Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Dovalil: O postup nás připravil poločas s Dány. Teď musíme přát Anglii

Praha – Nepovedená druhá pětačtyřicetiminutovka v úvodním zápase evropského šampionátu proti Dánsku. To je podle Jakuba Dovalila hlavní důvod, proč český tým na turnaji nepostoupil do semifinále. "Potvrdilo se, co jsme říkali po Srbsku, že je velká škoda toho poločasu proti Dánsku, ale tak to ve fotbale chodí," řekl Dovalil. Český kouč zároveň pochválil své svěřence za výkon při remíze proti Německu, které nakonec postoupilo o úkor Čechů.

Bývalý trenér české jednadvacítky Jakub Dovalil
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Český tým šel do závěrečného střetnutí skupiny s vědomím, že k postupu mezi nejlepší čtyři celky šampionátu ho dovede buď výhra nad favorizovaným Německem, nebo remíza, ale to pouze za předpokladu, že Srbsko v zároveň hraném utkání zdolá Dány. Tato možnost však už v sedmačtyřicáté minutě vzala za své, jelikož seveřané vedli 2:0 a vítězství nakonec udrželi.

"Věděli jsme výsledek z druhého utkání, takže pro nás bylo prioritou vyhrát. Kluci opět podali výborný výkon proti silnému soupeři, který nám za daných okolností mohl stačit, ale nakonec jsme do semifinále neproklouzli," zhodnotil po utkání zklamaný Dovalil.


Český tým díky remíze získal v konečném součtu skupiny A čtyři body a k postupu mu chyběl jeden bod. Ten mohli Češi získat v již zmíněném duelu proti Dánsku, v němž vedli, ale vůbec nezvládli druhou půlku a nakonec prohráli 1:2. A právě druhá pětačtyřicetiminutovka se severským soupeřem rozhodla o českém nepostupu.

"Na začátku jsme věděli, že čtyři body mohou, ale nemusí stačit. Potvrdilo se, co jsme říkali po Srbsku, že je velká škoda toho poločasu proti Dánsku, ale tak to ve fotbale chodí. Někdo to prostě všechno zvládne, my jsme ale ten poločas nezvládli. To, že jsme nepostoupili, jsme si neprohráli proti Německu, ale právě s Dánskem," řekl český kouč.

Nepřálo nám štěstí, nyní musíme fandit Anglii

Na konečném výsledku kromě nepovedeného poločasu měla podle Dovalila vinu také smůla, s kterou se český tým musel potýkat. "Věci na turnaji šly proti nám. Kadlec a Kalas museli vynechat první zápas kvůli kartám. Pak se nám ještě Kadlec zranil. Přijeli jsme sem bez typického útočníka. Jak fotbal dokáže být někdy krásný, tak umí být krutý," posteskl si trenér, který je u české jednadvacítky od roku 2008 a na ME  2011 s ní získal bronz.

Češi si ale na turnaji stále jeden úspěch připsat mohou. Pokud totiž Anglie ve své skupině dokáže postoupit, bude se hrát dodatečný duel mezi třetími týmy základní části o to, kdo si zahraje na olympiádě v Riu. A právě zápolení pod olympijskými kruhy je pro český výběr velkým lákadlem.

"Kdybychom se dostali do Ria, byla by to pro kluky odměna. Lidi by si je pamatovali jako ty, kteří vykopali olympiádu. Kdo byl někdy na Hrách, je to pro něj velká čest. Olympiáda byl taky jeden z cílů," prozradil.

Jeho svěřenci mají sice volno, ale odpoledne by se kvůli tomu měli sejít na hotelu a zápas společně sledovat. "Bylo by fajn, kdyby to Anglie zvládla, jelikož bychom si ještě zahráli ten barážový zápas," řekl.

S vypadnutím v semifinále se taky nabízí otázka, jak to bude dále s Dovalilovou budocností. On sám však o tom spekulovat nechce. "Záleží na vedení asociace. Hodnocení je dvojí. Jedna rovina je nepostup, druhá předváděná hra. A ta mě potěšila. Myslím, že kluci dokázali, že jsou dobrý ročník, že mají potenciál. I přes ten nepostup to pomůže českému fotbalu, někdo možná změní dres," dodal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články