Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Národní tým přišel o oporu, Čech ukončil reprezentační kariéru

Praha – Až začne nový kouč české reprezentace budovat tým, nebude už moci spoléhat na Petra Čecha. Dlouholetá jednička národního celku, která podesáté získala Zlatý míč ČR, se rozhodla ukončit reprezentační kariéru. "Je to definitivní," řekl na tiskové konferenci brankář Arsenalu

Bývalý gólman Blšan, Sparty, Rennes a Chelsea už dříve řekl, že po mistrovství Evropy zváží svou budoucnost v reprezentaci. České mužstvo na francouzském šampionátu skončilo s jedním bodem poslední ve skupině a po odchodu Pavla Vrby do ruské Machačkaly bude hledat nového trenéra. Čech už pod ním hrát nebude.

"Mám rád věci, které můžu dělat na sto procent. Třeba přijde čas, kdy si budu potřebovat někde ulevit, abych si prodloužil kariéru. Ten čas není možná úplně teď, ale kvalifikace na mistrovství světa je dva roky. Nebylo by správné v půlce kvalifikace trenérovi oznámit, že je toho hodně a cítím se unavený. Proto je lepší, že to rozhodnutí udělám teď. Uzavře se jedna krásná kapitola," řekl Čech.

Čtyřiatřicetiletý Čech za národní tým odchytal celkem 124 zápasů, díky čemuž je v této statistice reprezentačním rekordmanem. Jeho největším úspěchem v reprezentaci byl bronz na evropském šampionátu v roce 2004. 

"Roli hrálo hlavně to, že od svých 17 let jsem v jednom zatížení, z mistrovství do mistrovství, zápasy národního týmu, a po tu dobu jsem působil ve dvou nejlepších klubech v Anglii. I počet mých zápasů se blíží každým rokem k obrovskému číslu," doplnil.

V reprezentačním A-týmu debutoval v únoru 2002 proti Maďarsku na přípravném turnaji na Kypru. Krátce nato už byl neotřesitelnou jedničkou. V soutěžních zápasech od té doby chyběl jen v případě zranění. Plzeňský rodák se zúčastnil čtyř mistrovství Evropy (2004, 2008, 2012 a 2016) a světového šampionátu v roce 2006. Poslední utkání odchytal na letošním Euru proti Turecku (0:2).

"Turnaj na mé rozhodnutí neměl vliv. Už jsem byl rozhodnutý před šampionátem," řekl Čech, jehož konec v reprezentaci je definitivní. "Musela by nastat nějaká výjimečná a extrémní situace. Ale myslím, že se to nestane," konstatoval zkušený brankář.

Podívejte se, jak se Petr Čech loučil s reprezentací:

Jeho nástupci by se měli stát Tomášové Vaclík a Koubek, kteří mu kryli záda i na ME. "Jsou to výborní gólmani. Prošli si mládežnickými reprezentacemi a mají zkušeností dost. Tomášovi Vaclíkovi se daří v Basileji, chytá evropské poháry, takže to je určitě pravý nástupce. Tomáš Koubek přestoupil do Sparty, uvidíme, jak se mu bude dařit, protože měl vynikající sezony v Liberci. Je na nich dvou, jak se o tu šanci poperou. Možná nový trenér přijde ještě s někým dalším," uvedl Čech.

O rozlučce s českými fanoušky například v exhibičním zápase zatím nepřemýšlel. "Jestliže někdo přijde s takovou nabídkou nebo možností, určitě se to bude řešit s vedením FAČR nebo i mezi sebou. Ale nic takového jsem nepřipravoval," dodal mistr Evropy do 21 let z roku 2002.

Je nám líto, video expirovalo.
Brankář Čech po čtrnácti letech končí v reprezentaci

Čech získal jubilejní desátý Zlatý míč ČR

Ještě před oznámením konce reprezentační kariéry obdržel Čech desátý Zlatý míč ČR pro nejlepšího českého fotbalistu. Gólman Arsenalu v jubilejním 20. ročníku ankety porazil Vladimíra Daridu a loňského vítěze Davida Lafatu, který tentokrát skončil třetí.

Čtyřiatřicetiletý Čech tak opět vylepšil svou rekordní sbírku. Pavel Nedvěd má o čtyři Zlaté míče méně. Čech poprvé vyhrál v roce 2005 a od té doby nezvítězil jen v roce 2009, kdy slavil právě Nedvěd, a loni, kdy vysedával většinu sezony na lavičce Chelsea.

Po loňském přestupu do Arsenalu se však okamžitě stal oporou svého nového týmu, se kterým se dlouho držel v boji o anglický titul. Byl také klíčovou osobností reprezentace, která postoupila na mistrovství Evropy.

Čech se dostal na většinu ze 113 hlasovacích lístků, chyběl jen na sedmi z nich. Většina novinářů ho navíc umístila na první místo. V jarní části hlasování získal ještě více bodů než na podzim (685+700). Za ním na jaře skončili Darida, Tomáš Sivok, Theodor Gebre Selassie a Ladislav Krejčí.

Zlatý míč vyhlašuje Klub sportovních novinářů ČR. Hlasuje se dvoukolově po podzimní části a po jarní. Celkový vítěz vzejde po sečtení obou kol ankety, v níž hlasují fotbaloví novináři.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články