Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Albánie nejrychlejším gólem v historii Eura vedla, s Itálií přesto nakonec prohrála

Těžká skupina B pokračovala druhým zápasem, ve kterém se představili i poslední evropští šampioni. Od svého vítězství prošla Itálie generační obměnou a v prvním klání v Německu vyzvala Albánii, která překvapivě vedla od prvních vteřin. Po autovém vhazování se trefil Nedim Bajrami. Už po deseti minutách však Italové srovnali zásluhou Alessandra Bastoniho a následně šli do vedení po brance Nicoly Barella. V druhém poločase se do zápasu podíval i hráč Sparty Qazim Laci, ale porážce své země 1:2 nezabránil.

Fotbalisté Itálie slaví gól
zdroj: Reuters autor: Bernadett Szabo

Utkání začalo ve velkém tempu a už po 23 vteřinách hry Bajrami vystihl riskantní vhazování Italů, ve vápně získal míč a na přední tyči nachytal brankáře Donnarummu. Svou rychlou trefou pokořil rekord evropských šampionátů, který od roku 2004 držel Rus Dmitrij Kiričenko, když skóroval po minutě a sedmi sekundách proti Řecku.

Itálie se však nenechala znervóznět, brzy získala zápas pod svou kontrolu a vyrovnání přišlo v jedenácté minutě. Po nakrátko rozehraném rohu albánská obrana nepokryla zadní tyč, kde zůstal volný Bastoni a hlavou zužitkoval centr Pellegriniho.

Uběhlo jen pět minut a obhájci z Itálie už vedli. Po závaru ve vápně odvrátil Asani míč jen na hranici vápna, kde se z první opřel do míče volný Barella a trefil se přesně k tyči. Stal se po Leonardovi Bonuccim, Antoniovi Cassanovi a Andreovi Pirlovi teprve čtvrtým Italem, který se trefil na dvou různých evropských šampionátech.

"V tomhle je nejlepší. Když se drží ve středu hřiště před obranou a číhá na tyto momenty. Někdy plýtvá silami běháním do rohů, ale dnes dělal přesně to, co jsme po něm chtěli. Byl úžasný," chválil Barellu trenér Luciano Spaletti.

Itálie dál tlačila na pasivní Albánii, jejíž hráči byli často zataženi všichni na třiceti metrech od vlastní branky. Ve 32. minutě byl favorit blízko třetí branky, když si Frattesi naběhl za obranu na průnikovou přihrávku, ale trefil jen tyč i díky teči brankáře Strakoši. Neprosadil se o chvíli později ani Scamacca, který se dostal za obranu, ale z úhlu napálil jen brankáře.

Nejrychlejší vstřelené góly na mistrovství Evropy ve fotbale

0:23 – Nedim Bajrami (Albánie – Itálie, 15. června 2024)

1:07 – Dmitrij Kiričenko (Rusko – Řecko, 20. června 2004)

1:22 – Emil Forsberg (Švédsko – Polsko, 23. června 2021)

1:39 – Yussuf Poulsen (Dánsko – Belgie, 17. června 2021)

1:40 – Robert Lewandowski (Polsko – Portugalsko, 30. června 2016)

1:56 – Luke Shaw (Anglie – Itálie, 11. července 2021)

2:00 – Robbie Brady (Irsko – Francie, 26. června 2016)

2:07 – Sergej Alejnikov (SSSR – Anglie, 18. června 1988)

2:14 – Petr Jiráček (ČR – Řecko, 12. června 2012)

Zatímco první poločas byl ofenzivní, ve druhé půli Itálie hru kontrolovala a příliš ofenzivních akcí k vidění nebylo. Chiesa pálil vedle a Dimarcova dalekonosná střela také neuspěla. Albánie pořádně zahrozila až v závěru, kdy se za obranu dostal střídající Manaj, ale Donnarumma mu zmenšil úhel a albánský útočník i díky jeho malé teči branku netrefil.

Itálie je po výhře na druhém místě tabulky skupiny B za Španělskem, které zdolalo Chorvatsko 3:0. Albánii k vyrovnání nepomohl ani hráč pražské Sparty Qazim Laci, který přišel do hry v 68. minutě.

"Od začátku trenérské kariéry mi všichni říkají, že důležité je vítězství a ne, jestli se hraje hezký fotbal. Abychom ale mohli usilovat o obhajobu titulu, budeme muset hrát lepší fotbal. Byla možnost jim několikrát ublížit a my jsme toho nevyužili. Dobře jsme akce rozehráli, ale pak jsme to zastavili a nedotáhli. Až příliš rychle jsme se zatáhli a hráli na jistotu," mrzelo trenéra Itálie Spalletiho. "V závěru se Albánie snažila s výsledkem něco udělat a otevíral se nám prostor, ale my jsme byli zataženi vzadu," dodal.

"Byl to trochu zvláštní začátek. Rychlý inkasovaný gól by zamával s každým. Ale my jsme se dokázali rychle oklepat a zápas otočit. Na konci jsme trochu odpadli. Mě už také docházely síly. Už nejsem nejmladší. Ale jsem moc rád, že jsem splatil trenérovi důvěru," řekl italský záložník Barella.

Trenéra Albánie Sylvinha mrzelo, že jeho tým lépe nevyužil skvělý vstup do zápasu. "Tým byl po rychlém gólu nadšený, ale měli jsme hrát lépe a aktivněji. Zvláště v první půli. Ve druhé půli už to bylo lepší a měli jsme i šanci," zhodnotil zápas.

Itálie – Albánie 2:1 (2:1)

Branky: 11. Bastoni, 16, Barella – 1. Bajrami. Rozhodčí: Zwayer – Lupp, Achmüller – Dankert (video, všichni Něm.). ŽK: Pellegrini, Calafiori – Broja, Hoxha. Diváci: 60 512.

Itálie: Donnarumma – Di Lorenzo, Bastoni, Calafiori, Dimarco (83. Darmian) – Jorginho, Barella (90.+2 Folorunsho) – Frattesi, Pellegrini (77. Cristante), Chiesa (77. Cambiaso) – Scamacca (83. Retegui). Trenér: Spalletti.

Albánie: Strakoša – Hysaj, Djimsiti, Ajeti, Mitaj – Bajrami (87. Muci), Ramadani, Asllani – Asani (68. Hoxha), Broja (76. Manaj), Seferi (68. Laci). Trenér: Sylvinho.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články