Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Italové rozjeli koncert až po přestávce, tureckou obranu otevřel vlastní gól Demirala

S Itálií se musí na mistrovství Evropy počítat. "Azzurri" v úvodním utkání šampionátu porazili na domácí půdě v Římě bezzubé Turecko 3:0. Favorité měli výraznou převahu už v prvním poločase, udeřili ale až po přestávce. V 53. minutě si nejprve nešťastně srazil míč do vlastní branky Merih Demiral, o 13 minut později zvýšil Ciro Immobile a třetí branku přidal svým klasickým obstřelem na zadní tyč Lorenzo Insigne. Italové neprohráli s Tureckem ani v 11. vzájemném zápase.

Radost fotbalistů Itálie
zdroj: ABACA

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho, kteří v generálce na ME deklasovali českou reprezentaci 4:0, potvrdili skvělou formu. Podeváté za sebou zvítězili bez inkasované branky a neprohráli ve 28 duelech po sobě.

"Podali jsme dobrý výkon. Nedokázali jsme dát gól v první půli, nebylo to snadné, protože to byl první zápas a Turecko je velmi dobrý tým," řekl Mancini pro italskou televizi.

"Italové ukázali, že jsou lepší. Stál proti nám tým, který byl disciplinovaný a hrál na domácím hřišti s nadšením. My se nyní budeme soustředit na utkání s Walesem," přidal turecký kouč Senol Günes.

Po opatrnějším úvodu začali Italové získávat jednoznačnou převahu. První velkou šanci měl ve 23. minutě po rohu kapitán Chiellini, jehož hlavičku gólman Cakir vytáhnul na roh.

Immobile hlavou minul a později zamířil jen doprostřed branky. Turecko díky urputné obraně odolávalo tlaku favorita.

V závěru prvního poločasu se domácí hodně zlobili na sudího Makkelieho, že ani po konzultaci s videorozhodčím Blomem neodpískal penaltu za očividnou ruku Celika.

Tým z Apeninského poloostrova dobře začal druhé dějství a v 53. minutě otevřel skóre. Berardi nacentroval před branku a míč se od stopera Demirala odrazil do vlastní sítě.

Cakir následně zneškodnil střely Spinazzoly a Locatelliho, ale v 66. minutě inkasoval podruhé. Turecký brankář vyrazil Spinazzolův pokus k Immobilemu a kanonýr Lazia Řím z dorážky nezaváhal.

V 79. minutě "Azzurri" skórovali potřetí. Rychlou akci po Cakirově špatném odkopu a Immobileho přihrávce zakončil přesnou střelou Insigne.

Italové druhý zápas na Euru sehrají v Římě se Švýcarskem a Turecko rovněž ve středu v Baku vyzve Wales. Ten se předtím ještě v sobotu v ázerbájdžánské metropoli utká se Švýcary.

Krátké a působivé zahájení

Zahajovacímu ceremoniálu turnaje, který se poprvé v historii uskuteční v 11 městech, vévodilo vystoupení slavného italského tenoristy Andrey Bocelliho, který skvostně podal známou árii Nessun dorma. Po něm virtuálně zahráli členové irské rockové skupiny U2 Bono a The Edge společně s DJ Martinem Garrixem. Na Olympijském stadionu vzhledem ke koronavirovým opatřením mohlo být zhruba 16 tisíc diváků.

Turecko - Itálie 0:3 (0:0)

Branky: 53. vlastní Demiral, 66. Immobile, 79. Insigne. Rozhodčí: Makkelie - Steegstra, De Vries - Blom (video, všichni Niz.). ŽK: Söyüncü, Dervisoglu (oba Turecko). Diváci: 16 000 (omezený počet).

Turecko: Cakir - Celik, Demiral, Söyüncü, Meras - Yokuslu (65. Kahveci) - Karaman (76. Dervisoglu), Tufan (64. Ayhan), Yazici (46. Ünder), Calhanoglu - Yilmaz. Trenér: Günes.

Itálie: Donnarumma - Florenzi (46. Di Lorenzo), Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Locatelli (73. Cristante) - Berardi (85. Bernardeschi), Immobile (81. Belotti), Insigne (81. Chiesa). Trenér: Mancini.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články