Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Vrba pro ČT: Zvažoval jsem povolání Bednáře, Skaláka dám možná do základu

Praha – Trenér fotbalové reprezentace Pavel Vrba má před kvalifikačním dvojzápasem s Kazachstánem a Lotyšskem starosti s poskládáním sestavy, z níž mu vinou zranění vypadlo hned několik opor. Jak ale říká, na druhou stranu chtěl po utkání s Islandem několik změn přece jen udělat. "Nemám na mysli nikoho konkrétního, ale aktivita některých hráčů, nebyla taková, jakou bych si představoval." Vrba uvažuje, že přímo do základní sestavy nasadí Jiřího Skaláka. "V Mladé Boleslavi předvádí mimořádné výkony, byl by nominovaný, i kdyby žádná zranění nebyla."

Reprezentace se sešla v neděli, ještě v neúplném počtu. "Spousta kluků hrála v Bundeslize. Hrály Brémy i Hertha, čtyři hráči nám ještě chybí, ale už se to pomalu sjíždí. Trochu komplikace byly s Kolářem, který si dovezl naražené rameno," řekl Vrba v rozhovoru pro Českou televizi. Plzeňský středopolař ale zvládl nedělní podvečerní trénink a nakonec tým neopustil, přestože Vrba zvažoval dodatečnou nominaci Romana Bednáře.

Vrba počítá, že proti Kazachstánu i Lotyšsku budou jeho svěřenci hrát do plných. "Obě mužstva na to půjdou zezadu, budou se snažit chodit do rychlých protiútoků. Bude to ofenzivní taktika. Kazaši hrají spíš defenzivní postavení a čekají na brejky, o to víc musíme být obezřetní a v defenzivě dostatečně zajištění. Na základě toho vybíráme typologicky hráče, který by do zhuštěné obrany mohl přinést důraz a větší konkurenci ve velkém vápně, než máme," vysvětlil Vrba.

Do reprezentace donominoval i Martina Frýdka ze Sparty a Filipa Nováka, jenž přestoupil do dánského Midtjyllandu. "Frýdek je perspektivní, univerzální hráč, může hrát na levém obránci i záložníkovi, ve středu hřiště. Je mladý, odehrál kvalitně Euro 21, momentálně i ve Spartě hraje velice dobře. V reprezentaci by měl být pravidelně," vysvětlil. Ani Nováka si nevybral náhodou. "Zdvojuje post Davida Limberského. Na tento post jsme měli jen jednoho hráče. Může se stát kdykoliv cokoliv."

Je nám líto, video expirovalo.
Reprezentace poprvé trénovala i se čtyřmi nováčky

Těší ho, že ze sestavy naopak nevypadl Bořek Dočkal. "To je momentálně tahoun Sparty, dal hodně důležitých gólů, které Spartě pomohly. Má formu, jakou měl loni na podzim, kdy byl mimořádný. Přeju si, aby tu formu měl i teď. Ale není to jen o něm. I David Lafata začíná střílet důležité góly." Za největší překvapení nicméně považuje Skaláka, který se možná objeví rovnou v základní sestavě. "Je to velice pravděpodobné," uvedl Vrba.

Je rád, že i další hráči v jeho výběru ukazují kvalitu. "Tři mužstva postoupila do Evropské ligy, což se stalo poprvé v historii českého fotbalu. Na klubové úrovni je to slušné, i když určitě v Plzni i na Spartě jsou zklamáni, že nepostoupili do Ligy mistrů. Na druhou stranu máme tři zástupce ve skupině EL, což je podle mého názoru skvělé."

Trenér nároďáku připouští, že změny v reprezentaci chtěl udělat už po duelu s Islandem. "Nehráli jsme tam tak, jak jsem chtěl. Jsou věci, které si vytýkám já, jsou věci, které nesplnili hráči. Už tehdy po zhlédnutí videa, jsem se rozhodl, že nějaké změny udělám. Určitě se nerozhoduju podle toho, že Lukáš Vácha udělal hrubou chybu v rozehrávce, což se samozřejmě může stát. Tomáš Necid zase nedal z malého vápna gól hlavou. Někdo to nedá vepředu, někdo to pokazí vzadu," řekl Vrba, kterého nejvíc podle jeho slov mrzelo, že aktivita hráčů nebyla taková, jakou by si představoval. "Měli Island držet od naší branky trochu dál," zdůraznil.

Hrubou představu, jak poskládá tým, už má, momentálně se ale zaměřuje na taktické tréninky. "Uvidíme, jak to hráči budou zvládat. Doufám, že zvolíme správně a fotbalisté, kteří dostanou příležitost, snad udělají vše pro to, aby to zvládli co nejlépe," přeje si Vrba, který prahne po šesti bodech. "To by byly body, které by nás do toho posledního dvojutkání posunuly do většího klidu. Mohl by to být rozhodující moment v kvalifikaci. Jakákoliv ztráta by byla strašně bolestivá a o to víc ty poslední dva zápasy složitější."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články