Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Mým snem bylo zahrát si aspoň jednou za národní tým, řekl rekordman Čech

Praha - Petr Čech na začátku kariéry snil o tom, že aspoň jednou nastoupí za národní tým. A konečná bilance? Během čtrnácti let odehrál rekordních 124 zápasů a zúčastnil se pěti šampionátů. Nyní se čtyřiatřicetiletý gólman Arsenalu rozhodl reprezentační kapitolu uzavřít.

Petr Čech
zdroj: ČTK autor: Vít Šimánek

"Nedá se popsat atmosféra, když nastupujete na hřiště a hraje hymna. Už jsem několikrát říkal, že mým snem bylo vždycky zahrát si aspoň jednou za národní tým. Měl jsem štěstí, že se mi to splnilo několikanásobně. Jsem za to vděčný a strašně rád," řekl Čech.

V reprezentačním A-týmu debutoval v únoru 2002 v přípravě s Maďarskem a brzy si vypracoval pozici neotřesitelné jedničky. "Začalo to tím nejlepším způsobem, což byl vynikající turnaj v Portugalsku. Myslím, že jsme země, která se nemůže počtem fotbalistů měřit s největšími giganty v Evropě, přesto jsme dokázali každou kvalifikaci na Euro uhrát," uvedl Čech.

Zúčastnil se také ME v letech 2008, 2012 a 2016 i světového šampionátu v roce 2006. "Tyhle všechny momenty, kdy se vám něco podaří, se mnou samozřejmě zůstanou navždy. Rád vzpomínám i na barážová utkání, kde hrajete o všechno," konstatoval bývalý gólman Blšan, Sparty, Rennes a Chelsea.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankář Čech po čtrnácti letech končí v reprezentaci

Nejpamátnějším zápasem pro něj zřejmě byl duel s Nizozemskem ve skupině bronzového Eura 2004, ve kterém český tým otočil skóre z 0:2 na 3:2. "To byla jízda nahoru dolů s pěti góly, spoustou šancí a krásným fotbalem. Nakonec jsme ten zápas i vyhráli," vzpomínal Čech.

"Zahajovací utkání Eura 2008 s domácím Švýcarskem mělo také zvláštní atmosféru. Za 14 let je těch zápasů a momentů spoustu, kdy opravdu stojí za to fotbal hrát. Jsem rád, že jsem mohl být součástí národního týmu tak dlouhou dobu a že moje působení bylo úspěšné," doplnil mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Ukončit reprezentační kariéru se rozhodl už před letošním Eurem ve Francii, kde český výběr skončil s jediným bodem poslední ve skupině. "Ten turnaj a náš úspěch nebo neúspěch neměl na moje rozhodnutí vliv. Cítím, že to takhle je správné, a rozhodnutý jsem byl už před mistrovstvím Evropy," upozornil Čech.

Předčasný konec na Euru ho však mrzel. "Je to škoda. Měli jsme na to, abychom Turky porazili a postoupili do osmifinále. Bohužel ten zápas se nám nepodařil. Nakonec jsme odjeli s porážkou (0:2) a jeden bod byl na postup málo. To mě trošku mrzí," přiznal plzeňský rodák.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články