Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Bílek: Odchod Baroše byl asi příliš brzký

Praha – S odstupem několika dnů hodnotí trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek vystoupení českého týmu na Euru pozitivně. Jako splněný cíl bere postup do čtvrtfinále, kde se nicméně ukázala velká herní převaha Portugalska. Účinkování na mistrovství Evropy ale podle Bílka ukázalo, že národní tým může v budoucnu stavět na nových mladých hráčích, kteří mohou navázat na úspěchy jejich předchůdců – třeba na Milana Baroše, který s koncem čtvrtfinálového zápasu oznámil konec v reprezentaci. Bílek tvrdí, že jeho odchod byl předčasný, protože podobného dynamického útočníka do pole zatím reprezentace hledá. "Pekhart, Necid nebo Lafata jsou typově spíše do pokutového území," tvrdí reprezentační trenér.

Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Bílek stál za reprezentačním útočníkem od nástupu do funkce a zastal se ho i v době, kdy většina fanoušků jméno Baroš nemohla vystát. Důvěry v Baroše prý nikdy nelitoval a zpětně své rozhodnutí vnímá stejně. "Pořád je to kluk, který nám bude chybět. Těch 40 branek na jeho kontě je úctyhodných. A to, že se rozhodl skončit, je škoda a asi ještě brzo," řekl kouč s tím, že podobný typ útočníka zatím národní tým hledá.

V budoucnu by Barošovu úlohu v týmu prý mohl zastat například mladý forvard z Mladé Boleslavi Jan Chramosta. Nynější útočníci působící v národních barvách jsou podle Bílka stylově odlišní, což ovšem nikterak nesnižuje jejich kvality. "Hráči jako Pekhart a Necid ale ještě ty zkušenosti stále sbírají. Lafata je taktéž jiný typ útočníka, jsou to hráči spíše do šestnáctky. Milan je daleko pohyblivější, na což jsem sázel a vůbec toho nelituju," zmínil Bílek.

Milan Baroš a Michal Bílek
zdroj: ČTK autor: Kateřina Šulová

Trenéra prý velmi mrzelo, když si před začátkem utkání s Řeckem musel z lavičky vyslechnout pískot vlastních fanoušků adresovaný na českého útočníka. "Přijede spousta lidí, kterým patří dík za to, že přijeli a povzbuzovali, ale taková reakce byla naprosto zbytečná. Je to týmová hra a podporu musí cítit všichni kluci, ne jen 10 hráčů. Pokud hned od začátku útočník slyší od tisíců lidí pískot, jemu se hraje špatně, ale i ostatním hráčům to upřímně řečeno moc nepřidá," poznamenal.

Na výkonu českého týmu si Bílek pochvaloval hlavně výkony mladých hráčů z ligy. "My jsme měli nějakou kostru týmů a dva roky se hledalo vhodné doplnění, kdy řada hráčů dostala příležitost. Konečná podoba přišla až v závěru kvalifikace, kdy musím říct, že hráči z ligy to hodně oživili." Hráčům jako Jiráček nebo Pilař prý hodně pomohly těžké zápasy odehrané v Lize mistrů, které usnadnily jejich přechod na reprezentační úroveň. Velkým příslibem je také výkon záložníka Vladimíra Daridy v zápase oproti Portugalsku.

"Darida mě v žádném případě nezklamal. Nemůžeme ho srovnávat s Tomášem Rosickým, takový hráč tady není. Ale musíme si poradit stejně tak jako v době, kdy Tomáš nemohl kvůli zranění hrát. Je tady Dan Kolář, je tady Darida a určitě se tady objeví i další hráč, který Tomášovu pozici může nahradit, ale je to hrozně těžké, protože víme, že Tomáš je výjimečný," dodal Bílek.

Je nám líto, video expirovalo.
Na slovíčko
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články