Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Bale zahodil penaltu, ale Wales se přesto raduje. Turecko skolili Ramsey s Robertsem

Osmifinále evropského šampionátu mají na dosah. Fotbalisté Walesu totiž zdolali Turecko 2:0 a po úvodní remíze 1:1 se Švýcarskem aktuálně disponují součtem čtyř bodů. První gól vstřelil krátce před přestávkou Aaron Ramsey po nezištné přihrávce Garetha Balea, který v závěru připravil trefu také pro Connora Robertse. Kapitána Ostrovanů i proto nemuselo příliš mrzet, že v 61. minutě zahodil penaltu. Turci naopak nenapravili porážku 0:3 s Itálií a jsou blízko vyřazení.

Velšan Aaron Ramsey oslavuje gól proti Turkům
zdroj: REUTERS

"Bylo důležité zvítězit. Rádi bychom si mysleli, že čtyři body postačí, ale musíme počkat. Kdybyste nám je na začátku turnaje nabídli, ukousli bychom vám ruku," řekl Bale.

Do první velké šance se v 6. minutě dostali Velšané, ale Ramsey zblízka na gólmana Cakira nevyzrál. Na druhé straně Yilmazova tečovaná střela skončila těsně vedle. Ve 24. minutě měl Ramsey další "tutovku", ale trestuhodně přestřelil. Poté Turci, kteří měli v Baku výraznější podporu diváků, dvakrát zahrozili z rohů, ale z branky se radoval soupeř.

Tři minuty před koncem úvodního poločasu se totiž Ramsey na třetí pokus dočkal. Záložník Juventusu si naběhl za obranu Turecka, hrudí si zpracoval milimetrový pas kapitána Balea a překonal vyběhnutého Cakira.

"Cítil jsem úlevu, protože jsem předtím promarnil dvě šance. V první půli jsme hráli ohromně, skutečně jsme dominovali," uvedl Ramsey.

Po přestávce z hranice malého vápna zakončil ve velké šanci nad turecký kapitán Yilmaz. Na opačné straně opět zahrozil opět Ramsey, jehož přízemní střelu Cakir zastavil.

V 60. minutě Celik fauloval Balea a rozhodčí Dias odpískal pokutový kop. K němu se postavil sám faulovaný hráč, ale překopl. Nejlepší střelec historie Walesu proto natáhl sérii bez vstřeleného gólu za národní tým už na třináct zápasů. Paradoxně se málem prosadil vzápětí, když zblokoval Cakirův odkop, balon ale skončil vedle tyče.

Bale zkoušel štěstí i nadále, hlavou ani střelou z úhlu se ovšem mezi střelce nezapsal. V nastavení ale od rohového praporku prošel podél brankové čáry až do šestnáctky a předložil míč Connoru Robertsovi, který se nemýlil.

"Je to nejlepší okamžik v mé kariéře, kterému se pravděpodobně nic nevyrovná. Hrát na velkém turnaji je pro mě vrchol a téměř pojistit náš postup do další fáze je neuvěřitelné," prohlásil Roberts.

Turecko i proto prohrálo pátý z posledních šesti zápasů na evropském šampionátu, z vítězství se naposled radovalo před pěti lety proti Česku. "Rád bych se omluvil. Chtěli jsme strašně moc vyhrát, ale nestačilo to. Pořád nám zbývá jeden zápas a proti Švýcarům uděláme všechno, abychom zvítězili," burcoval turecký obránce Umut Meras.

Turecko - Wales 0:2 (0:1)

Branky: 42. Ramsey, 90.+5 C. Roberts. Rozhodčí: Dias - Tavares, Soares - Pinheiro (video, všichni Portug.). ŽK: Yilmaz, Calhanoglu - B. Davies, Mepham.

Turecko: Cakir - Celik, Ayhan, Söyüncü, Meras (72. Müldür) - Yokuslu (46. Demiral) - Karaman (75. Dervisoglu), Calhanoglu, Tufan (46. Yazici), Ünder (83. Kahveci) - B. Yilmaz. Trenér: Günes.

Wales: Ward - C. Roberts, Mepham, Rodon, B. Davies - Morrell, Allen (73. Ampadu) - Bale, Ramsey (85. Wilson), James (90.+4 N. Williams) - Moore. Trenér: Page.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články