Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Shaqiri si se Zuberem hráli a vyřadili Turecko z Eura

Fotbalisté Švýcarska zvítězili v posledním utkání skupiny A nad Tureckem 3:1. Dvěma góly a třemi asistencemi se o to postarali Shaqiri, respektive Zuber. Živí tak naději na osmifinále, v tabulce jsou třetí za Walesem, který prohrál se suverénní Itálií 0:1. Turci dokázali výsledek pouze zkorigovat z kopačky Kahveciho, na mistrovství Evropy každopádně končí s třemi prohrami a tudíž bez jediného bodu. Přímé přenosy z Eura sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Xherdan Shaqiri slaví gól
zdroj: ČTK/AP

Švýcaři mají ve skupině A čtyři body stejně jako druhý Wales, který podlehl v souběžně hraném utkání 0:1 Itálii. Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice ale mají horší skóre než ostrovní celek, na třetím místě tak musejí čekat na výsledky zbývajících pěti skupin. Do osmifinále postoupí čtyři nejlepší celky ze třetích míst.

"Teď už to není v našich rukách. Budeme si muset počkat a uvidíme, ale jsem optimista. Myslím, že čtyři body by měly stačit," podotkl kouč Petkovic k postupové matematice.

Turci vstoupili do utkání aktivně a v prvních pěti minutách si připsali čtyři střelecké pokusy. Sommera nejvíce prověřil Ayhan, jeho ránu z hranice vápna ale švýcarský gólman vyrazil. V šesté minutě však udeřilo na druhé straně. Seferovic převzal za šestnáctkou míč a z otočky se křižnou střelou trefil přesně k tyči Cakirovy brány.

Turci v úvodním poločase často zkoušeli štěstí ze střední vzdálenosti, po čtvrthodině hry pořádně protáhl Sommera aktivní Müldür. V 26. minutě si ale Shaqiri navedl míč na slabší pravou nohu a výstavním technickým obstřelem nedal Cakirovi šanci.

"První gól byl velmi pěkný. Celkově jsme předvedli dobrý výkon a je důležité, že jsme dokázali zareagovat na předchozí porážku," řekl dvougólový střelec.

Shaqiri skóroval jako první Švýcar na čtyřech velkých šampionátech v řadě a vzápětí mohl přidat další zásah. Devětadvacetiletý záložník Liverpoolu postupoval sám na Cakira, jeho další pokus pravačkou ale tentokrát Cakir vykopl mimo tři tyče. Atraktivní první poločas mohl gólově zakončit po velkém sólu přes tři bránící hráče Müldür, Sommer ale potvrdil svůj vynikající výkon.

Utkání Švýcarsko - Turecko
zdroj: ČTK/AP

Švýcaři nepolevili ani po změně stran. Druhý gól na turnaji mohl přidat Embolo, jeho přesnou ránu z úhlu ale Cakir skvělým reflexivním zákrokem zneškodnil, stejně jako Seferovicovu příležitost. V době největšího tlaku výběr helvétského kříže paradoxně inkasoval. V 62. minutě se uvolnil přes bránícího hráče Kahveci a výstavním obstřelem překonal Sommera.

Zápas "bez obran" pokračoval a o šest minut později Švýcaři znovu vedli o dva góly. Na konci rychlého protiútoku stál Shaqiri, který rozšířil svoji bilanci na letošním Euru na dvě trefy a jednu asistenci. Před odkrytou bránu mu přihrál krajní bek Zuber, kterému byla připsána asistence u všech tří dnešních branek švýcarského týmu.

Petkovicovi svěřenci chtěli vyvážit předchozí porážku 0:3 s Itálií a dosáhnout alespoň na vyrovnané skóre v tabulce, Xhaka ale v největší příležitosti trefil z přímého kopu jen tyč. Švýcaři tak zakončili skupinu se čtyřmi body a skóre 4:5. Turci stejně jako na šampionátu v roce 1996 nezískali ani bod a se skóre 1:8 předvedli v základní skupině pátý nejhorší výkon v historii Eura.

"Tenhle mladý tým je budoucnost tureckého fotbalu, ale všichni si uvědomujeme, že takový výsledek je nepřijatelný. Odpovědnost beru na sebe, ale o rezignaci nepřemýšlím," řekl trenér Senol Günes, který je u týmu dva roky a u turecké reprezentace působil už v minulosti. V roce 2002 ji dovedl k historickému bronzu na světovém šampionátu.

Švýcarsko - Turecko 3:1 (2:0)

Branky: 26. a 68. Shaqiri, 6. Seferovic - 62. Kahveci. Rozhodčí: Vinčič - Klančnik, Kovačič (všichni Slovin.) - Dankert (video, Dán.). ŽK: Xhaka - Calhanoglu, Celik, Söyüncü. Diváci: 34 350 (omezený počet).

Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodríguez - Widmer (90.+2 Mbabu), Freuler, Xhaka, Zuber (85. Benito) - Shaqiri (75. Vargas) – Seferovic (75. Gavranovic), Embolo (85. Mehmedi). Trenér: Petkovic.

Turecko: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Müldür - Ünder (80. Karaman), Tufan (64. Yazici), Ayhan (64. Yokuslu), Kahveci (80. Kökcü), Calhanoglu (86. Toköz) - B. Yilmaz. Trenér: Günes.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články