Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Američané se proti Ghaně radují ze zisku tří bodů

Natal - Druhý zápas úvodního kola skupiny G obstaraly týmy Ghany a Spojených států. Tito soupeři se spolu potkali na obou předchozích šampionátech a pokaždé byli úspěšnější Afričané. Tentokráte ale tahali za kratší konec. Zámořský celek šel do vedení už v 1. minutě zápasu a poté úporně bránil svůj náskok. Ghaně se sice podařilo srovnat deset minut před koncem utkání, jenže Američané poté rozhodli o důležitém vítězství po standardní situaci, v níž se prosadil Brooks a uzavřel gólový účet na konečných 2:1 pro celek Spojených států.

Utkání Ghana - USA
zdroj: ČTK/AP autor: Hassan Ammar

Touha Klinsmannových svěřenců odčinit prohry s ghanským výběrem z minulých dvou šampionátů (zejména vyřazení v osmifinále mistrovství světa v Jihoafrické republice) nabrala reálné kontury expresní rychlostí. Neuběhla ani půlminuta, když Američané po prvním autovém vhazování šikovně zakombinovali, míč se dostal ke Clintu Dempseymu, který si obhodil jednoho ze soupeřových zadáků a poté přesně zamířil ke vzdálené tyči. Kapitán amerického týmu se tak stal autorem nejrychlejší branky dosavadního průběhu mistrovství světa.

Ghaňané na brzký inkasovaný gól zareagovali logickou snahou o vyrovnání, v průběhu prvního poločasu to zkoušeli především přes nakopávané míče do pokutového území - z těchto centrů se ale stoprocentní šance nezrodila, i zásluhou pozorné americké obrany na čele s brankářem Howardem, jež nekapitulovala ani po nebezpečných střelách Atsuy a Gyana.

Na americké straně bylo dalším klíčovým okamžikem úvodního dějství odstoupení ze hry útočné opory Jozy Altidora. Šutér Sunderlandu si zhruba v polovině prvního poločasu natáhl stehenní sval a je dost dobře možné, že pro něho turnaj skončil.

Než obě mužstva zamířila do kabin na poločasovou přestávku, ocitli se ve velmi nadějném brejku hráči Ghany, ovšem Atsua slibnou příležitost uvnitř pokutového území proměnil ve velmi slabou střelu, která rozhodně neměla gólové parametry.

Po změně stran Ghana zaslouženě srovnala skóre, nakonec však odešla s prázdnou

Do druhé pětačtyřicetiminutovky nastoupila americká ekipa s vynucenou změnou v zadních řadách, to když na místo zraněného stopera Beslera přišel na hřiště Brooks. A nutno říci, že byl okamžitě ve velké permanenci, neboť jeho tým musel čelit konstantně se zvyšujícímu tlaku Ghaňanů. Ti začali zasypávat Howardovu svatyni nespočtem střel, jež však vesměs postrádaly přesnost. Aktivní byl v tomto směru zejména Gyan.

Clint Dempsey se raduje z branky do sítě Ghany
zdroj: ISIFA/XINHUA autor: Lui Siu Wai

Po hodině hry poslal trenér Appiah do hry Boatenga s jednoznačným záměrem posílit ofenzivní aktivity své družiny. O deset minut nato se vydala na trávník i další ghanská hvězda - Michael Essien.

Když už to vypadalo, že úporně bránící Spojené státy odolají ghanským atakům, přihrál Gyan nezištně patičkou Ayewovi a ten se v zakončení nemýlil. Ovšem radost z vyrovnání vydržela Ghaně jen několik minut, protože v 86. minutě se přesnou hlavičkou z rohového kopu prosadil střídající obránce Brooks.

Ghana - USA 1:2 (0:1)

Branky: 82. A. Ayew - 1. Dempsey, 86. Brooks. Rozhodčí: Eriksson - Klasenius, Warnmark (všichni Švéd.). ŽK: Rabiu, Muntari (oba Ghana). Diváci: 39 760.
 
Ghana: Kwarasey - Opare, Boye, Mensah, Asamoah - Rabiu (71. Essien), Muntari - Atsu (78. Adomah), J. Ayew (59. K.-P. Boateng), A. Ayew - Gyan. Trenér: Appiah.
 
USA: Howard - Johnson, Cameron, Besler (46. Brooks), Beasley - Bedoya (77. Zusi), Beckerman, Bradley, Jones - Altidore (23. Johannsson), Dempsey. Trenér: Klinsmann.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články