Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Velká brazilská premiéra: Rozhodčím bude poprvé na MS pomáhat video

Sao Paulo – Brazilské mistrovství světa přináší jednu velkou premiéru – rozhodčím bude poprvé na velkém turnaji přímo na hřišti pomáhat "videorozhodčí". Na stadionech pro šampionát byla instalována technologie GoalControl, která bude hlídat, zda míč nepřešel přes brankovou čáru. Další sporné situace, ke kterým ve fotbale často dochází a jejichž správné posouzení je na hranici možností lidských smyslů – především ofsajdy – pomocí GoalControl posuzovat nelze.

Jedna z kamer systému GoalControl
zdroj: ČTK/DPA

Technologie se dočká premiéry na světovém šampionátu čtyři roky poté, co na minulém mistrovství rozvířil debatu ohledně zavedení videa chybně neuznaný gól Anglie, který přispěl k jejímu vyřazení v osmifinále s Německem. Tehdy anglický záložník Frank Lampard pokořil brankáře Manuela Neuera nechytatelnou střelou zdálky, která se od břevna odrazila za brankovou čáru, ale kvůli rotaci vyskočil míč zpět do hřiště.

Žádný ze sudích nepostřehl, že byl míč skutečně za čárou, a tak se pokračovalo ve hře. Místo vyrovnání na 2:2 Anglie nakonec prohrála 1:4. Mezinárodní fotbalová federace v čele s prezidentem Seppem Blatterem se sice zavedení technologií bránila, ale i kvůli tomuto momentu tlaku podlehla a v červenci 2012 pravidlová komise IFAB zavedení schválila.

Je nám líto, video expirovalo.
Novinka na MS: Videopomoc pro rozhodčí

Jestřábí oko neuspělo

FIFA následně vypsala výběrové řízení, do kterého se zapojilo několik firem. Poprvé se brankové systémy testovaly na mistrovství světa klubů v roce 2012, kde dostaly šanci GoalRef (čip v míči) a Hawk-Eye (kamerový systém Jestřábí oko používaný i v tenise či kriketu), které FIFA oficiálně schválila.

Ve hře se však objevily i firma Cairos využívající magnetické pole a především malá německá společnost z Cách se systémem GoalControl, který nakonec dostal důvěru pro loňský Pohár FIFA. A protože se prý osvědčil, FIFA se ho rozhodla použít i pro mistrovství světa.

Systém využívá sedmi kamer snímajících branku, které zaznamenávají rychlostí až 500 snímků za vteřinu. Počítač následně složí údaje z jednotlivých kamer do virtuálního obrazu, vypočítá polohu míče v prostoru a jeho rychlost v každém okamžiku. V případě, že vyhodnotí, že míč přešel brankovou čáru, odešle zprávu do speciálních hodinek na ruce rozhodčího. Celý proces netrvá ani vteřinu a sudí má potvrzený gól už v době, kdy je hra v plném proudu.

Náklady na provozování systému se pohybují mezi 100 až 170 tisíci eur (asi 2,7 až 4,6 milionu korun). Technologie ve fotbale má však stále řadu odpůrců. Systém odmítly v březnu třeba německé kluby kvůli nákladům. Změnit by to mohla událost z květnového finále Německého poháru, ve kterém Dortmund prohrál s Bayernem poté, co mu nebyl uznán gól, který odhalily až opakované záběry. V průběhu sezony byl naopak uznán gól Leverkusenu proti Hoffenheimu, přestože Stefan Kiessling propálil míč skrz boční síť. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články