Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Damková: Mistrovství by mohlo promluvit do pravidla o ofsajdech

Praha - Dozvukem téměř každého mistrovství světa je menší úprava fotbalových pravidel a výjimkou by neměl být ani šampionát v Brazílii. Podle předsedkyně komise rozhodčích FAČR a členky komise rozhodčích UEFA Dagmar Damkové projde zatěžkávací zkouškou zejména před rokem upravené pravidlo o ofsajdu. Turnaj by však mohl napomoci například i zrušení trojího trestu za faul v pokutovém území.

Dagmar Damková
zdroj: ČTK/AP autor: Michal Kamaryt

Od uplynulé sezony se změnilo pravidlo o zapojení hráče v ofsajdovém postavení do hry. Nyní je v ofsajdu až ve chvíli, kdy s obráncem jde aktivně do souboje. Rovněž se ofsajd nemává ve chvíli, kdy obránce není v pohybu a vědomě zahraje míč, který skončí u protihráče v ofsajdovém postavení. V tu chvíli záleží na sudím, zda posoudí, že šlo o obráncův záměr hrát míč, či o neúmyslnou teč.

"Výklad tohoto pravidla se stále vyvíjí a v sezoně bylo dost situací, o kterých se hodně diskutovalo a každý na to měl jiný názor," řekla Damková, podle které právě mistrovství světa může v dalším vývoji pravidla hrát důležitou roli.

"Na základě toho, jak se k tomu pravidlu postaví rozhodčí na šampionátu, se udělá vyhodnocení a FIFA výklad upřesní a rozešle do národních asociací," dodala.

Trojí trest: Penalta, červená a stopka

Podobně by šampionát mohl ovlivnit diskutované pravidlo o trojím trestu, kdy hráč za faul v pokutovém území může dostat červenou kartu, znamenající i stop v dalším zápase, a sudí zároveň nařídí pokutový kop. Podle kritiků je to velmi přísné řešení a například prezident UEFA Michel Platini se zasazuje o jeho zrušení.

Rozhodčí Ricardo Salazar a Emilio Izaguirre (č. 7) z Hondurasu v přátelském utkání s Angliíí
zdroj: ČTK/EMPICS SPORT

"Pokud by se na šampionátu objevilo více takových situací a bylo to do očí bijící, tak pak by se o tom určitě víc mluvilo. Ale pokud takový případ nenastane, tak to zůstane ve starých kolejích," míní Damková.

Počítá však s tím, že sudí nebudou kartami šetřit, protože by měli fauly přísně trestat a chránit tak ofenzivní hráče. "Věřím, že sudí budou přísní v otázce faulů. Hráči si někdy myslí, že můžou cokoli. Některé zákroky jsou hrozivé. Já osobně jsem pro přísné tresty, protože jde o zdraví hráčů," řekla Damková.

Damková k problematice rozhodčích z různých kontinentů:

"Pravidla jsou jednotná, ale i u nás máme 22 ligových rozhodčích a každý je jiný. Pro jednoho to už je faul, pro dalšího ještě ne, pro třetího faul na žlutou. Navíc evropští rozhodčí jsou zvyklí pískat nejlepší hráče v nejlepších ligách na světě, zatímco afričtí takovou zkušenost nemají."

Poprvé budou mít rozhodčí na mistrovství světa k dispozici technologii určující, zda míč přešel brankovou čáru; v takovém případě dostanou signál do hodinek. Premiéru zažije také v Jižní Americe již zaběhlý mizící sprej, který rozhodčím pomáhá hlídat dodržování správné vzdálenosti branících hráčů od míče při standardních situacích.

"Určitě to není špatná věc, protože hráčům to bere možnost zmenšovat vzdálenost při nepozornosti sudího. Na druhou stranu vše se odvíjí od toho, aby rozhodčí správně odměřil těch 9,15 metru pro vzdálenost zdi. Když udělá čáru na sedmi metrech, tak to stejně ztrácí smysl. Alfa a omega je v tom, aby to dobře odměřil," dodala Damková.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články