Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Čech před Kazachstánem: Vím, čeho jsem schopen, co umím a jak trénuji

Praha – Reprezentační brankář Petr Čech věří, že si na kvalifikační dvojutkání s Kazachstánem a Lotyšskem přivezl dobrou formu. Těší ho, že po zaváhání v prvním kole Premier League proti West Hamu (0:2) se v Arsenalu zvedl a umlčel tak kritiky. "Zápas s West Hamem všechno nakopnul. Snad se to promítne i dál," doufá.

Sport
zdroj: ČT4

Čech věří, že výborná příprava by se mohla promítnout i do jeho výkonů v nároďáku. "Samozřejmě se to ukáže až v těch dvou zápasech, hlavně v tom prvním. Cítím se dobře. Dva poslední zápasy s dvěma čistými konty jsou pro mě pozitivní," připomněl výhru 1:0 proti Newcastlu a remízu 0:0 s Liverpoolem, kde v brance doslova čaroval.

Mrzí ho jen ono utkání s West Hamem. "Vše se mi dařilo, proti Chelsea v Superpoháru a dál. Pak ale přišel jeden zápas a všechno se o sto procent obrátilo. Člověk, jako jedna z posil týmu, na kterou každý zasadil drobnohled, musí počítat s tím, že se to mohlo stát, a jediné, co může udělat, je jít druhý den zpátky do práce, trénovat a připravit se na další zápasy," popsal Čech s tím, že všechno zase nabírá směr, jaký mělo.

Čech tvrdí, že kritické hlasy si člověk nesmí až tolik brát. "Stejně jako po přípravě všichni psali, že budu tím hlavním, kdo by mohl pomoci týmu k titulu, po prvním zápase jsem u některých skončil. Bohužel v dnešní době média fungují takovým způsobem. Vím, čeho jsem schopen, co umím, jak trénuji, a věřil jsem, že tohle byl jeden zápas, který vybočil z normy," řekl v rozhovoru pro Českou televizi.

Gólman Arsenalu má v aktuální nominaci kouče Pavla Vrby více startů za nároďák než všichni povolaní záložníci dohromady. Stěžejní podle Čecha bude připravit se během několika málo dní na variantu s fotbalisty, kteří budou hrát. "Aby si na sebe trochu zvykli, věděli, jak se vedle sebe chovat, a potom – každý z nich má něco odehráno v lize. Pro každého, kdo nastoupí, to může být velká výzva ukázat, že do týmu patří," zdůraznil Čech.

Podle něj to budou právě třeba utkání s Kazachstánem či Lotyšskem, jež některým hráčům otevřou dveře do stabilní účasti v základní sestavě. "A oni pak z toho budou těžit. Věřím, že ti, kteří nastoupí, ty zápasy zvládnou a pomohou, abychom získali šest bodů, které potřebujeme."

Vrba se bude muset obejít bez několika zraněných opor, mezi nimi třeba kapitána Tomáše Rosického, Čechova "nového" spoluhráče z Arsenalu, který ale dlouhodobě laboruje se zraněními a nemůže se propracovat do základu trenéra Arséna Wengera. "Tomáše to mrzí, ale pro něj je důležitější, aby se uzdravil a sérii nešťastných zranění měl za sebou, případně mohl zasáhnout do přípravy na mistrovství Evropy a potom do samotného turnaje. Všem drží palce, abychom to zvládli a měl šanci v národním týmu hrát další Euro," vzkázal Čech.

Největší sílu Kazachstánu spatřuje zejména v motivaci a pohodě, která v tamním fotbalu aktuálně panuje. "Astana postoupila do Ligy mistrů," připomněl Čech překvapivou zprávu po 4. předkole Ligy mistrů z minulého týdne. "Pro ně to je obrovský impuls a může se to projevit v zápase s námi. Ale bude to hlavně o nás. V Kazachstánu hrál soupeř velice dobře," upozornil.

Body za promarněné utkání s Lotyšskem (1:1) chce Čech a jeho spoluhráči zpátky. "S Lotyšskem jsme poprvé zbytečně ztratili body, měli jsme potom spoustu šancí a převahu, ale ve vítězný gól jsme to přetavit nedokázali. Body si musíme vzít, to bude hlavním cílem," sdělil.

Situace je podle Čecha jednoznačná: získat maximální počet bodů. "Pak uvidíme, co budeme potřebovat uhrát v posledních dvou. Pokud získáme šest bodů, budeme ve velice dobré pozici a bude nám třeba za určité konstelace stačit, abychom vyhráli zápas s Tureckem. A budeme tam," načrtl Čech.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články