Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Baroš se rozloučil s reprezentací. Rosický to zvažuje také

Varšava – Český fotbalista Milan Baroš po prohře 0:1 ve čtvrtfinále Eura s Portugalskem a vyřazení týmu z turnaje v kabině oznámil, že v reprezentaci končí. Spoluhráči se s ním loučili dlouhým potleskem. Dnes útočník Galatasaraye Istanbul svůj krok potvrdil v prohlášení pro média.

Milan Baroš
zdroj: ČTK autor: Šulová Kateřina

"Rád bych touto cestou oficiálně oznámil ukončení svého působení v národním týmu České republiky, ve kterém jsem prožil krásných a myslím si, že i úspěšných jedenáct let. Přestože hrát za národní tým jsem vždy pokládal za velkou čest, již delší dobu jsem o této možnosti přemýšlel. Po důkladné úvaze jsem nyní došel k závěru, že tento okamžik nastal," uvedl Baroš.

O Barošově konci v národním celku po Euru se spekulovalo už nějaký čas. Třicetiletý útočník byl delší dobu pod ostrou kritikou, která vyvrcholila při prvním utkání evropského šampionátu proti Rusku. Když Baroš v závěru střídal, část fanoušků ho vypískala.

V dalším průběhu šampionátu si Baroš zlepšenými výkony získal příznivce zpět na svou stranu, ve čtvrtfinále proti Portugalcům dokonce diváci vyvolávali útočníkovo jméno, jeho konec v reprezentaci tím ale nezměnili.

"Můj velký dík patří všem, kteří mne podporovali - mým nejbližším, trenérům, spoluhráčům, mému manažerovi panu Paskovi a zejména pak fanouškům. Nyní se chci zaměřit především na svou klubovou kariéru a také se mnohem víc věnovat své rodině," dodal Baroš.

Vrcholem Barošovy reprezentační kariéry bylo ME 2004 v Portugalsku, kde se stal nejlepším střelcem turnaje a členem All Stars týmu. Je také druhým nejlepším střelcem v historii reprezentace, když v 93 zápasech dal 41 branek. Více branek má na kontě pouze Jan Koller - 55.

Rosický: Odjíždíme s hlavou nahoře, budoucnost v týmu zvážím   

Ani Tomáš Rosický teď neví, jestli v národním týmu bude na podzim pokračovat. Definitivní rozhodnutí vyřkne až po důkladné úvaze. Jednatřicetiletý záložník Arsenalu opouštěl Varšavu se smíšenými pocity a rozpačitým výrazem ve tváři. "Z vyřazení ve čtvrtfinále jsem smutný, ale na druhou stranu jsme tady nezklamali a domů můžeme jet se vztyčenou hlavou a nemáme se za co stydět. Nezklamali jsme. Ale strašně mě mrzí, že mě tady zastavilo zranění. Protože očekávání a odhodlání u mě před turnajem byly veliké," řekl novinářům Rosický.

Rosický je v reprezentaci dvanáctým rokem. Teď prý ještě neví, zda rozšíří svoji sbírku 87 startů v národním týmu a zahájí s ním i kvalifikaci o postup na mistrovství světa v roce 2014. "Všechno musím důkladně zvážit," uvedl. Rosický řeší velké dilema, protože ho láká účast na MS v roce 2014 v Brazílii. Na druhou stranu vnímá i své časté zdravotní problémy, které výrazně ovlivnily jeho kariéru. "Mám svůj věk, problémy se zdravím. A čím starší budu, tím horší to bude. Kdybych mohl, hraju do 50, ale nejsem hloupej. Navíc kolem mě v nároďáku postupně končí kluci, s nimiž jsem začínal, což pro mě také není jednoduché," vysvětlil Rosický.   

Příští světový šampionát by si ale nechtěl nechat ujít. "Strašně mě to láká. Navíc reprezentace pro mě vždy byla ctí, pokaždé jsem si toho tady vážil. I proto není jednoduché odejít. Ale teď neříkám nic. Uvidíme za nějaký čas," dodal Rosický. 

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články