Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Zápas roku v Česku je zde. Potrápí Plzeň obhájce z Madridu i podruhé?

Real Madrid, nejúspěšnější fotbalový klub v historii Champions League, nastoupí po 17 letech v České republice. "Bílý balet" se v rámci 4. kola skupinové fáze milionářské soutěže představí na stadionu Viktorie Plzeň, kterou před dvěma týdny porazil v domácím prostředí po matném výkonu 2:1. Odehraje český mistr proti favorizovanému celku ze španělské metropole vyrovnanou partii i ve Štruncových sadech? Textovou on-line reportáž z utkání sledujte od 21:00 na webu ctsport.cz.

Utkání Real Madrid - Plzeň
zdroj: REUTERS autor: Paul Hanna

Na stadionu Santiaga Bernabeúa zařídili královskému klubu dvoubrankové vedení Karim Benzema s Marcelem, ale Patrik Hrošovský snížil a Viktoria do závěrečného hvizdu sahala po senzačním výsledku. "Doma to bude úplně jiný duel v jiném prostředí," řekl obránce či záložník Plzně Milan Havel.

Krize "Bílého baletu" pak vyvrcholila ligovým debaklem 1:5 od úhlavního rivala Barcelony v El Clásicu, po němž byl odvolán trenér Julen Lopetegui. Vítěze posledních tří ročníků Champions League dočasně převzal argentinský kouč rezervního týmu Santiago Solari a s Realem doposud vyhrál oba soutěžní zápasy - v poháru s třetiligovou Melillou (4:0) a ve španělské La Lize s Valladolidem (2:0).

Je nám líto, video expirovalo.
Real už je v Plzni, Viktorii čeká fotbalový svátek

Plzeň uzavírá základní skupinu G se ziskem jednoho bodu a ve středu může ztratit i teoretickou šanci na postup do jarní fáze milionářské soutěže - pokud podlehne Realu a současně AS Řím zvítězí v Moskvě nad CSKA. Madridský favorit je s šesti body v tabulce druhý o skóre za AS, ruský celek má čtyři body.

"Máme tři body ztrátu na CSKA Moskva. Hrajeme dvakrát doma s AS Řím a s Realem Madrid a máme CSKA venku. Určitě pořád vidím šance, abychom mohli usilovat o postup do Evropské ligy," konstatoval trenér Viktorie Pavel Vrba.

Odvetnému utkání Plzeň - Real Madrid se věnoval i Fotbal fokus podcast:

Plzeňští by si rádi připomněli rok 2012, kdy doma na závěr skupiny Evropské ligy dokázali porazit jiný madridský tým Atlético 1:0. O rok dříve nicméně v pražském Edenu prohráli s dalším španělským gigantem Barcelonou v Lize mistrů jednoznačně 0:4.

Real hrál naposledy v České republice před 17 lety. Tehdy ve skupině LM zdolal Spartu 3:2 a Solari byl na lavičce hostů. Někdejší záložník dal Pražanům gól v domácím utkání (3:0).

Předpokládané sestavy:

Viktoria Plzeň: Hruška - Řezník, Hejda, Hubník, Limberský - Procházka, Hrošovský - Havel, Čermák, Kopic - Chorý.

Real Madrid: Navas - Odriozola, Ramos, Nacho, Reguilón - Modrič, Casemiro, Kroos - Bale, Benzema, Vinícius Jr.

Západočechům bude chybět útočník Michael Krmenčík, který si vážně zranil koleno. Mimo hru zůstávají i záložníci Daniel Kolář s Janem Kovaříkem. S výpravou favorizovaného soupeře nepřicestovalo ze zdravotních důvodů kvarteto obránců Marcelo, Raphaël Varane, Daniel Carvajal, Jesús Vallejo a útočník Mariano.

Fotbalisté Juventusu, Bayernu, Manchesteru City a Ajaxu mohou slavit postup

Nejblíže k postupu má Juventus, jenž ve skupině H neztratil doposud ani bod a navíc ani jednou neinkasoval. Proto mu v utkání proti Manchesteru United stačí získat bod. Pokud by turínský celek, kam v létě z Realu Madrid přišla i někdejší hvězda anglického mužstva Cristiano Ronaldo, vyhrál, pojistil by si postup z prvního místa. 

"Bude to těžký a pro mě hlavně emotivní zápas," řekl záložník Paul Pogba, který pro změnu před dvěma lety přišel do United právě z Juventusu. "Na Old Trafford už se cítím jako doma, ale doma jsem stále i v Turíně, kde jsem udělal jako hráč velký krok dopředu," dodal.

O obou postupujících může být rozhodnuto ve skupině E. Ajaxu zajistí osmifinále triumf na stadionu Benficy Lisabon, jejíž prohra může posunout do play-off Bayern za předpokladu, že si doma nezaváhá s AEK Atény. Pro německého mistra by mělo jít o formalitu, neboť z deseti pohárových střetnutí s řeckými kluby osmkrát vyhrál a jen dvakrát remizoval. 

Vedoucí celek skupiny F Manchester City nastoupí proti Šachtaru Doněck a pokud zvítězí, může ho do osmifinále posunout porážka Hoffenheimu v Lyonu.

Německý nováček naopak věří, že ve Francii se už konečně dočká prvního vítězství v Lize mistrů, které by ho navíc udrželo ve hře o postup. "Víme, že musíme vyhrát, a podle toho také k zápasu přistoupíme," prohlásil trenér Julian Nagelsmann, pod jehož vedením Hoffenheim v úvodních třech kolech prestižní soutěže získal dva body.

Program středečních utkání 4. kola skupinové fáze LM:

18:55 CSKA Moskva - AS Řím, Valencia - Young Boys Bern

21:00 Bayern Mnichov - AEK Atény, Benfica Lisabon - Ajax Amsterdam, Juventus Turín - Manchester United, Olympique Lyon - Hoffenheim, Manchester City - Šachtar Doněck, Viktoria Plzeň - Real Madrid (on-line reportáž ctsport.cz)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články