Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sokolský zpravodaj

Mistr se v Olomouci nadřel, ale Procházka mu v závěru zařídil výhru

Obhájce titulu Viktoria Plzeň získala cenné tři body. Které jí chvíli před koncem utkání třetího kola v Olomouci vystřelil střídající Procházka, když před ním nevyužil tři velké příležitosti Krmenčík. Na olomoucké straně měl velkou možnost kapitán Vepřek, ale po centru zblízka minul Kozáčikovu branku. 

Plšek mezi Hubníkem a Pernicou
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Sebevědomí mladíci Sigmy si příliš nezadávali s mazáky z Plzně, ale ti měli přece jen víc ze hry. Prvně ale uhodilo před hostujícím gólmanem Kozáčikem, který musel hodně rychle na zem po střele Plška k pravé tyči.

Pak převzali iniciativu hosté, měli míč častěji u nohou, tlačili se dopředu, jenže tam byla pohotová obrana, a když už ta dvakrát nestíhala – byl na místě gólman Buchta. Ten nejdříve zachraňoval po přihrávce Hořavy, jenž poslal do běhu Krmenčíka, jenž o krok před Jemelkou střílel po zemi na vzdálenější tyč, jenže zkušený brankář mu vyběhnutím zmenšil střelecký úhel a jeho střelu stačil vyrazit.

Pak Jemelka zazmatkoval a místo Buchty našel malou domů Krmenčíka. Toho ale na hranici pokutového území u brankové čáry vystál opět Buchta, a tak musel dávat míč zpět na Petrželu a ten zakončil šanci zpětnou přihrávkou už do ofsajdu. "Byla to moje obrovská chyba, chtěl jsem to dát domů, ale nevšiml jsem si Krmenčíka," oddechl si Jemelka.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy utkání Olomouc - Plzeň

V závěru poločasu se opět hrálo hlavně před brankou Kozáčika, jenže žádná nebezpečná situace se nenarodila. Zůstalo to jen u několika zblokovaných a nepřesných střel.

Po hodině hry skončilo parno a přišla dešťová průtrž. Ta pomohla víc hostům, kteří se tlačili před branku – opět u toho byl Krmenčík, jemuž vracel před branku hlavou míč Hubník, ale nejlepší střelec minulé sezony zblízka hlavou přestřelil.

Na druhé straně měl gól na noze olomoucký kapitán Vepřek. Zcela volný na malém vápně, ale v běhu netrefil Sladkého centr nohou vůbec přesně.

Větší část druhého poločasu měla víc ze hry Plzeň, ale v závěru se měl zejména Hubník co ohánět, aby při závarech před brankářem Kozáčikem stihl odkopávat míče. A když už se zdálo, že gól nepadne, naběhl si střídající Procházka na ideální centr dalšího střídajícího záložníka Zemana do olomouckého vápna a zblízka vystřelil Viktorii tři body. Byl to vůbec první gól slovenského fotbalisty v české lize.

"Myslím, že to bylo vyrovnané utkání, jsme zklamaní. Šance jsme měli my i Plzeň a hlavně já jsem mohl dát gól. Bohužel jsem nedal a skoro ze stejné šance jsme gól dostali," litoval olomoucký kapitán Vepřek. "Při své tutovce jsem míč netrefil čistě, ale šajtlí a letělo to do kytek. Neublížilo mi ani to, že jsem levák, ani že hustě pršelo," přiznal sebekriticky.

Plšek mezi Hubníkem a Pernicou
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Sigma Olomouc - Viktoria Plzeň 0:1 (0:0)

Branka: 88. Procházka. Rozhodčí: Berka - Kříž, Flimmel. ŽK: Yunis - Petržela. Diváci: 7049.

Olomouc: Buchta - Sladký, Štěrba, Jemelka, Vepřek - Kalvach - Zahradníček (67. Hála), Plšek, Houska (89. Yunis), Falta - Nešpor (74. Texl). Trenér: Jílek.

Plzeň: Kozáčik - Řezník, Hubník, Pernica, Limberský - Hořava, Hrošovský - Petržela (57. Zeman), Čermák (73. Procházka), Kopic - Krmenčík (85. Řezníček). Trenér: Vrba.

Václav Jílek (trenér Olomouce): "Druhé domácí utkání a opět nula bodů, takže z tohoto pohledu je to komplikace a zklamání. Na druhou stranu si myslím, že dnešní výkon snesl poměrně přísná měřítka. Plzni jsme se dokázali vyrovnat a v některých fázích ji i přehrát. První poločas jsme byli lepším týmem. Zřejmě nám víc vyhovovalo to velké vedro, protože mi připadalo, že jsme na tom kondičně trochu lépe a lépe se pohybujeme. Žádné velké brankové příležitosti jsme si ale nevypracovali, vždycky nám chyběl kousek. Ve druhém poločase ukázala Plzeň kvalitu, závěr ale patřil zase nám. I diváci byli fantastičtí a pomohli nám stupňovat tlak a připravit si několik šancí, které si o gól říkaly. Šance jsme bohužel nedali a v závěru nedohráli jednu situaci. Rozhoduje kvalita v koncovce a produktivita. V tom byl soupeř lepší a zaslouženě tak vyhrál. Jednoznačná výhoda těchto klubů je velká kvalita hráčů na lavičce. Zeman krásně našel Procházku a ten skóroval. Šance Vepřeka byla stoprocentní, možná ještě lepší pozice než Procházkova gólová příležitost."

Pavel Vrba (trenér Plzně):  "Olomouc hrála dobře kombinačně. V prvním poločase to bylo vyrovnané. Měli jsme jednu gólovku, Krmenčík šel sám na brankáře. Ve druhém poločase nás déšť možná osvěžil víc než Olomouc, ale nemyslím si, že by to rozhodlo. Dvakrát jsme tam zbytečně ztratili míč a zkomplikovali si život, protože soupeř šel do brejkové situace. Měli jsme štěstí, že jsme dali dvě minuty před koncem gól. Asistenti mi říkají, co mám dělat. Dal jsem na ně a vytěžili jsme z toho tři body. Myslím, že zápas ten gól osvěžil. Je to spíš shoda okolností, někdy je to i štěstí, ale vypovídá to i o charakteru mužstva. Myslím, že jsme dobře připraveni a ve všech třech zápasech jsme ukázali, že máme v závěrech dostatek sil. A taky máme lavičku takovou, že ti hráči by všude jinde hráli v základní sestavě. V momentě, kdy v takovém počasí, jako bylo dnes, můžete vyměnit hráče za další kvalitu, tak můžete ještě vystupňovat tempo. To je obrovská výhoda. Procházka byl v Levski známý tím, že střílel z dálky a kopal standardky. Chtěli jsme, aby se dostával i do útočné fáze. Martin Zeman mu to skvěle posadil na nohu. Takže velká část jde také za ním."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články