Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Italové a Finové zaútočí na postup do osmifinále

Mistrovství Evropy může znát po dnešku první postupují. Hlavními adepty jsou Italové, kteří v úvodním duelu přehráli Turecko 3:0 a v případě výhry nad Švýcarskem by měli jistotu osmifinále. Tam by se rád podíval i nováček z Finska, který na úvod překvapivě porazil Dány a nyní ho čeká duel s Ruskem. Ve zbývajícím dnešním duelu na sebe narazí Wales a Turecko. Přímé přenosy vysílá ČT sport, web ctsport.cz a HbbTV.

Radost fotbalistů Itálie
zdroj: ABACA

Favorizovaná Itálie neprohrála se Švýcarskem osmkrát za sebou od května 1993, ale čtyři z posledních pěti vzájemných zápasů skončily remízou. "Švýcaři mají skvělý tým a vědí, jak hrát. Jejich kouč (Vladimir Petkovic) je velmi zkušený. Bude to hodně těžké utkání," řekl italský trenér Roberto Mancini.

Domácí posune dál výhra bez ohledu na další výsledky skupiny. "Máme velkou motivaci. Švýcarsko je výborné mužstvo, musíme být pokorní a trpěliví. Budou nás vysoko napadat, ale díky tomu můžeme najít víc volného prostoru," uvažoval obránce Leonardo Bonucci.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Turecko - Itálie

"Azzurri", jejichž vítězná série bez inkasované branky čítá už devět duelů, budou pravděpodobně i ve středu postrádat záložníka Marca Verrattiho, přestože už s mužstvem trénuje. Proti Švýcarům téměř jistě nenastoupí zraněný pravý obránce Alessandro Florenzi.

"Víme, že jsou silný tým, dlouho neprohráli a neinkasovali, takže naším úkolem je zlomit jejich sérii. Uděláme všechno, co je v našich silách. Myslím, že máme velkou šanci odehrát s Itálií dobrý zápas," uvedl švýcarský záložník Denis Zakaria.

Turci chtějí podat úplně jiný výkon než při vystoupení v Římě, kde ve druhém poločase třikrát inkasovali po vlastní brance Meriha Demirala a gólech Cira Immobileho a Lorenza Insigneho. "Přirozeně nás porážka s Itálií mrzí, ale to neznamená, že nebudeme připraveni na utkání s Walesem. Naopak budeme mít ještě větší motivaci uspět," upozornil turecký trenér Senol Günes.

Wales hlásí útok na postup

Wales by v případě vítězství nad Tureckem měl blízko k postupu. "Nevíme, jestli nám čtyři body budou stačit. Pokud ano, tak je to skvělé. Pokud ne, budeme dál bojovat. Respektujeme Turecko jako každého soupeře v této skupině a na turnaji, ale nebojíme se nikoho," prohlásil velšský asistent trenéra Robert Page. Na Euru zastupuje hlavního kouče Ryana Giggse, který čelí obvinění z napadení dvou žen.

Ilustrační foto
zdroj: ČT sport

Turecko se naposledy střetlo s Walesem v roce 1997 v kvalifikaci mistrovství světa a nevídanou přestřelku vyhrálo 6:4. Za "Draky" tehdy v Istanbulu nastoupil i Page.

První středeční duel skupiny A Turecko - Wales začne v 18:00, o tři hodiny později má výkop zápas Itálie - Švýcarsko.

Do osmifinále může proniknout i outsider z Finska

Pokud Finové navážou na nečekanou sobotní výhru 1:0 nad Dánskem, o účast v osmifinále už nepřijdou. Výběr sborné ale nechce připustit překvapení a po úvodní porážce 0:3 s Belgií touží doma v Petrohradu po prvních bodech. Finové soupeře porazili jen jednou před 109 lety.

Finové v sobotu překvapili výhrou v Dánsku. Zápas v Kodani poznamenal kolaps domácího záložníka Christiana Eriksena, který prodělal v závěru první půle krátkou srdeční zástavu a lékaři ho oživovali pomocí masáže srdce i defibrilátoru. Finové pak lépe zvládli dohrávku přerušeného utkání a útočník Joel Pohjanpalo jim z jediné střely po hodině hry zajistil tři body. "Suomi" zvítězili po šesti zápasech.

"Zregenerovali jsme po duelu s Dánskem, který byl těžký v mnoha ohledech, a zítra nás čeká další výzva. Stojí proti nám silné Rusko. Věřím, že vítězství nad Dánskem nám dodalo spoustu sebevědomí, takže máme dobrou šanci, abychom to proti Rusku zvládli," řekl finský trenér Markku Kanerva.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Dánsko - Finsko

"Je to velký zápas pro nás i pro Rusko. Zvlášť proto, jak dopadlo první kolo. Očekávám mimořádně složité utkání. Chceme podat stejný výkon jako proti Dánsku, se stejnou energií a budeme bojovat do poslední sekundy," dodal záložník Joni Kauko.

Pokud by Finové zvítězili, skončili by nejhůře mezi nejlepší čtveřicí týmů z třetích míst, které doplní v osmifinále první dva celky z každé skupiny. "Suomi" ale v soubojích s Ruskem a Sovětským svazem vyhráli jen první z 18 duelů, a to v roce 1912. Od rozpadu SSSR Finové utrpěli čtyři porážky. "Rusko má především do ofenzivy velkou kvalitu, navíc hraje doma. Za určitých okolností bychom brali bod," řekl Kanerva.

Rusové jsou po úvodní jasné porážce s Belgií pod tlakem. Semifinalisté Eura z roku 2008 vyrovnali svoji nejvyšší porážku na kontinentálním mistrovství a od vítězství 4:1 nad Českem před devíti lety na evropském šampionátu šestkrát za sebou nevyhráli.

Trenér Stanislav Čerčesov zvažuje změny v sestavě a vzhledem k soupeři by mohl vsadit na rozestavení s třemi stopery. "Zápas s Belgií nám vůbec nevyšel, ale pořád máme šanci. Jeden zápas nic nevyřeší, ale budeme se snažit Finy zastavit. Soupeř se lehce kvalifikoval na mistrovství, což hodně vypovídá o jeho schopnostech," upozornil Čerčesov.

Zápas začne v Petrohradu ve středu v 15:00 našeho času.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články