Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Zbrojovka Brno - AC Sparta Praha B

Blochin: Míč byl 50 centimetrů za čárou

Doněck - Debaty o nutnosti zavedení systému, který by ve fotbale určoval, zda míč přešel brankovou čáru, dostaly další velký podnět. V duelu skupiny D mistrovství Evropy vykopával anglický stoper John Terry střelu ukrajinského útočníka Marka Děviče s největší pravděpodobností už za čárou, maďarští sudí ovšem nechali hru pokračovat a značně rozhněvali domácí tým. Jediným štěstím rozhodčích mohlo být paradoxně to, že nejprve chybovali ve prospěch Ukrajinců. Přehlédli totiž ofsajd a celá akce tak vůbec neměla pokračovat.

Utkání Anglie - Ukrajina
zdroj: ČT4

To ovšem Ukrajinci neřešili a posteskli si, že neuznaná branku výrazně ovlivnila průběh zápasu. Běžela 62. minuta, domácí prohrávali, a pokud by se jim povedlo srovnat, měli by ještě půl hodiny na to, aby vstřelili vítězný gól, který by znamenal postup. Po prohře 0:1 jde dál anglický soupeř.

"Gól, který nám nebyl uznán, opravdu změnil náš herní plán. Pokud by nám ho uznali, myslím, že celý zápas mohl vypadat úplně jinak," prohlásil ukrajinský kapitán Andrej Ševčenko. Ukrajinci si byli jistí, že Terry vykopával míč už za brankovou čárou. "Marko říkal, že to byl gól. Myslím, že rozhodčí udělali hodně chyb," tvrdil obránce Jaroslav Rakickij.

Podle trenéra Olega Blochina jde verdikt především na vrub brankového rozhodčího. Nestál daleko, přesto zřejmě mylně informoval hlavního Viktora Kassaie, že o gól nešlo. "Na hřišti je pět rozhodčích a ani jeden nevidí, že je míč padesát centimetrů za čárou. Proč tedy potřebujeme pět rozhodčích?" tázal se Blochin. "Ale nechci se dále bavit o rozhodčích. Prohráli jsme a nechci na ně všechno svádět," řekl.

Šéf komise rozhodčích UEFA Pierluigi Collina dnes před novináři ve Varšavě přiznal, že gól měl být Ukrajině uznán. "Udělali jsme chybu. Přál bych si, aby k tomu nedošlo, ale je to tak. Rozhodčí jsou jenom lidi a ti chybují," řekl bývalý slavný italský sudí s tím, že Maďar Kassai i jeho kolegové si už na šampionátu nezapískají.

Angličané jako by sporné gólové situace přitahovali. Ve finále mistrovství světa v roce 1966 ve Wembley se s Německem podobně trefil domácí Geoff Hurst. Odražený míč se vrátil do pole, švýcarský sudí Gottfried Dienst po konzultaci se svým sovětským asistentem Tofikem Bachramovem gól uznal a Angličané nakonec vyhráli 4:2. Dodnes přitom není zcela jasné, zda balon čáru opravdu přešel.

Předloni na světovém šampionátu v Jižní Africe pro změnu uruguayští sudí výběru Albionu upřeli regulérní gól v osmifinále s Německem. Za stavu 1:2 se míč po střele Franka Lamparda odrazil zjevně za čáru, branka ale neplatila a Anglie nakonec prohrála 1:4. "Abyste byli úspěšní, potřebujete štěstí. Před dvěma lety jsme ho po Frankově střele neměli a museli jsme si balit kufry," konstatoval anglický kapitán Steven Gerrard.

Kouč Roy Hodgson si prý není jistý, zda míč přešel čáru. Především chválil Terryho za pohotový obranný zákrok. "Udělal to skvěle. Ani s technologií si nebudete zcela jisti. Ale jestli to byl opravdu gól, tak jsme měli kousek štěstí," připustil.

Collina: Pořád je co zlepšovat

Collina před novináři hodnotil dosavadní výkony rozhodčích na Euru. Podle něj bylo ve 24 zápasech 302 sporných momentů, z toho ve 289 případech rozhodli sudí správě a třináctkrát špatně. "To je úspěšnost 95,7 procenta, což je skvělé číslo. I když - pořád je co zlepšovat," uvedl Collina.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články