíčovou postavou Kostaričanů po celý šampionát, ukázal i o několik chvil později, kdy ho prověřil Depay.

Kostaričané Cillessenovi příliš vrásek na čele nezpůsobovali. Jedinou dramatičtější situací z jejich strany byl závar v šestnáctce evropského týmu. Naopak Nizozemci do poločasu ještě jednou zahrozit dokázali. To když Sneijder z přímého kopu vypálil přímo na branku a Navas musel předvést reflexivní zákrok.

Po změně stran se Středoameričané opět zatáhli a svěřenci trenéra van Gaala do nich od úvodu bušili. Avšak podobně jako v první půli jejich ataky postrádaly větší přímočarost a rychlost. K tomu se často přidávaly i nepřesnosti ve finálové fázi.

Jednou za čas o sobě dali vědět i Kostaričané, jejichž hlavní zbraní byly stále rychlé brejky. V pětašedesáté minutě však zahrozili ze standardky a hned z toho byla jejich do té doby největší šance. Bolaňos zacentroval na zadní tyč, kde si naběhl González, jenže svou hlavičku namířil mimo tři tyče.

Nizozemsko bylo lepším týmem, ale pořádný tlak a velké šance si vytvořilo až v závěrečné desetiminutovce. Jako první všechny fanoušky Kostariky vylekal Sneijder, který z přímého kopu z hranice vápna orazítkoval tyč.

Poté o sobě dal vědět van Persie. Kapitána Oranjes nejprve vychytal Navas, poté ve výborné pozici promáchl, avšak jeho největší příležitost přišla v nastaveném čase. Blind poslal před branku přízemní centr, jež se dostal až k útočníkovi Manchesteru United, před kterým zívala branka bez gólmana. Jeho pokus ale na čáře zachránil Tejeda, od něhož se odrazil míč do břevna a ven.

Duel se tak posunul do prodloužení. Zatímco na Kostaričanech byla patrná únava z toho, jak dlouhé minuty pouze bránili, Nizozemci i nadále tlačili. A s tím přišla i další šance. Hned po pár minutách nebezpečně hlavičkoval Vlaar. Jenže pak outsider převahu Oranjes obětavou hrou a obrovský nasazením dokázal otupit a na další šanci se čekalo až do závěru prodloužení.

A byla to právě Kostarika, kdo nakonec mohl převážit misky vah na svoji stranu. Ureňa se šikovně uvolnil kolem hned dvojice bránících hráčů a dostal se až před Cillessena, jenže ho tváří v tvář nedokázal prostřelit. Minutu před koncem zase zahrozili Nizozemci. Sneijdrovu ránu však zastavila konstrukce.

Všechno tak musely rozhodnout penalty. Ještě před nimi udělal trenér Nizozemska van Gaal nečekanou změnu, když v závěru prodloužení vystřídal Cillessena, jehož nahradil Krul. A toto rozhodnutí se nakonec ukázalo jako nejlepší možné. Brankář Newcastlu totiž dva pokusy vychytal, zatímco jeho spoluhráči se ani jednou nemýlili. Oranjes hlavně díky tomu na pátý pokus poprvé vyhráli na MS zápas, který šel do prodloužení nebo penalt. Senzační cesta Kostariky turnajem v Brazílii naopak skončila, i tak ale přinesla malé zemi historický úspěch.

Nizozemsko - Kostarika 0:0 po prodl., na penalty 4:3

Penalty proměnili: Van Persie, Robben, Sneijder, Kuijt - Borges, G. González, Bolaňos. Neproměnili: Ruíz, Umaňa. Rozhodčí: Irmatov - Rasulov (oba Uzb.), Kočkarov (Kyrg.). ŽK: Martins Indi, Huntelaar - J. Díaz, Umaňa, G. González, Acosta. Diváci: 51 179. 

Nizozemsko: Cillessen (120. Krul) - De Vrij, Vlaar, Martins Indi (106. Huntelaar) - Kuijt, Wijnaldum, Sneijder, Blind - Robben, Van Persie, Depay (76. Lens). Trenér: Van Gaal.

Kostarika: Navas - Gamboa (79. Myrie), Acosta, G. González, Umaňa, J. Díaz - Ruíz, Tejeda (97. Cubero), Borges, Bolaňos - Campbell (66. Ureňa). Trenér: Pinto.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články