Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Bude to obrovsky těžké, říká Southgate. Ševčenko tvrdí: Síla Anglie nás nezastraší

Favorit je jasný, jenže outsider může jen překvapit. A o to se fotbalisté Ukrajiny v sobotním čtvrtfinále mistrovství Evropy v Římě proti Anglii pokusí. Tým pod vedením fotbalové legendy Andreje Ševčenka by v případě postupu měl v semifinále velkého turnaje premiéru. Angličané byli na Euru mezi poslední čtyřkou naposledy před čtvrt stoletím. Utkání můžete sledovat od 20:35 v přímém přenosu na ČT sport i na webu ctsport.cz.

Andrej Ševčenko
zdroj: ČTK autor: Luděk Peřina

Tým z kolébky fotbalu neprohrál deset zápasů za sebou, devět vyhrál a dostal jediný gól. Ovšem na šampionátu měl zatím ve všech čtyřech zápasech výhodu domácího prostředí národního stadionu v londýnském Wembley.

"Když jsme se po zápase s Němci (2:0) vrátili do šatny, hned jsme se bavili o sobotě. Proti Němcům to byl ohromný výkon, ale psychicky i fyzicky jsme za něj zaplatili určitou cenu. Musíme dobře zregenerovat a být správně nastavení mentálně," řekl pro web UEFA kouč Gareth Southgate, který si proti Ševčenkovi zahrál v prvním duelu mezi oběma zeměmi v roce 2000.

Albion neprohrál šest ze sedmi vzájemných zápasů, poslední dva skončily nerozhodně. Týmy už na sebe narazily v základní skupině Eura 2012 v Doněcku, kde se Anglie díky výhře 1:0 probojovala na úkor pořadatelské země mezi osm nejlepších. Za poražené tehdy nastoupil i Ševčenko. Poslední dvě čtvrtfinále na ME však Ostrované nezvládli: v roce 2004 stejně jako o osm let později vypadli na penalty.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Švédsko - Ukrajina

"Je nebezpečné, když v zemi panuje pocit, že k zisku trofeje stačí jen nastoupit. Uvědomujeme si, že odteď to bude obrovsky těžký úkol. Hráči to vědí. Podobné fáze turnajů už zažili a pamatují si, jak těžké to bylo, takže jsou nohama na zemi. Měli by se cítit sebejistí díky tomu, jaký výkon předvedli. Přijeli jsme sem s určitým cílem, který jsme ještě nesplnili," uvedl padesátiletý Southgate, jehož tým poprvé na šampionátu bude hrát mimo Anglii.

Ukrajina v osmifinále vyřadila Švédsko 2:1 po prodloužení, v normální hrací době skončil zápas 1:1. Předtím postoupila do čtvrtfinále velkého turnaje pouze na mistrovství světa 2006 v Německu, kde ji z pozice kapitána vedl Ševčenko.

"Anglie má skvělé mužstvo, široký kádr, výjimečný realizační tým. Plně si uvědomujeme, jak náročný zápas to bude. Neuvěřitelně těžce se proti nim skóruje, ale jejich síla by nás neměla zastrašit. Mělo by nás motivovat to, že ve fotbale je stejně jako v životě možné všechno. Dáme do toho srdce, abychom našim fanouškům dali ještě větší důvod k radosti," konstatoval čtyřiačtyřicetiletý Ševčenko.

Vítěz pak ve středu v londýnském semifinále narazí na lepšího z dvojice Česko - Dánsko.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články