Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

OBRAZEM: Horké chvíle rozhodčích v Brazílii

Kontroverzní momenty, které jsou spojeny s rozhodčími, jsou tradičním koloritem světových šampionátů. I na mistrovství světa v Brazílii jsme mohli - alespoň na začátku turnaje - zaznamenat obrovské chyby, které postihly šance na postup hned několika národních týmů. A každopádně mnoho situací, kde rozhodčí museli zachovat chladnou hlavu ve vypjatých momentech.

Rozhodcovské minely jsou se šampionátem spjaty již od jeho počátků. V roce 1930 vedla Argentina ve svém úvodním utkání na mistrovství světa s Francií o jediný gól. Útočník Marcel Langiller nicméně mohl stav vyrovnat, když se dostal do samostatného úprku na brankáře Bossia. Vtom se však ozval hvizd - sudí Antonio Rego ukončil zápas v 84. minutě. Po francouzských protestech se nakonec zápas sice dohrál, jenže Les Bleus už ztrátu nedohnali.

84 let historie šampionátu přineslo spoustu různých kontroverzních momentů. Obrovské chyby však nedělají pouze nezkušení sudí z kontinentů, kde se příliš prominentních utkání neodehraje. Pomysleme například na tři žluté karty, které v jednom utkání obdržel Josip Šimunič od Grahama Polla.

Když navíc vezmeme v potaz, že prakticky v každém ligovém kole ve vybrané evropské soutěži objevíme zhruba jedno podivné rozhodnutí, není bilance sudích na letošním mistrovství tak zlá. Přesto - Bosna přišla o své místo v osmifinále dost možná i díky nesprávně odpískanému ofsajdu v situaci, kdy Edin Džeko vstřelil Nigérii branku.

Mexiko přišlo o první místo ve skupině i kvůli horšímu skóre oproti Brazílii. Přitom však mohlo mít lepší bilanci vstřelených gólů, kdyby mu sudí v utkání s Kamerunem odpískal dva regulérní góly a penaltu. V naší galerii si můžete zrekapitulovat zásadní momenty, v nichž rozhodčí chtě nechtě museli zaujmout hlavní roli.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články