Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Ghana: Černé hvězdy chtějí přepsat historii. Těžké skupině navzdory

Dlouhá léta jim brány mistrovství světa i přes skvělé výsledky v ostatních turnajích zůstávaly uzavřeny. Negativní bilanci dokázali fotbalisté Ghany poprvé zlomit před osmi lety a od té doby patří k černým koním šampionátů. To se ukázalo i v JAR, kde byli blízko přepsání africké historie. Nepovedlo se, ale davy ghanských fanoušků věří, že jejich miláčkové to zvládnou v Brazílii.

Fanoušci fotbalistů Ghany
zdroj: ČTK/AP autor: Ahmed Gomaa

Cesta Ghany k vysněným příčkám ale nebude jednoduchá. V Brazílii ji totiž čeká "skupina smrti" s Německem, Portugalskem a USA, která nabídne kromě skvělé podívané i jeden velice zajímavý příběh.

Ale pěkně popořádku. Reprezentaci Ghany dlouhá léta mistrovství světa unikalo. Černé hvězdy sice hned čtyřikrát vyhrály africký šampionát a pětkrát v řadě se probojovaly na olympiádu v dobách, kdy zde hrály ještě seniorské týmy, ale na světový šampionát ne a ne se kvalifikovat.

Spící africký obr, který se začíná probírat k životu

Velké premiéry se dočkali Ghaňané až v roce 2006 v Německu a nevedli si vůbec zle. Tým, v jehož dresu již tenkrát hráli Asamoah Gyan či Michael Essien, dokráčel až do osmifinále, kde mu stopku vystavila favorizovaná Brazílie. Předtím však dokázal porazit silný výběr České republiky a Američany, kteří jsou tak trochu osudovým soupeřem afrického celku.

Program Ghany v základní skupině G:

17. června 00:00Ghana – USA (Natal)
21. června 21:00: Německo – Ghana (Fortaleza)
26. června 18:00: Portugalsko – Ghana (Brasília)

Se stejným protivníkem se totiž střetli i v roce 2010 v JAR. A opět se mohli radovat Afričané, když USA vyřadili v osmifinále v prodloužení. Ghana se tak stala teprve třetím africkým týmem, který se na mistrovství světa dostal mezi nejlepších osm. Ale mohl dojít i dál. Jejich čtvrtfinálový duel proti Uruguayi se totiž dostal až do prodloužení. V něm zabránil jistému gólu rukou Suárez, ale Ghana dostala výhodu penalty.

Gyan Asamoah však tíhu okamžiku neunesl. Překopl bránu a zápas se nakonec dostal do penaltového rozstřelu, v němž byli šťastnější Jihoameričané. Ghana tak přišla o možnost být vůbec prvním celkem z Afriky v historii, jenž projde do bojů o medaile.

Zkušenost, mládí a africký trenér 

Od té doby došlo v týmu k několika změnám. Po sérii evropských manažerů usedl na lavičku domácí trenér, bývalý reprezentant Akwasi Appiah, jenž dělal pět let asistenta. Ten do kádru zabudoval hned několik mladých nadějí, které doplnily zkušenou kostru týmu v čele s Michaelem Essien, Asamoahem Gyanem, Kevinem Princem-Boatengem, Sulleym Muntarim či Kwadwo Asamoahem. Zároveň přešel z do té doby typického rozestavení 4-5-1 na 4-4-2.

Je nám líto, video expirovalo.
Profil týmu: Ghana

Že tento mix bude fungovat, se ukázalo v kvalifikaci, kterou Ghana prošla s velkým přehledem. Tým, jehož největší silou je záložní řada, ve skupině prohrál pouze jeden zápas. Formu potvrdil i v baráži, kde suverénním způsobem přešel přes Egypt.

Slabina Ghany by naopak mohla být v obraně, což se v plné "kráse" ukázalo v posledním přípravném duelu proti Nizozemsku, kdy kupila chybu za chybou a ještě se jim zranil Jerry Akaminko. Trenér Appiah tak vzal na turnaj pouze šest obránců, tři stopery a tři krajní beky, při čemž pouze mladý Johnathan Mensah má zkušenosti ze světového šampionátu.

Bratr proti bratrovi

Los šampionátu však ke Ghaně příliš milosrdný nebyl. Německo je jedním z vůbec největších adeptů na triumf a Černé hvězdy s ním mají negativní bilanci dvou proher. Naposledy se oba celky střetly v JAR a o výhře favorita 1:0 tehdy rozhodl Özil. 

Vzájemné střetnutí nabídlo jeden zajímavý příběh. Proti sobě se postavili dva bratři. Na straně Ghany Kevin Prince-Boateng a na straně Německa Jeromé Boateng. A stejná situace by měla nastat i v Brazílii, což oba hned po losu velice potěšilo. "Brácho, tak už je to zase tady. Život je tak krásný. Nemůžu se dočkat," reagoval tehdy Kevin-Prince a podobně se vyjadřoval i mladší ze sourozenců Jerome: "Jsem taky šťastný."

Naopak s Američany mají svěřenci trenéra Appiaha rekordní bilanci. Všechny čtyři vzájemné zápasy vyhráli při skóre 10:2. Obtížnou překážkou bude Portugalsko, s nímž se Černé hvězdy utkají vůbec poprvé v historii. Hvězdný Cristiano Ronaldo a spol. by rádi došli dál než v roce 2010, kdy jim stopku vystavil v osmifinále následný celkový vítěz Španělsko.

Trenér afrického celku však věří, že Ghaňané obtížnou skupinu zvládnou a ještě všem ukáží. "Věřím, že překvapíme celý svět," prohlásil.

Tip redakce webu ČT sport na umístění: 3. místo v základní skupině

Nominace Ghany na MS:

Brankáři: Stephen Adams (Aduana Stars), Fatau Dauda (Orlando Pirates), Adam Kwarasey (Stromsgodset).

Obránci: Harrison Afful (ES Tunis), John Boye (Rennes), Samuel Inkoom (Dněpropetrovsk), Jonathan Mensah (Evian), Daniel Opare (Standard Lutych), Rashid Sumaila (Mamelodi Sundowns).

Záložníci: Afriyie Acquah (Parma), Albert Adomah (Middlesbrough), Emmanuel Agyemang-Badu (Udinese), Kwadwo Asamoah (Juventus), Christian Atsu (Chelsea), Kevin-Prince Boateng (Schalke), Michael Essien (AC Milán), Wakaso Mubarak (Rubin Kazaň), Sulley Muntari (AC Milán), Mohammed Rabiu (Kubaň Krasnodar).

Útočníci: Andre Ayew (Marseille), Jordan Ayew (Marseille), Asamoah Gyan (Al Ain), Abdul Majeed Waris (Valenciennes).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články