Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Belgie, nebo Itálie? Jeden z favoritů na zlato bude vyřazen. Postará se Švýcarsko o další senzaci?

Magnetem čtvrtfinálového programu mistrovství Evropy bude bezesporu utkání mezi Belgií a Itálií v Mnichově. Lídři žebříčku FIFA doufají, že proti "Azzurri" bude moci nastoupit klíčový záložník Kevin De Bruyne, jenž kvůli zranění kotníku nedohrál osmifinále s Portugalskem. V úvodním pátečním duelu se Švýcarsko pokusí zaskočit dalšího medailového aspiranta, tentokrát Španělsko. Přímé přenosy sledujte od 17:30 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Fotbalisté Belgie oslavují gól na ME
zdroj: REUTERS

Fotbalisté Belgie i Itálie vyhráli všechny tři zápasy ve skupinové fázi turnaje, ale v osmifinále se na postup nadřeli. Italové udolali outsidera z Rakouska až 2:1 po prodloužení, Belgičané zvítězili 1:0 nad obhájci zlata z Portugalska.

Svěřenci trenéra Roberta Manciniho ovládli tři z posledních čtyř vzájemných měření sil a navrch mají také v soubojích na Euru, kde Belgii z pěti střetnutí podlehli jen ve čtvrtfinále ME 1972 (1:2). Na minulém šampionátu před pěti lety vyhráli ve skupině 2:0.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih utkání Itálie – Rakousko

"Italové začnou útočit od první sekundy, budou organizovaní a dynamičtí. Každý jejich hráč zná přesně svou roli. Neudržíte sérii 31 zápasů bez porážky, pokud nemáte výborný tým," upozornil kouč belgické reprezentace Roberto Martínez.

Zatím není jasné, zda bude mít k dispozici De Bruyneho a další ofenzivní hvězdu kapitána Edena Hazarda. Do italské obrany by se po dvouzápasové absenci mohl naopak vrátit kapitán Giorgio Chiellini. Tým z Apeninského poloostrova vyhrál posledních 12 utkání a během toho inkasoval jediný gól od Rakouska.

"Bude to náš zatím nejtěžší protivník. Drží dlouhou vítěznou sérii a pro nás je velkou výzvou ji ukončit. Italský styl by nám mohl sedět víc než ten portugalský," konstatoval mladší z bratrů Hazardů Thorgan, jenž osmifinále rozhodl výstavní střelou.

Hlavní ofenzivní zbraní Belgičanů ale bude Romelu Lukaku. Ten v minulé sezoně pomohl 24 ligovými brankami Interu Milán k mistrovskému titulu a na Euru zatím skóroval třikrát. "Známe Lukaka ze Serie A. Víme, že je to špičkový útočník a prožil skvělou sezonu s Interem. Musíme si na něj dát pozor, ale Belgie má mnoho výborných hráčů. Bude to velký zápas," konstatoval italský obránce Giovanni Di Lorenzo.

Předpokládané sestavy:

Belgie: Courtois - Alderweireld, Vermaelen, Vertonghen - T. Hazard, Witsel, Tielemans, Meunier - Mertens (E. Hazard), Lukaku, Carrasco (De Bruyne).

Itálie: Donnarumma - Di Lorenzo, Bonucci, Chiellini, Spinazzola - Barella, Jorginho, Verratti - Chiesa, Immobile, Insigne.

Švýcaři po osmifinálovém vyřazení úřadujících mistrů světa Francouzů vyzvou v Petrohradu trojnásobné vítěze ME Španěly. Zároveň budou usilovat o zápis do vlastní historie, protože ještě nikdy na velkém turnaji nepostoupili mezi nejlepší kvarteto.

Svěřenci trenéra Vladimira Petkovice v Bukurešti prohrávali s Francií 1:3, v závěrečné desetiminutovce normální hrací doby ale srovnali. V prodloužení rozhodnutí nepadlo a na řadu přišly pokutové kopy, v nichž outsider zvítězil 5:4. Výběr ze země helvétského kříže se probojoval do čtvrtfinále závěrečného turnaje poprvé od domácího MS v roce 1954. 

"Zápas s Francií byl až příliš emotivní. Všichni hráči do toho dali 120 procent. Byl to pravděpodobně vůbec nejlepší výkon mého týmu. Proti Španělsku potřebujeme zopakovat to samé," řekl sedmapadesátiletý Petkovic.

Rovněž tým z Pyrenejského poloostrova svedl v osmifinále v Kodani dramatickou bitvu. S posledními vicemistry světa Chorvaty ztratil v závěru vedení 3:1, v prodloužení ale dvakrát skóroval a zvítězil 5:3. Výběr kouče Luise Enriqueho vstřelil v posledních dvou duelech na Euru jako první mužstvo v historii po pěti brankách.

"Jsem připravený na další takové utkání jako s Chorvatskem, ale nevím, jestli je na tom stejně i má rodina a fanoušci. Nebudeme hrát na nakopávané míče a defenzivně, i když to pak přináší divoké zápasy," konstatoval jednapadesátiletý Enrique.

Španělé drží sérii 12 utkání bez porážky. Pokaždé, když ve čtvrtfinále mistrovství Evropy zvítězili, turnaj ovládli (v letech 1964, 2008 a 2012). Se třemi triumfy jsou spolu s Německem nejúspěšnější zemí v dějinách turnaje.

"Ve čtvrtfinále záleží na nás a ne na soupeři. Je jedno, jestli hrajeme proti Francii, Švýcarsku nebo Ukrajině. Jsme tu pro to, abychom vyhráli, takže musíme čelit a porážet ty nejlepší," prohlásil čtyřiadvacetiletý brankář Unai Simón.

Předpokládané sestavy:

Švýcarsko: Sommer - Elvedi, Akanji, Rodríguez - Widmer, Freuler, Zakaria, Zuber - Shaqiri - Embolo, Seferovic.

Španělsko: Simón - Azpilicueta, García, Laporte, Alba - Koke, Busquets, Pedri - Sarabia, Morata, F. Torres.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články