Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Pelta chce k reprezentaci Jarolíma, musí se ještě dohodnout s Boleslaví

Praha – Pokud se nestane něco zásadního, novým trenérem české fotbalové reprezentace se stane podle očekávání Karel Jarolím. Prozradil to Miroslav Pelta, jenž potvrdil, že i kouč Mladé Boleslavi má o pozici zájem. FAČR však musí ještě domluvit jeho uvolnění. Prezident středočeského klubu Josef Dufek tvrdí, že s ním Pelta o Jarolímovi dosud nemluvil a chce trenéra udržet do zimy. Manažerem reprezentace bude Jaromír Šeterle, který zároveň zůstane ve stejné funkci u jednadvacítky. Nahradí Dušana Fitzela, který s Vrbou odešel do Machačkaly.

Je nám líto, video expirovalo.
Jarolím byla jediná volba na reprezentačního trenéra, hlásí Pelta

Vedení FAČR hledá nového kouče reprezentace poté, co Pavel Vrba po neúspěšném vystoupení a vypadnutí už ve skupině na evropském šampionátu ve Francii odešel do ruské Machačkaly. Výběr trenéra má na starosti Pelta a výkonný výbor FAČR mu dnes návrh schválil s tím, aby spolu s generálním sekretářem Rudolfem Řepkou jednali s Jarolímem.

"Karel Jarolím byl jediným, kterého jsem oslovil. Přemýšlel jsem o třech jménech, všechno to byli Češi. Včera večer jsme spolu jednali o možnosti stát se trenérem reprezentace. Karel Jarolím projevil zájem, na pondělí jsme si pozvali na jednání pana Dufka (šéfa Mladé Boleslavi) a doufám, že zkraje týdne podepíšeme s Karlem Jarolímem čtyřletou smlouvu," řekl po zasedání výkonného výboru Pelta.

Jarolím by mohl ještě vést Mladou Boleslav v předkolech EL

Jarolím v květnu prodloužil v Mladé Boleslavi smlouvu, je v ní ale výstupní klauzule, která mu za určitých podmínek umožňuje odejít. "Chceme ale jednat ve shodě svaz, klub, pan Jarolím. Nechceme nechat Boleslav na holičkách. V životě je možné cokoliv, ale nepředpokládám katastrofické scénáře. Muselo by dojít k nějakému selhání ze strany trenéra, a ten má zájem," věří Pelta v dohodu.

O zahraničním kouči Pelta neuvažoval:

"Než by se aklimatizoval, dokázal pochopit naši mentalitu, seznámil se s mužstvem, byla by to veliká časová prodleva. Kdybychom chtěli zahraničního trenéra, tak bychom třeba museli odepsat jednu kvalifikaci a budovat perspektivní mužstvo. Ale my se chceme pokusit v kvalifikaci o postup."

Nic není hotové?

Dufka ale Peltovo jednání naštvalo. "Pořád nemůžu uvěřit tomu, co se stalo. Přesněji řečeno, jak se to stalo. Mimo moje chápání zůstává, že to Pelta takhle celé spustil, aniž by o uvolnění Jarolíma mluvil někdy v životě se mnou," řekl Dufek serveru aktualne.cz.

Pelta prohlásil, že Jarolím chce ještě na kvalifikaci Evropské ligy zůstat i koučem Boleslavi a na přípravné utkání reprezentace a následný první zápas kvalifikace MS 4. září se Severním Irskem už by měl být plně k dispozici národnímu celku.

Dufek ale chce Jarolíma udržet déle. "Vzhledem k tomu, v jakém aranžmá celá věc proběhla, budu tvrdý. Do těch rozhovorů, co nám s panem Peltou odstartují v pondělí, půjdu s jednoznačným požadavkem, aby Karel Jarolím vedl Mladou Boleslav přinejmenším do konce kalendářního roku 2016. A nemíním z toho ustoupit ani o píď," dodal Dufek.

O Jarolímovi se v souvislosti s reprezentací mluvilo už v minulosti. Zkušený kouč má za sebou úspěchy se Slavií Praha, kterou dovedl k dvěma ligovým titulům a premiérovému postupu do základní skupiny Ligy mistrů, s Mladou Boleslaví pak postoupil třikrát do kvalifikace pohárů. V uplynulé sezoně jeho celek vstřelil v lize nejvíce branek (63). Celkem v české nejvyšší soutěži Jarolím odkoučoval 326 utkání.

V české lize trénoval také Příbram a Slovácko, působil rovněž ve Slovanu Bratislava, v saúdskoarabském Al Ahlí a klubu Al Wahda ze Spojených arabských emirátů. Dělal i asistenta ve francouzském Štrasburku.

Vizitka Karla Jarolíma

Narodil se 23. srpna 1956 v Čáslavi.

Hráčská kariéra: Třemošnice (1965-71), Pardubice (1971-77), Slavia Praha (1977-78), Dukla Praha (1978-79), Dukla Tábor (1979-80), Slavia Praha (1980-87), Rouen/Francie (1987-90), Amiens/Francie (1990-91), Slavia Praha (1991-92), Žižkov (1992), Benešov (1993-94), Bohemians Praha (1994-95), Česká Lípa (1995)

Trenérská kariéra: Marila Příbram (1997-98), Slavia Praha (1999-2001), asistent Racing Štrasburk/Francie (2001-03), Synot/Slovácko (2003-04), Slavia Praha (2005-10), Slovan Bratislava (2010-11), Al Ahlí/S. Arábie (2011-13), Al Vahdá/SAE (2013), Mladá Boleslav (od 2014)

Trenérská bilance v české lize: 326 zápasů, 156 výher, 90 remíz, 80 proher

Největší úspěchy: jako hráč vítěz ligy 1979; jako trenér 2x vítěz české ligy (2008-09), vítěz slovenské ligy 2011; vítěz Slovenského poháru 2011, vítěz Saúdskoarabského poháru 2012, vítěz Českého poháru 2016; finalista Asijské Ligy mistrů 2012.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články