Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Italové dál řádí a postupují ze skupiny, tentokrát se ve střelce proměnil Locatelli

Kontrolují hru, rychlou kombinací přechází do útoku a hlavně jsou efektivní. Jen hrstka superlativ z italské hry a squadra azzura díky těmto prvkům přehrála i Švýcarsko 3:0. Na Stadio Olimpico v Římě zazářil trochu překvapivě střední záložník Manuel Locatelli. Dvěma trefami, přičemž u druhé umně zpoza vápna uklidil míč přesně k tyčce, zajistil Italům s předstihem postup ze skupiny A. Třetí trefu přidal Ciro Immobile.

Manuel Locatelli slaví svůj gól s Lorenzem Insignem
zdroj: Reuters autor: RICCARDO ANTIMIANI

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří se zařadili mezi největší favority turnaje, protáhli vítěznou sérii bez inkasované branky na 10 duelů a vylepšili vlastní rekord.

V předchozím dnešním utkání skupiny Wales v Baku porazil Turecko 2:0 a se čtyřmi body je blízko postupu. Naopak Turci jsou na pokraji vyřazení a mohou skončit nejlépe třetí. Italové uzavřou úvodní část Eura v neděli s Velšany v Římě, Švýcaři se střetnou s Tureckem v ázerbájdžánské metropoli.

"Švýcarsko je těžký soupeř. Věděli jsme, že to bude náročné utkání, což se také potvrdilo. Měli jsme šance a mohli dát gól dřív. V úvodu jsme se trochu trápili, ale nakonec jsme zaslouženě vyhráli," řekl Mancini v rozhovoru s italskou televizí.

"Mnoho věcí nám nefungovalo a hodně věcí fungovalo Itálii. Pravda leží uprostřed. Gratuluji Italům, hráli skvělý fotbal, jako se jim to už nějakou dobu daří," přidal švýcarský kouč Vladimir Petkovic.

Domácí měli od začátku převahu. Po Spinazzolově centru Immobile hlavičkoval nad branku. Chielliniho gól z 18. minuty byl po zásahu videorozhodčího odvolán kvůli ruce šestatřicetiletého kapitána, který jako první italský hráč do pole nastoupil do čtrnáctého utkání na ME. Dlouho v něm ale stoper Chiellini nevydržel, protože ve 24. minutě musel odstoupit kvůli svalovému zranění. "Uvidíme zítra. Doufáme, že to nebude nic vážného," podotkl Mancini.

Za dvě minuty se už Italové mohli radovat z první regulérní branky. Locatelli nacentroval na Berardiho, po jehož průniku a přihrávce do pokutového území akci zakončil a ve věku 23 let a 159 dní se stal nejmladším střelcem letošního Eura.

Záložník Sassuola v 52. minutě přidal druhou branku. Po Barellově přihrávce se Locatelli zpoza šestnáctky trefil přesně k tyči strnulého brankáře Sommera. Před dnešním duelem měl italský středopolař na kontě jediný reprezentační zásah.

"První gól je pro mou rodinu. Po přihrávce Berardimu jsem pokračoval v akci, protože se známe a věděl jsem, že udělá něco takového. Druhou branku věnuju všem italským fanouškům, protože hrajeme, aby zase mohli mít radost," uvedl Locatelli.

Tým z Apeninského poloostrova si poté sebevědomě kontroloval náskok, který mohl zvýraznit už v 75. minutě. Immobile ale ještě křížným pokusem minul. Kanonýr Lazia Řím se dočkal v 89. minutě, kdy skákavou střelou z dálky překvapil Sommera a stal se pátým autorem dvou gólů na turnaji. Švýcaři nedokázali Italy porazit podeváté za sebou od roku 1993.

Skupina A (Řím):

Itálie - Švýcarsko 3:0 (1:0)

Branky: 26. a 52. Locatelli, 89. Immobile. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) - Dankert (video, Něm.). ŽK: Gavranovic, Embolo (oba Švýcarsko). Diváci: 30 000 (omezený počet).

Sestavy:

Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini (24. Acerbi), Spinazzola - Barella (87. Cristante), Jorginho, Locatelli (86. Pessina) - Berardi (70. Tolói), Immobile, Insigne (69. Chiesa). Trenér: Mancini.

Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Schär (57. Zuber), Akanji - Mbabu (58. Widmer), Freuler (84. Sow), Xhaka, Rodriguez - Shaqiri (76. Vargas) - Seferovic (46. Gavranovic), Embolo. Trenér: Petkovic.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články