Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Íránští hráči poslali vzkaz do bouřící domoviny, při hymně zarytě mlčeli

Íránští fotbalisté před zápasem proti Anglii ostentativně nezpívali národní hymnu, čímž projevili podporu demonstrantům ve své zemi. Někteří fanoušci na stadionu se pošklebovali, jiní ukázali palcem k zemi. Íránská státní televize těsně před hymnou přerušila přenos, aby se tento projev sounáležitosti nedostal k očím diváků.

Je nám líto, video expirovalo.
Hráči Íránu odmítli zpívat hymnu

Fotbalový tým je v Íránu tradičně velkým zdrojem národní hrdosti, ale v období před mistrovstvím světa se nevyhnul ostrému střetu s politikou.

Kapitán týmu Ehsán Hajsáfí protesty ve své zemi jednoznačně podpořil. "Podmínky v naší zemi nejsou správné a lidé nejsou šťastní. Doufám, že nastane změna," prohlásil dvaatřicetiletý fotbalista.

"Chtěl bych vyjádřit soustrast všem pozůstalým. Měli by vědět, že jsme s nimi, podporujeme je a soucítíme s nimi," dodal Hajsáfí.

Už déle než dva měsíce v Íránu zuří protesty poté, co zemřela dvaadvacetiletá Íránka kurdského původu Mahsá Amíníová. Mladá žena byla zadržena údajně kvůli tomu, že měla příliš volně nasazený hidžáb – šátek, kterým si má žena v muslimské společnosti zakrývat vlasy, krk a poprsí a který musejí ženy v Íránu od islámské revoluce z roku 1979 povinně nosit na veřejnosti. Podle policie utrpěla infarkt, podle kritiků a její rodiny však zemřela na následky policejní brutality.

Symbolický protest íránských fotbalistů může být silnou morální podporou. "Jejich čin byl dobrý pro všechny Íránce, kteří jsou proti tomuto režimu," uvedla jedna z fanynek Delara Jaháníová během poločasové přestávky utkání s Anglií. "Museli ukázat, že jsou s lidmi. Ukázali nám svou podporu. A teď je lidé budou vnímat jinak."

Prohra s Anglií 2:6 nebyla jediným důležitým výsledkem. "Všichni jsme smutní, protože naši lidé jsou v Íránu zabíjeni, ale všichni jsme hrdí na náš tým, protože nezpívali národní hymnu – protože to není naše národní hymna, je jen prorežimní," řekl jeden dalších fanoušků, který si nepřál být jmenován.

Někteří íránští příznivci, kteří jeli do Kataru, se netajili svou solidaritou s utlačovanými. Na podporu protestů nesli transparenty s nápisem "Ženy, život, svoboda". "Svoboda pro Írán. Přestaňte zabíjet děti na ulicích!" křičela další fanynka.

Nepokoje neutichají. Nevládní organizace HRANA uvedla, že bylo zabito 410 demonstrantů, včetně 58 nezletilých. Podle ní bylo také zabito asi 54 členů bezpečnostních sil, přičemž bylo zatčeno nejméně 17 251 lidí. Úřady oficiální údaje neposkytly.

Zdroj
ČT sport, Reuters

Hlavní zprávy

Nejčtenější články