Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Skvělý Kvaracchelija deptal Portugalce a dotáhl Gruzii k historickému postupu

Zápis do sportovních dějin Gruzie se podařil tamější fotbalové reprezentaci pod vedením francouzského trenéra Willyho Sagnola. Jeho svěřenci totiž ve třetím utkání ve skupině F senzačně skolili už jistě postoupivší Portugalce 2:0 a z třetího místa si zajistili místenku v osmifinále mistrovství Evropy. Brankami se o to postarali famózně hrající Chviča Kvaracchelija a nejlepší střelec turnaje Georges Mikautadze, který v 57. minutě proměnil penaltu.

Nováček mezi evropskou elitou ve středu zároveň oslavil první vítězství na velkém turnaji, v součtu s remízou s Českem získal ve skupině čtyři body.

V osmifinále Gruzínce čeká favorizované Španělsko, utkání se odehraje 30. června v Kolíně nad Rýnem. Portugalsko změří síly 1. července ve Frankfurtu se Slovinskem.

"Jsem neskutečně šťastný a hrdý, odvedli jsme skvělou práci. Věřili jsme, že můžeme Portugalce porazit. Dokázali jsme to, je to neuvěřitelné," řekl Kvaracchelija, jenž byl vyhlášen hráčem zápasu.

Osm změn v sestavě Portugalců

Kouč Portugalců Martínez udělal oproti předchozímu duelu s Tureckem osm změn v sestavě, i potřetí nastoupil od začátku hvězdný kapitán Ronaldo. Favorit držel míč úvodní minutu a půl, hned po první ztrátě ale inkasoval. Mikautadze vystihl nepřesnou rozehrávku Antónia Silvy, vyslal do brejku Kvaraccheliju a ten křížnou střelou otevřel skóre. Gruzínci dali gól i ve třetím utkání na turnaji, ofenzivní opora Neapole se trefila poprvé.

Portugalci brzká branka otřásla a do tempa se dostávali jen pozvolna. Mamardašviliho poprvé zaměstnal až v 16. minutě Ronaldo, jehož ránu ze 30 metrů z přímého kopu vyrazil gruzínský gólman nad břevno. V 28. minutě si našel přetažený centr na zadní tyči Conceicao, na vítěznou trefu z utkání proti Česku ale nenavázal a poslal míč jen do boční sítě. O chvíli později těsně minul i Joao Félix.

Hned po změně stran měl po rohovém kopu stoprocentní šanci Ronaldo, jeho střelu zblízka na poslední chvíli ale zblokoval obětavý Dvali. Vzápětí mohl zvýšit z ojedinělé akce Kvaracchelija, avšak sám před brankářem Costou netrefil volej čistě.

Gruzínci se však druhého zásahu přece jen brzy dočkali. V 54. minutě sudí Schärer po upozornění videorozhodčího nařídil pokutový kop za zákrok smolaře zápasu Antónia Silvy na Ločošviliho. Míč si vzal stejně jako v utkání s českou reprezentací Mikautadze a umístil ho přesně k pravé tyči, Costa se natahoval marně. Třiadvacetiletý útočník dal gól ve všech třech duelech skupiny, což se mu povedlo jako devátému hráči v historii.

Portugalsko drželo míč 67 procent času, po soupeřově druhé brance se ale vůbec nedostávalo do zakončení. Favorit dohrával střetnutí v křeči a Gruzínci postupový výsledek s přehledem ubránili. Mamardašvili nepustil za svá záda v nastavení ani Semedův pokus na zadní tyči, ani Dalotovu dalekonosnou ránu. Se spoluhráči tak navázal na reprezentační jednadvacítku, která před rokem na domácím mistrovství Evropy zdolala portugalský výběr rovněž 2:0.

"Začali jsme vlažně a Gruzie brzy skórovala. Bohužel jsme nebyli tak přesní ve finální fázi, jejich brankář navíc předvedl skvělý výkon. Soupeř si vítězství zasloužil," uznal kouč Portugalců Roberto Martínez.

Gruzie – Portugalsko 2:0 (1:0)

Branky: 2. Kvaracchelija, 57. Mikautadze z pen. Rozhodčí: Schärer – Zogaj (oba Švýc.), Lupp (Něm.) – San (video, Švýc.). ŽK: Mekvabišvili – Ronaldo, Neto, R. Neves. Diváci: 50 000.

Gruzie: Mamardašvili – Gvelesiani (75. Kvirkvelija), Kašija, Ločošvili (63. Citaišvili) – Kakabadze, Čakvetadze (81. Mekvabišvili), Kočorašvili, Kiteišvili, Dvali – Mikautadze, Kvaracchelija (81. Davitašvili). Trenér: Sagnol.

Portugalsko: Costa – A. Silva (66. Semedo), Pereira, Inácio – Dalot, J. Neves (75. Nunes), Conceicao, Palhinha (46. R. Neves), Neto (75. Jota) – Ronaldo (66. Ramos), Joao Félix. Trenér: Martínez.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články