Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Skotsko sahalo v přípravě po skalpu Nizozemska, Anglie udolala Rakousko

Soupeřům české reprezentace v základní skupině evropského šampionátu se v přípravě na turnaj dařilo. Skotové přišli o cennou výhru nad Nizozemci až v 89. minutě, ve které vyrovnal na konečných 2:2 Memphis Depay. Angličany spasil proti Rakušanům gólem Bukayo Saka, jenž rozhodl o vítězství 1:0 krátce po změně stran. V dalších duelech Francie porazila Wales 3:0 a Německo remizovalo s Dánskem 1:1. Přímé přenosy z Eura odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Utkání Nizozemsko - Skotsko
zdroj: REUTERS

Skotští svěřenci trenéra Stevea Clarkea řešili před utkáním nečekané komplikace. Kvůli pozitivnímu testu na koronavirus u Johna Flecka neodcestovalo z preventivních důvodů na přípravný zápas do portugalského Algarve dalších sedm hráčů.

Zbývající členové kádru přesto působili od začátku aktivněji a jejich napadání rozehrávky soupeře se vyplatilo už v 11. minutě, kdy se po chybě Nizozemců dostal k míči Hendry a přízemní ranou otevřel skóre zápasu. Radost však jeho týmu vydržela jen šest minut. Centrovaný míč sklepl Wijnaldum přímo k nabíhajícímu Depayovi a ten pohotovou ranou vyrovnal.

Přestože měl kouč Clarke k dispozici jen 19 hráčů, vyšlo mu střídání. Po hodině hry poslal na hřiště útočníka Nisbeta, který po dvou minutách vrátil po rychlém brejku Skotům vedení. Minutu před koncem však udeřil po precizně zahraném přímém kopu opět Depay. Před utkáním s Českou republikou (14. června) čeká skotskou reprezentaci ještě přátelský duel s Lucemburskem (6. června).

Z těsného vítězství 1:0 nad Rakouskem se mohli radovat Angličané. V jejich základní jedenáctce dostal šanci i Jesse Lingard, přestože se do závěrečné nominace na ME nedostal. Největší šanci v první půli měl kanonýr Kane, avšak po přihrávce Grealishe trefil jen brankáře Bachmana.

Radost fotbalistů Anglie
zdroj: ČTK/AP

Rozhodnutí přišlo v 57. minutě, kdy se po rychlém přechodu do útoku prosadil Saka. Devatenáctiletý záložník Arsenalu vstřelil svůj první gól v reprezentaci. Rakušané se sice nevzdali a hned několikrát byli blízko vyrovnání, jenže ránu Sabitzera vytáhl gólman Pickford na břevno a neuspěl ani hlavičkující Grillitsch minutu před koncem. Kaňkou na vítězství Angličanů bylo zranění obránce Alexandera-Arnolda, který musel předčasně odstoupit.

Náskok 1:0 neudrželi Němci, kteří sice nad Dánskem vedli po trefě Neuhause, 19 minut před koncem však srovnal přesnou ranou Poulsen.

Jasný triumf si připsali Francouzi, kteří porazili Wales 3:0. Mistři světa mohli jít do vedení už po 26 minutách hry, kdy zahrál ve vápně rukou Williams a vedle červené karty dostali domácí výhodu pokutového kopu.

K penaltě se postavil Benzema, jenž se do reprezentace vrátil po pěti a půl letech, avšak neproměnil ji. I tak ale favorita do přestávky uklidnil Mbappé a následně se prosadili také Griezmann a Dembélé.

Přípravná fotbalová utkání před mistrovstvím Evropy:

Nizozemsko - Skotsko 2:2 (1:1)

Branky: 17. a 89. Depay - 11. Hendry, 64. Nisbet.

Sestava Skotska: Gordon - Tierney (69. McKenna), Hendry, Cooper (62. Gallagher), Robertson (69. Taylor) - Armstrong, McGregor, Turnbull (81. Gilmour), Forrest (61. Fraser), Dykes (61. Nisbet), Christie. Trenér: Clarke.

Anglie - Rakousko 1:0 (0:0)

Branka: 57. Saka

Sestava Anglie: Pickford - Alexander-Arnold, Coady, Mings (62. Godfrey), Trippier – Grealish (71. White), Rice (62. Ward-Prowse), Bellingham – Lingard (61. Watkins), Kane (61. Calvert-Lewin), Saka. Trenér: Southgate.

Německo - Dánsko 1:1 (0:0)

Branky: 48. Neuhaus - 71. Poulsen.

Francie - Wales 3:0 (1:0)

Branky: 35. Mbappé, 48. Griezmann, 79. Dembélé. ČK: 26. Williams (Wales).

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články