Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EURO 2024 Německo

SESTŘIH: Snový start pro domácí. Němci rozebrali Skotsko, zářili Havertz a Musiala

Evropský fotbalový svátek začal pro hostitele, jak jen nejlépe mohl. Německo ukázalo, že je připravené nejen po organizační stránce, ale také hned po výkonnostní. Domácí fotbalisté rozebrali Skotsko 5:1. Gól z penalty a asistenci zapsal Kai Havertz, prosadil se Jamal Musiala a také například střídající útočník Niclas Füllkrug. Jedinou trefu Skotů vlastně zaznamenal německý obránce Antonio Rüdiger nešťastným vlastním gólem. Němci hráli proti deseti od 44. minuty, kdy byl po hrubém zákroku vyloučen Ryan Porteous. Svěřenci Juliana Nagelsmanna ukázali, kdo je favoritem skupiny A.

Kai Havertz slaví gól proti Skotsku
zdroj: Reuters autor: Kai Pfaffenbach

Němci začali lépe než na posledním Euru v roce 2021, na němž podlehli na úvod Francii. Výhrou zahájili i dosud poslední domácí turnaj, kterým bylo mistrovství světa 2006. Skotové podlehli dnešnímu soupeři počtvrté za sebou a znovu vstoupili do skupiny porážkou, na den přesně před třemi lety nestačili na českou reprezentaci.

Němci vstoupili do utkání velkým tlakem. V 10. minutě Kimmich z pravé strany připravil míč přímo do kroku Wirtzovi, jenž zpoza vápna prostřelil Gunna, přestože si skotský brankář na míč sáhl. Tahoun mistrovského Leverkusenu a nejlepší hráč uplynulé sezony bundesligy se stal ve věku 21 let a 42 dnů nejmladším německým střelcem na Euru.

V 19. minutě zvýšil jen o necelé tři měsíce starší Musiala. Záložník Bayernu Mnichov využil Havertzovu zpětnou přihrávku a zblízka napálil míč nekompromisně pod břevno. "Brzké góly nám samozřejmě pomohly, i když soupeř nebyl v nejlepší formě. Po červené kartě pak bylo víceméně rozhodnuto," uvedl záložník Toni Kroos, jenž po turnaji ukončí kariéru.

Skotové se vůbec nedostali do hry a ve 42. minutě pro ně bylo ještě hůř. Gunn nejprve vyrazil Gündoganovu hlavičku, následně ale německého kapitána zfauloval Porteous a sudí Turpin po upozornění videorozhodčího nařídil penaltu. Za ostrý skluz na kotník navíc skotského stopera vyloučil. Pokutový kop s přehledem proměnil střelou doprostřed Havertz, jenž dal 17. gól v národním týmu. Němci skórovali třikrát v prvním poločase utkání Eura poprvé v historii.

"V prvním poločase bylo všechno špatně. Pak jsme šli ještě do deseti. Ve druhé půli jsme se zvedli, ale už to bylo těžké," řekl televizi ITV Sport skotský kapitán Andy Robertson.

Trefa i pro střídajícího Füllkruga

Domácí v přesilovce dominovali i po změně stran a brankář Neuer při svém 35. startu na velkém turnaji, což je nový německý rekord, neměl takřka žádnou práci. V 58. minutě byl blízko další trefě Wirtz, z voleje těsně přestřelil. Čtvrtý zásah přidal až střídající Füllkrug, jenž se prosadil po pěti minutách na hřišti. Útočník Dortmundu si našel na hranici vápna odražený míč a trefil horní roh brány. Vylepšil tak svou výbornou bilanci v reprezentaci, v níž dal v 17 zápasech 12 gólů.

Čtvrthodinu před koncem dostal Füllkrug míč do sítě znovu, videorozhodčí ale odhalil ofsajd. Němci ovládli statistku střel 19:0 a míč drželi 68 procent času. Skotové se ale i bez střeleckého pokusu dočkali branky. V závěru McKenna po standardní situaci vracel míč před bránu a Rüdiger hlavou nešťastně poslal míč do vlastní sítě.

Skóre uzavřel v nastavení technickým obstřelem Can. Němci se vysokým vítězstvím už po úvodním zápase výrazně přiblížili postupu do osmifinále, do kterého projdou ze všech šesti skupin první dva celky tabulky a čtyři nejlepší týmy ze třetích míst.

"Asi jsme si nemohli přát lepší začátek. Jen škoda inkasované branky v závěru, jinak by to byl dokonalý zápas. I tak jsme šťastní, zvládli jsme první krok," pochvaloval si Musiala. "První zápas mistrovství proti domácímu týmu, o moc těžší jsme to mít nemohli. Zápas byl jenom připomínkou toho, jak složitý nás čeká turnaj. Musíme se rychle oklepat, utkání jdou v rychlém sledu," podotkl Robertson.

Německo – Skotsko 5:1 (3:0)

Branky: 10. Wirtz, 19. Musiala, 45.+1 Havertz z pen., 68. Füllkrug, 90.+3 Can – 87. vlastní Rüdiger. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Andrich, Tah – Ralston. ČK: 44. Porteous (Skotsko). Diváci: 66 000.

Sestavy:

Německo: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt – Andrich (46. Gross), Kroos (80. Can) – Musiala (74. Müller), Gündogan, Wirtz (63. Sané) – Havertz (63. Füllkrug). Trenér: Nagelsmann.

Skotsko: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (77. McKenna) – Ralston, McGregor (67. Gilmour), McTominay, Robertson – McGinn (67. McLean), Adams (46. Hanley), Christie (82. Shankland). Trenér: Clarke.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články