Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Euro odstartuje duel Itálie s Tureckem. Češi chtějí ze skupiny, favoritů je hned několik

S ročním zpožděním, ale přece. Fotbalové mistrovství Evropy čekají první zápasy. V nich se střetnou hráči Turecka a Itálie. Favoritem je "squadra azzurra", jež se na duel naladila drtivou výhrou nad českou reprezentací. Přímý přenos sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz od 20:10.

Lorenzo Insigne
zdroj: ČTK/PA/ autor: Jonathan Moscrop

Italové zvítězili v posledních osmi duelech bez inkasované branky a neprohráli sedmadvacetkrát za sebou od září 2018, kdy v Lize národů podlehli Portugalsku 0:1. Tým z Apeninského poloostrova bude mít zvýšenou motivaci, protože na minulém světovém šampionátu před třemi lety chyběl. To se čtyřnásobným mistrům světa stalo po 60 letech.

Turecko startuje na ME popáté, na všech čtyřech předchozích turnajích zahajovací utkání prohrálo. "Výsledek z prvního zápasu je důležitý. Remíza nebo vítězství může zamotat skupinu a já v to doufám. Ale chci vidět naši sílu. I kdybychom prohráli, potřebujeme hrát dobře. Účast na Euru je úspěch, ale u toho nemůžeme skončit," řekl turecký trenér Senol Günes.

Italský tým neprohrál s Turky ani v jednom z deseti utkání a z toho sedmkrát zvítězil. Jediný dosavadní vzájemný souboj na mistrovství Evropy skončil v červnu 2000 triumfem "azzurri" 2:1.

Sílu Itálie řešil Fotbal fokus podcast:

"Turecko je kvalitní mužstvo, protože jeho hráči jsou dobří technicky a fyzicky silní. Hodně se zlepšili," uvedl italský kouč Roberto Mancini. "Bude to stejné jako proti Švýcarsku a Walesu. Naše skupina je docela těžká, ale v takovém turnaji těžko najdete slabé soupeře," dodal bývalý trenér Galatasaraye Istanbul.

Mancini proti Turkům pravděpodobně ještě nenasadí zotavujícího se Marca Verrattiho, další nominovaní záložníci Lorenzo Pellegrini a Stefano Sensi kvůli zranění o šampionát přijdou.

PROJDĚTE SI SOUPISKY VŠECH TÝMŮ

Itálie absolvuje všechny tři zápasy skupinové fáze v Římě, který je jedním z 11 hostitelských měst z 11 zemí. V pátek by na Olympijském stadionu mělo být v rámci koronavirových opatření zhruba 16 tisíc fanoušků.

Turnaj se měl původně hrát dokonce ve 12 zemích, Irové s hostitelským městem Dublinem ale přišli o pořadatelství kvůli tomu, že nebyli schopni vzhledem k pandemii garantovat přítomnost diváků na tribunách. Ze stejného důvodu nahradila španělská asociace Bilbao Sevillou, zápasy v Dublinu převzaly Londýn a Petrohrad.

Je nám líto, video expirovalo.
ME se odehraje poprvé na 11 místech v 11 zemích. Čechovi se formát nelíbí

Dalšími hostitelskými městy budou Mnichov, Baku, Kodaň, Budapešť, Amsterodam, Bukurešť, Glasgow a Řím. Země musely garantovat, že stadiony budou zaplněny minimálně z 25 procent. Šampionát se poprvé v historii koná po celém kontinentu jako oslava 60 let Eura.

(VÍCE O STADIONECH, MÍSTECH KONÁNÍ A KORONAVIROVÝCH OMEZENÍCH SI PŘEČTĚTE ZDE)

(SYSTÉM LETOŠNÍHO EURA KRITIZOVAL PETR ČECH. JEHO SLOVA ZDE)

Češi chtějí ze skupiny, na titul si brousí zuby těžké váhy

Český tým od rozdělení federace na mistrovství Evropy ještě nechyběl. Před pěti lety pod vedením trenéra Pavla Vrby neprošel ze skupiny, jeho maximem v samostatné historii je stříbro z roku 1996 v Anglii.

(O ME 2016 SI PŘEČTĚTE ZDE)

Reprezentanti ve skupině hned dvakrát nastoupí proti domácímu výběru. Na úvod v pondělí v Glasgow změří síly se Skotskem, o čtyři dny později tamtéž zkusí zaskočit úřadující vicemistry světa Chorvaty a 22. června se představí v Londýně proti Anglii. Vedení reprezentace nakonec zrušilo základnu v Edinburghu vzhledem k hrozbě karantény pro celý tým i v případě jediného případu koronaviru a mužstvo bude k utkáním létat z Prahy.

"Skupina je těžká, ale náš cíl je tak jako tak postup. O ten se budeme prát a věřím tomu, že budeme dobře připraveni, aby se nám to mohlo podařit," řekl Šilhavý, kterého u reprezentace čeká první velký turnaj v roli hlavního trenéra. Jeho svěřenci v přípravě na Euro nejprve v pátek prohráli v Itálii 0:4 a v úterý doma porazili Albánii 3:1.

(HLAVNÍ ČESKÉ ZBRANĚ JSOU ODHALENY ZDE)

Titul mistrů Evropy obhajují Portugalci, podle bookmakerů ale mezi trojici hlavních favoritů nepatří. Sázkové kanceláře dávají největší šance Francouzům, kteří se představí ve skupině "smrti" s Maďarskem, dalším spolufavoritem Německem a obhájcem z Portugalska. Těsně za Francií figurují v odhadech Anglie a Belgie, která vévodí žebříčku reprezentací FIFA a má aktuálně velmi silnou generaci.

"Hodně se od nás očekává, ale zároveň si hodně věříme. Je tu několik skvělých týmů - Francie, Belgie, Německo, Španělsko, Itálie, Portugalsko. Víme, že abychom vyhráli, musíme některé z nich porazit. Je to výzva. Ale vím jistě, že žádný z těch týmů nechce hrát proti nám," řekl anglický kapitán Harry Kane.

Historicky nejúspěšnějšími zeměmi Eura jsou s třemi tituly Němci a Španělé. Zatímco Jihoevropané ovládli šampionát před Portugalci dvakrát za sebou v letech 2008 a 2012, Němci na zlato čekají od roku 1996. Poprvé se na Euru představí Finsko a Severní Makedonie.

Turnaj má na programu 51 utkání a vyvrcholí finálovým zápasem 11. července v Londýně. Poprvé v historii Eura bude sudím v zápasech pomáhat videorozhodčí, vzhledem k nabitému programu v době koronaviru budou moci trenéři stejně jako v dalších soutěžích využít pět střídání.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články