Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

Kostarika chce proti Nizozemsku přepsat historii, Argentina usadit Belgii

Sao Paulo - Fotbalisté Argentiny a Belgie sice zatím na světovém šampionátu nepřesvědčili, oba si postup z osmifinále museli vybojovat až v prodloužení, teď se utkají o účast v semifinále. Druhé dnešní čtvrtfinále nabídne souboj úřadujících vicemistrů světa s největším překvapením turnaje. Kostarika šokovala postupem z těžké skupiny na úkor bývalých mistrů světa Anglie a Itálie, v osmifinále vyřadila na penalty mistry Evropy z roku 2004 Řecko a nyní si brousí zuby na Nizozemce. Zápas Argentiny s Belgií začíná v 18:00, utkání Nizozemska s Kostarikou o čtyři hodiny později. Přímé přenosy vysílá ČT sport a náš web.

Radost fotbalistů Kostariky
zdroj: imago sportfotodienst

Černý kůň turnaje Belgie ani jeden z hlavních favoritů na titul Argentina sice zatím na šampionátu neprohráli, shodně však všechny zápasy vyhráli o gól. Navíc Evropané dali všech šest branek v posledních 20 minutách nebo prodloužení, Jihoameričané zase až příliš spoléhají na Lionela Messiho.

Hvězda Barcelony se podílela na šesti ze sedmi argentinských gólů v Brazílii, když čtyři Messi sám dal a na dva přihrál. Reprezentace kvůli tomu sice čelí kritice, podle obránce Pabla Zabalety jde však o cílenou strategii. "Je to náš kapitán a nejlepší fotbalista světa. Proto když získáme míč, snažíme se ho hned přihrát Messimu, protože je z nás nejlepší a umí dávat góly," prohlásil Zabaleta.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Belgie - USA

Belgie je přesným opakem Argentiny, protože o všech šest branek na turnaji se postaralo šest různých střelců. A přestože na šampionátu zatím nijak výrazně neoslnila, trenér Marc Wilmots před čtvrtfinále nic měnit nehodlá. Proti Messimu žádnou speciální obranu nechystá. "Chceme Argentinu bránit v bloku. Recept, jak na to, nám ukázalo Švýcarsko," připomněl Wilmots osmifinále, které Argentina vyhrála 1:0 až díky brance v poslední minutě prodloužení.

Wilmots připustil, že proti Argentině se Belgičané musí výrazně zlepšit. "Když už jsme se dostali do čtvrtfinále, je naší povinností dotáhnout to až do konce," citovala ho agentura Reuters. "Tahle generace hráčů píše vlastní kapitolu v historii belgického fotbalu a už ukázali, že mají velký potenciál. Proto jsem od nich čekal hodně, ale teď po nich chci ještě víc, protože malý je ten, kdo má malé cíle," dodal.

Předpokládané sestavy:

Argentina: Romero - Zabaleta, F. Fernández, Garay, Basanta - Gago, Mascherano, Di María - Higuaín, Messi, Lavezzi.

Belgie: Courtois - Alderweireld, Kompany, Van Buyten, Vertonghen - Witsel, Fellaini - Mertens, Hazard, De Bruyne - Lukaku.

Zajímavosti:

- Belgie neprohrála 14 soutěžních zápasů po sobě (naposledy v roce 2011 v Německu)

- Messi se podílel na 6 ze 7 gólů Argentiny (4 góly, 2 asistence)

- Belgie v semifinále s USA inkasovala po 352 minutách bez obdrženého gólu na MS, v normální hrací době už neinkasovala ve 3 zápasech po sobě

- Argentinci Zabaleta, Demichelis a Agüero jsou spoluhráči Belgičana Kompanyho v Manchesteru City, stejně jako F. Fernandez a Higuaín s Mertensem v Neapoli

Kostaričané už nyní dosáhli na největší úspěch své země, ale s tím se nechtějí spokojit. "Jsme tu, abychom přepsali naši historii a dostali Kostariku na mapu fotbalového světa tučným písmem. To se povedlo a teď chceme dojít nejdál, co to půjde," uvedl obránce Johnny Acosta.

Kostaričané přijeli na turnaj jako jeden z outsiderů, když ve skupině D měli v konkurenci tří bývalých mistrů světa hrát podřadnou roli, ale favoritům se vzepřeli. Tým trenéra Jorgeho Luise Pinta Nejprve porazil Uruguay 3:1, následně udolal 1:0 Itálii a v závěrečném utkání skupiny uhrál remízu 0:0 s Anglií. V osmifinále s Řeckem pak Kostaričané hráli od 66. minuty o deseti, přesto ubránili remízu 1:1 a následně v penaltovém rozstřelu rozhodli o postupu.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Kostarika - Řecko

Také Nizozemsku pomohla penalta k postupu přes osmifinále, když se v duelu s Mexikem dlouho trápili, ale v 88. minutě srovnal na 1:1 Wesley Sneijder a v nastavení vybojoval Robben spornou penaltu, ze které rozhodl Klaas Jan Huntelaar. Tentokráte Nizozemci podobné drama dovolit nechtějí a věří, že předvedou svou silnou ofenzivu, která z nich dělá nejvíce skórující tým turnaje se 12 góly.

Zatím je otázkou, jaké rozestavení zvolí trenér Louis van Gaal, který v průběhu turnaje střídá systémy 5-3-2, 4-3-3 i 4-4-2. Nyní mu navíc situaci komplikují zranění klíčových středních záložníků. Jistě nenastoupí defenzivně laděný Nigel de Jong a otazník visí i nad tvůrcem hry Sneijderem, který ve středu netrénoval. Naopak Kostarika by měla být až na Duarteho a náhradního obránce Roye Millera kompletní.

Předpokládané sestavy:

Nizozemsko: Cillessen - Janmaat, De Vrij, Vlaar, Martins Indi, Kuijt - Wijnaldum, Blind - Sneijder - Van Persie, Robben.

Kostarika: Navas - Gamboa, Acosta, G. González, Umaňa, Díaz - Ruíz, Borges, Tejeda, Bolaňos - Campbell.

Zajímavosti:

- Nizozemsko neprohrálo v normální hrací době posledních 29 utkání MS a kvalifikace o MS

- Kostarika na MS v Brazílii ještě neprohrála (2 výhry, 1 remíza)

- Robben se v posledních 8 zápasech MS podílel na 8 gólech Nizozemska (5 gólů, 2 asistence, 1 vybojovaná penalta)

- Kostarika na MS 2014 ještě neprohrála, porazila Uruguay a Itálii a remizovala s Anglií a Řeckem

- Nizozemsko má s 12 góly nejlepší útok MS 2014

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy