Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Trenér Íránu žádá veřejnost: Nechte moje kluky hrát fotbal. Jsou tu, aby rozdávali lidem radost

Porážka to byla vysoká. Írán nezačal mistrovství světa vůbec dobře, Anglii podlehl 2:6. Navíc celý tým je pod obrovským tlakem veřejnosti. Portugalský kouč íránské reprezentace Carlos Queiroz vyzval, aby lidé jeho hráče nechali během mistrovství světa soustředit se jen na fotbal. Zemí zmítají protivládní protesty, které si vyžádaly stovky obětí.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Anglie - Írán

"Nechte moje kluky hrát fotbal. To je důvod, proč jsou tady. Chtějí jen reprezentovat svou zemi, své krajany, stejně jako kterýkoliv jiný tým na turnaji," prohlásil Queiroz.

Íránci nezpívali před svým úvodním zápasem hymnu, čímž chtěli projevit solidaritu s protivládními protesty v zemi. Íránská státní televize krátce před nástupem hráčů přerušila přímý přenos. Když na Chalífově mezinárodním stadionu v Dauhá zněla nahrávka íránské hymny, tisíce fanoušků z Íránu nesouhlasně křičely a někteří z nich ukazovali palec dolů.

Queiroz ale chce, aby se jeho tým před nadcházejícím duelem s Walesem soustředil jen na svůj výkon. "Není správné během šampionátu požadovat po hráčích odpovědi na věci, za které nejsou zodpovědní. Jsou to jenom fotbalisté. A jsou tady, aby rozdávali radost lidem, aby na ně byli doma hrdí," dodal devětašedesátiletý Portugalec, který vedl íránskou reprezentaci už v letech 2011 až 2019 a letos se k ní vrátil.

Demonstrace v Íránu začaly v polovině září, kdy ve vazbě zemřela dvaadvacetiletá Mahsá Amíníová, zatčená kvůli špatně nasazenému hidžábu. Akce zaměřené původně na přísný zákon o zahalování žen přerostly v protivládní protesty. Podle organizace HRANA, která monitoruje porušování lidských práv v Íránu, při nich zemřelo 410 lidí, z toho nejméně 58 dětí. Zatčeno je přes 17 000 lidí.

Členové národního týmu si pondělním gestem získali zpět část fanoušků, které ztratili tím, že se proti režimu v zemi nevymezili a veřejně nepodpořili protestující. Před cestou do Kataru se fotbalisté sešli s prezidentem Ebrahímem Raísím. Kvůli fotografiím z tohoto setkání, z nichž na jedné byl hráč zachycen, jak se prezidentovi uklání, se stali členové týmu terčem kritiky.

Až krátce před startem šampionátu kapitán mužstva Ehsán Hadžsáfí prohlásil, že v Íránu "nejsou dobré podmínky a lidé tam nejsou šťastní". Vyjádřil také soustrast rodinám, které truchlí nad svými blízkými zabitými při demonstracích.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články