Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Ukrajinci podlehli Anglii a v turnaji končí

Doněck - Anglii stačil před utkáním k postupu bod, Ukrajinci potřebovali zvítězit a na hřišti to bylo znát. Angličané pokračovali v nevýrazných výkonech na šampionátu, byli pasivní a do šancí se dostávali jen po nemnoha standardních situacích. Naproti tomu Ukrajinci se tlačili dopředu, branku ale - i přes několik solidních střeleckých příležitostí - do poločasu vsítit nedokázali. Hned po půli propadl míč k Rooneymu, který se po dvouzápasovém trestu vrátil do sestavy, a ten před práznou bránou nezaváhal. Ukrajinci sice dokázali vyrovnat, rozhodčí ale branku chybně neuznal. Ukrajina tak v turnaji končí, dál jde ze skupiny D Anglie s Francií.

Rooney slaví vítězný gól proti Ukrajině
zdroj: ČTK/AP autor: Matthias Schrader

Ukrajinský kouč Blochin obměnil na čtyřech místech sestavu, v útoku byla změna vynucená. Kanonýr Ševčenko si kvůli zranění kolena netroufl nastoupit od začátku a usedl jen na lavičku. Instinkt nejlepšího střelce týmu domácím chyběl. Většinu první půle měli více ze hry, častěji stříleli, ve finální fázi ale postrádali klid. Jarmolenko dvakrát za sebou dobrou možnost prováhal a neuspěl ani Konopljanka.

Angličané věděli, že jim stačí remíza, a čekali na svou šanci. Poprvé zahrozili až po půlhodině po Rooneyho nepřesné hlavičce. Útočník Manchesteru United svou premiéru na turnaji po odpykání trestu za vyloučení v závěru kvalifikace oslavil gólem těsně po pauze. Ve 48. minutě k němu po Selinově teči Gerrardova centru nečekaně propadl míč na zadní tyč a nejlepší kanonýr Hogdsonova mužstva se zblízka nemohl hlavičkou do prázdné branky mýlit. Rooney tak dal svůj dvacátý devátý reprezentační gól.

Ukrajina vrhla všechny síly do útoku a po hodině hry mohla dvakrát vyrovnat. Jenže Milevskij hlavičkou přestřelil, a když vzápětí Děvič Harta již překonal, vykopl míč vracející se Terry. Balón už přešel brankovou čáru, rozhodčí ale nechali pokračovat ve hře.

Ukrajinci přidali v útoku a otevřeli střed pole, což přinášelo šance na obou stranách. Nejprve mohl zvýšit Cole, devadesát šest zápasů trvající čekání na první reprezentační gól ale nezlomil. Připsal si alespoň anglický rekord v počtu startů na závěrečných turnajích mistrovství Evropy a světa, když nastoupil k dvacátému prvnímu utkání.

Oleg Blochin, trenér Ukrajiny: "Jednoznačně jsme byli lepším týmem a Anglie měla před prvním gólem štěstí. Jsme vyřazeni, ale chci poděkovat skvělým fanouškům. Máme dobrý tým a teď se budeme snažit uspět v kvalifikaci mistrovství světa." 

Steven Gerrard, kapitán Anglie: "Vstupovali jsme do těžké skupiny s tím, že ji zkusíme vyhrát. Nikdo nám na začátku nevěřil, někteří si mysleli, že nepostoupíme. Ale my jsme nabírali na síle." 

Na posledních dvacet minut přišel podpořit ukrajinskou ofenzivu i limitovaný Ševčenko, ke zvratu skóre ale nepomohl. V poslední velké šanci vychytal Konopljanku Hart. Na opačné straně mohl zvýšit Rooney, kdyby nehlavičkoval přímo do Pjatova. Domácí fanoušci se loučili s turnajem v slzách, naopak tým Albionu se může těšit na to, že si po osmi letech zahraje na Euru play-off.

Anglie - Ukrajina 1:0 (0:0) Branka: 48. Rooney. Rozhodčí: Kassai - Erös, Ring (všichni Maď.). ŽK: Gerrard, Cole - Timoščuk, Rakickij, Ševčenko. Diváci: 48 700.

Anglie: Hart - Johnson, Terry, Lescott, Cole - Milner (69. Walcott), Gerrard, Parker, Young - Welbeck (82. Carroll), Rooney (87. Oxlade-Chamberlain). Trenér: Hodgson.

Ukrajina: Pjatov - Gusev, Chačeridi, Rakickij, Selin - Jarmolenko, Timoščuk, Konopljanka - Garmaš (78. Nazarenko) - Milevskij (77. Butko), Děvič (70. Ševčenko). Trenér: Blochin.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články