Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Možní soupeři pro osmifinále? Čechům hrozí Francie, Wales, nebo Itálie

Paříž – Na české fotbalisty v úterý čeká klíčové střetnutí proti Turecku, jež rozhodne o tom, zda družina trenéra Pavla Vrby postoupí do vyřazovacích soubojů, či pojede z Francie domů už po základní skupině. Pokud by se reprezentaci zadařilo, už nyní jsou jasná jména soupeřů, na které by mohla narazit. A výběr je to vskutku zajímavý.

Česká radost
zdroj: ČTK autor: Taneček David

Národní tým má před závěrečným střetnutím základní skupiny jasný cíl. Proti Turkům potřebuje vyhrát, což by znamenalo konečný zisk čtyř bodů. Svěřenci kouče Vrby sice na první místo poskočit nemohou, ale triumf by jim ještě mohl zajistit druhou postupovou příčku.

To však za předpokladu, že Chorvaté prohrají se Španělskem a Češi budou mít lepší skóre. Další variantou je postup z třetího místa, ke kterému by triumf na Turky s největší pravděpodobností stačil. Osmifinále by mohla zaručit i remíza. To však při další souhře okolností. (více zde)

Scénář postupu či nepostupu je tak ještě zamotaný, ale už nyní je jasné, na koho by český tým v osmifinále narazil.

Postup z druhého místa = Itálie

Pokud by nakonec národní tým dokázal v konečném pořadí skupiny D přeskočit Chorvatsko, čekal by ho vítěz "éčka", jenž už je nyní známý. V konkurenci favorizované Belgie, Irska a Švédska si nejlépe počínali obhájci stříbra z Itálie, které po dvou výhrách díky lepšímu vzájemnému zápasu už na první příčce nikdo nemůže přeskočit. Utkání by se odehrálo v pondělí 27. června v St. Denis, stadionu na předměstí Paříže, od 18:00.

Ital Emanuel Giaccherini se raduje z gólu v síti Belgie
zdroj: REUTERS autor: Kai Pfaffenbach

Postup z třetího místa = Francie, nebo Wales

Méně jasná situace je za předpokladu, že by Češi nakonec v "déčku" skončili až na třetím místě, z něhož jdou dále čtyři týmy z šesti. V takovém případě jsou dvě možnosti, o kterých by rozhodlo postavení v tabulce třetích celků. To určuje primárně bilance bodů, poté skóre, vstřelené branky a také bilance fair play.

První varianta počítá se soubojem proti vítězi skupiny B. Tím se nakonec nestala favorizovaná Anglie, která po remíze se Slovenskem skončila druhá. Do čela se posunul Wales díky jasnému triumfu nad Ruskem. Utkání by proběhlo v sobotu 25. června v Paříži na stadionu Parku Princů, a to od 18:00.

Druhá varianta by nasměrovala český tým na vítěze skupiny A, kterým se stali po dvou výhrách a jedné remíze domácí Francouzi. Případné střetnutí by se konalo v neděli 26. června v Lyonu od 15 hodin.

Vše však stále záleží na výsledku úterního utkání, které veškeré spekulace ohledně potenciálního soupeře může rozmetat.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články