Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dostihy 2024

Brankovou čáru už hlídá technologie, rozhodčí ale stále čelí kritice

Praha - Co má společného mistrovství světa s českou ligou? Obě zdánlivě neporovnatelné soutěže stejnou měrou devalvují přehmaty a omyly rozhodčích a jejich asistentů. Na světovém kolbišti se ke klasickým důvodům pochybení - často nedostatečné kvalitě samotných arbitrů a občasné snahy nepoškodit silné zákulisní hráče - přidává i vysoká politika samotné FIFA, která na největší fotbalovou akci pravidelně deleguje mezinárodně nezkušené rozhodčí, ovšem pocházející z těch "správných" zemí.

Rozhodčí se ocitli na pranýři už po minulém šampionátu v Jihoafrické republice, kdy se dopustili několika vskutku fatálních omylů. Vynikl tehdy třeba Ital Roberto Rosetti, který ve spolupráci se svým asistentem přehlédl jasný ofsajd Carlose Tevéze za bezbrankového stavu a výrazně tak "pomohl" Argentině k osmifinálovému vítězství 3:1 nad Mexikem. A pak také Uruguayec Jorge Larrionda, který pro změnu neuznal naprosto regulérní branku Franka Lamparda na 2:2, ačkoliv míč byl nejméně metr za brankou čárou, a Albion nakonec prohrál s Německem 1:4.

Zmíněné výrazné chyby i zkušených rozhodčích znovu odstartovaly letitou debatu o zavedení videa, kterému se vlivné mezinárodní organizace, zejména FIFA a UEFA, dlouhodobě bránily. Branková technologie GoalControl, umožňující za pomocí moderních technologií rozklíčovat situace, kdy není jisté, zda míč přešel brankovou čáru, se nakonec na končícím MS v Brazílii objevila, zároveň se však ukázalo, že používání videa na jednu jedinou situaci je v dnešním fotbale stále málo.

Góly
zdroj: ČTK

Fotbalové "Jestřábí oko" totiž mělo na šampionátu jedinou chvilku slávy, když rozhodlo o platnosti branky Karima Benzemy v utkání základní skupiny proti Hondurasu. Pro fotbal to byl vpravdě historický okamžik, poprvé totiž o uznání branky nerozhodl pouze lidský faktor. Tato situace ale nebyla pro vývoj utkání, potažmo i celého šampionátu, nijak rozhodující, neboť Francouzi zmiňovaný zápas vyhráli nakonec bez problémů 3:0. Mnoho dalších sporných verdiktů však kvůli absenci moderních technologií a chybujícímu lidskému faktoru přímo rozhodovalo o výsledku.

Nepříliš povedené brazilské představení mužů v černém načal už v zahajovacím utkání šampionátu Japonec Juiči Nišimura. Za vyrovnaného stavu 1:1 nařídil po nasimulovaném pádu Brazilce Freda v souboji s chorvatským obráncem Lovrenem penaltu. Neymar pokutový kop proměnil a Chorvaté, kteří rozhodně nebyli v utkání horší, nakonec prohráli 1:3. "Obvykle na rozhodčí neútočím, ale tentokrát musím říct, že byl mimo. Tohle je krádež," soptil jindy klidný trenér Vatreni Niko Kovač.

Jen o den později proklínali sudí pro změnu Mexičané, když kolumbijský asistent Humberto Clavijo odmával dva neexistující ofsajdy před brankami Giovaniho Dos Santose, Mexiko ale nakonec přeci jen vyhrálo 1:0. Mnohem fatálnějšího charakteru pro La Verde ovšem bylo pomýlení portugalského sudího Pedra Proency v nastaveném čase osmifinále. Teatrální pád notorického simulanta Arjena Robbena přes nohu mexického kapitána Rafaela Márqueze posoudil jako penaltový, Klaas-Jan Huntelaar pokutový kop proměnil a Mexičané mohli balit. "Dnes to byl pán s píšťalkou, který nás vyřadil z turnaje. Když si rozhodčí vymyslí penaltu, jste venku z mistrovství světa," nebral si servítky kouč Miguel Herrera.

Italové ještě dlouho nebudou moct přijít na jméno Herrerovu krajanovi Marcu Rodríguezovi, který v souboji o postup ze skupiny s Uruguayí přehlédl kousanec Luise Suáreze do ramene obránce Giorgia Chielliniho a na druhé straně trochu přísně vyloučil za šlapák Claudia Marchisia. Italové v oslabení neodolali tlaku soupeře a po prohře 0:1 mířili předčasně domů. "Rozhodčí zničil zápas. Je směšné dohrávat takovýhle zápas v deseti. Nebyly tam žádné ošklivé fauly nebo něco, za co by měla následovat červená karta," zlobil se kouč squadry azzury Cesare Prandelli.

Dotčení se mohli cítit i Bosňané, kterým premiéru na vrcholné fotbalové akci zkazil novozélandský sudí Peter O'Leary. Ten v duelu s Nigérií neuznal pro ofsajd regulérní gól Edina Džeka, svěřenci Safeta Sušiče prohráli 0:1 a ztratili naději na postup. "Není to první chyba rozhodčích na mistrovství. Ale hodnotit je nebudu," řekl Sušič. "Kdyby ten gól uznali, mohlo to změnit celý zápas. Místo toho teď hráči sedí v kabině zklamaní, v depresích a zcela v tichosti."

Argentinci po utrápeném vítězství 1:0 nad Íránem gólem Messiho z nastaveného času museli děkovat i Miloradu Mažičovi. Srbský arbitr neposoudil na začátku druhého poločasu zákrok Pabla Zabalety na Aškana Dadžagá v pokutovém území jako faul. "Zápas rozhodly dvě postavy. Výjimečný Lionel Messi a rozhodčí. Omlouvám se, že to opakuju, ale byla to velká chyba," opakoval portugalský trenér Íránců Carlos Queiroz. "Tohle měla být penalta a červená karta. Neexistuje žádná omluva, nic, co by vysvětlilo, proč rozhodčí nenařídil penaltu."

V závěru utkání mezi Portugalskem a USA pro změnu úřadoval Argentinec Nestor Pitana. Na jedné straně nastavil dodatek času na to, aby Portugalci mohli vyrovnat, když však po rozehrávce zamířili do slibného protiútoku svěřenci Jürgena Klinsmanna, necitlivě ukončil zápas. "Prostě jsem doufal, že nastaví ještě třicet sekund," zhodnotil lakonicky diskutabilní moment Klinsmann.

Sprška kritiky se snesla i na hlavu Španěla Carlose Velasca Carballa, který ve čtvrtfinále mezi Brazílií a Kolumbií nepotrestal žlutou kartou zákrok kolenem kolumbijského obránce Juana Zúñigy, po kterém skončil kvůli zlomenině obratle turnaj pro domácí hvězdu Neymara. V nejnečistějším duelu šampionátu (celkem 54 nedovolených zákroků) navíc udělil pouze čtyři osobní tresty.

Většina výše zmíněných situací by mohla být přitom snadno zhodnocena správně, pokud by rozhodčí během utkání měl možnost konzultovat s kolegou u videa. Systém GoalControl je sice průlomem, ale pokrývá pouze zlomek sporných situací. A mizící sprej v rukou rozhodčích je pak sice efektní, ale ani správné postavení zdi o výsledku většinou nerozhoduje. Rovněž systém nasazování rozhodčích, kdy mnoho zejména evropských arbitrů se zkušenostmi z Ligy mistrů sleduje turnaj pouze u televize, by si zasloužil výraznou úpravu.

Fotbalový rozhodčí – infografika
zdroj: ČT24

Ačkoliv se rozhodčí dopustili na MS řady fatálních přehmatů a jejich výkony svorně kritizují odborníci, média i fanoušci, FIFA je s jejich prací spokojena. "Když vezmeme v úvahu, co je v každém utkání v sázce a že ho sledují miliony lidí, musím říct, že jsem celkově s výkony rozhodčích spokojen," uvedl šéf komise rozhodčích FIFA Massimo Busacca ze Švýcarska. Spokojenost však vládla i po minulém šampionátu a nakonec asociace pod tlakem veřejnosti GoalControl povolila. Dočkáme se za čtyři roky v Rusku dalšího posunu, nebo budou chyby sudích opět tématem?

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články